Медия без
политическа реклама

Борисов за Божков: Надявам се да се е върнал да си изчисти името

Лидерът на ГЕРБ заплаши, че не вижда как ще продължи да участва в сглобката

26 Авг. 2023
БНТ

"Решил човекът, върнал се, какво повече да коментирам. Хиляди пасажери идват и се връщат. Това го коментирахме няколко години подред. Ние сме дали показания, обяснили сме всичко." Така коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов завръщането на Васил Божков в страната. Той беше във врачанското село Лиляче, където откри футболен турнир в памет на Иван Петков /Гуньо/.

"Дневник" отбелязва, че разговорът с медиите е излъчен на живо в профила на ГЕРБ - Враца във "Фейсбук", но по-късно видеото изчезнало и е заменено с редактирана версия, в която началото с въпросите и отговорите за Божков липсва и е около 4 минути по-кратко. Запазени са само коментарите, че не се притеснява Божков да е свидетел и че се надява, че се е завърнал, за да си реши въпросите с правосъдната система. Ето пълната версия: 

След месец мълчание Бойко Борисов коментира актуалните теми. Меко заплаши и да преосмисли участието на ГЕРБ в сглобката

"Последните години виждате приходът в хазарта колко е по-голям. Истински се надявам г-н Божков да е дошъл, за да си реши въпросите с правосъдието. Ако е невинен, да си изчисти името. Ако е виновен, имаме съдебна система. Никакво притеснение, защото това, което съм коментирал, съм го казал и в прокуратурата на няколко разпита, няма какво да добавя по темата", коментира още Борисов и допълни, че не се притеснява, че Божков може да стане защитен свидетел.

Още на 16 май т.г. намиращият се в Дубай бизнесмен поиска да се върне като защитен свидетел срещу Борисов.  "Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има защо да се страхува. Готов съм да се върна в България като защитен свидетел", написа тогава Божков.

Кацнах. Имам среща с бухалките. Това обяви във Фейсбук бизнесменът Васил Божков около 15. ч. Вероятно Божков има предвид Гранична полиция, тъй като трябва да бъде задържан, защото се издирва.

"В момента еднолично Партията на промяната поголовно подменя всичко само с нейни кадри без да се коментира. Ако това е сглобката, не виждам как ще продължим да участваме", заяви още лидерът на ГЕРБ и допълни, че трябва да е ясно какво е накарало вътрешният министър да смени областни ръководители на полицейските структури.

"Това, за което говори Демерджиев, тези записи и нас ни тревожи, но в началото имаше една приказка ала-бала с президента, която услужливо я прескача. Защото този главен секретар е гласуван от МС, когато са били тези хора. Разбира се, че той не се справя. Ние оставихме държавата, излязла от мониторинга за организираната престъпност. Забравихме за поръчковите убийства. Нулева миграция. Вече месеци наред границата не се стабилизира, упреците са ми много към управлението и чакам да мине ваканцията и на 1 септември да се видим, защото те ползват времето, като няма парламент, и поголовно навсякъде сменят хора", нахвърля хаотично теми и закани Борисов. 

Той нападна правителството и за горивата. "Притеснително е това, което става с горивата. Без никакво основание спекулативно във времето, когато хората пътуват най-много, започват да се вдигат изненадващо цените с по 30-40-50 стотинки и това се дължи на монопол, на слаб контрол, правителството търпи големи критики", заяви Борисов. Той добави, че при тази мека зима са се похарчили над половин милиард за зимно почистване. "Ремонтират се отсечки за стотици милиони, пътят до Враца и Мездра ще стои още години затворен", допълни Борисов.

Софийската градска прокуратура за втори път е прекратила разследването по прословутия казус със снимките на кюлчета и пачки в чекмеджето на спалнята на Бойко Борисов в правителствената резиденция в "Бояна". Това съобщи държавното обвинение.

Попитан за коментар за прекратяването на делото за златните кюлчета, Борисов отговори: „Като нямам кюлчета и си държа в нощното шкафче пари фалшиви, това две години, защото толкова е разликата между снимките ? Как пък чистачката един път да не е нещо мръднала по нощното шкафче, когато човек става сънен, все ще се удари в шкафчето. Цялата тази пропагандна машина ...", заяви той. 

  Бившата барета Алексей Петров е убит, потвърдиха от прокуратурата и МВР на брифинг пред журналисти. Убийството е станало днес по обед в гориста местност на Витоша над София, където бизнесменът често се е разхождал. Той е прострелян в главата.

Борисов коментира и убийството на Алексей Петров в контекста на Шенген. „Когато преди 3 г. ви говорех за миграция, вие ме гледахте като какво ни говориш. Сега, когато стана основният проблем, защото австрийските медии дават всеки ден в България задържаните мигранти, изпуснаха границата, това е сложен процес. Прав е Радев, когато станах премиер, третия или четвъртия път, когато имаше 30 000-40 000 мигранти в България, тогава се хвърлихме здраво, затворихме границата, с външната ни политика с Турция, с огромната подкрепа на ЕК - всички даваха България за пример, от пример станахме за подигравка сега", подчерта Борисов. 

"Съболезнования към близките на Алексей Петров, да се надяваме както при предишните два атентата, ние задържахме тогавашните правителства извършителите. Пожелавам успех на тези, които разследват, да свършат и този път тази работа", заяви още той, цитиран от БГНЕС.

Още по темата