Медия без
политическа реклама

Борисов сравни агресията на „Възраждане“ с протестите от 2020 г.

Той обвини началото на кампанията на Васил Терзиев за провалената лидерска среща с ПП-ДБ

Бойко Борисов
Илияна Димитрова
Бойко Борисов

След няколко дни ослушване, вероятно за да разбере накъде ще тръгне общественото мнение, водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов най-накрая се обади по скандала с „Възраждане“. Миналата събота лидерът на националистите Костадин Костадинов призова за „унищожението“ на противниците на Путин в България. Това беше фактически апел към насилие, който засега остава без последствия.

„Категорично осъждам поведението на "Възраждане", свързано с агресия срещу инакомислещите, с провокациите, с езика на омразата ... Ние сме против това, което се случва във Варна, в София, агресията, побоищата. Това не може да е така“, заяви Борисов в парламентарните кулоари.

След това обаче изведнъж сравни агресията на националистите с протестиращите срещу неговото правителство през 2020 г. „Вярно, те (поддръжниците на „Възраждане“ - бел.а.) гледат от това, което правеха протестиращите преди, хвърляйки яйца, свински уши, домати, ковчези. Тогава бяха готини“, каза Борисов с едва прикрито презрение в гласа. Когато журналист поиска уточнение за какви протести говори, той обаче не посмя да каже. Герберският водач неведнъж се е оплаквал в миналото от отношението, което е получил по време на протестите срещу последния му кабинет.

Борисов даде да се разбере, че каквито мерки трябва да се предприемат срещу „Възраждане“, трябва да дойдат от правителството. „Най-овластеният човек в държавата е премиерът – той ръководи службите, полицията, може да свърши всяка работа. Не да призовава, да я свърши“, обяви герберският вожд по адрес на премиера Николай Денков. Миналата седмица Борисов твърдеше, че не трябва да се предприемат административни мерки срещу "Възраждане", защото иначе националистите "ще станат страшни". И на практика предложи да се одобри, с изменения, предложението на партията за референдум срещу еврото.

 

ПЛАЧЪТ НА "РЕПРЕСИРАНИТЕ"

Костадин Костадинов използва обичайната тактика на националистите, като обвини във фашизъм онези, които го атакуват. "Родните неофашисти на власт са решили да репресират партията, която представлява най-голямата заплаха за тях", обяви той от парламентарната трибуна. Така очевидно намекна за премиера Николай Денков, който вчера призова партията да бъде наказана от компетентните органи за поведението й.

Костадинов нападна и други политически сили. "Включиха се и представители на опозиционни партии като БСП, които казаха, че имаме профашистки уклон. Само преди няколко месеца те ни молеха да защитаваме паметника на Съветската армия", обърна се гневно той към социалистите, с които по принцип враждува, въпреки че имат доста допирни точки. Малко по-късно соцлидерът Корнелия Нинова обяви в кулоарите, че "Възраждане" имат "крайни, екстремистки и донякъде фашистки прояви".

 

КОЙ НЕ ЗНАЕ КАКВО МИСЛИ ДПС

От ДПС също най-накрая споделиха позицията си за "Възраждане". "Оценката на ДПС не я знаете?!", с престорено удивление запита лидерът на движението Мустафа Карадайъ. Той заяви, че ДПС осъжда националистите. И в същото време порица всички останали, които негодуват срещу "Възраждане", като на практика ги обвини в двойни стандарти. "Обръщаме се към всички онези, които днес се надпреварват в осъждането на езика на омразата, агресията, противопоставянето и разделението, да бъдат така категорични, когато произхожда от тях самите и техните среди, по адрес на ДПС, на малцинствата", каза той.

 

НОВА РАЗДЕЛИТЕЛНА ЛИНИЯ

Представянето на Васил Терзиев за обща кандидатура за кмет на ПП, ДБ и „Спаси София“, се оказа основната причина за провала на лидерската среща между десните и ГЕРБ-СДС вчера в Народното събрание. Така излезе от коментарите на Бойко Борисов по темата тази сутрин. Той участва в разговора снощи, но си тръгна, без да каже нито дума.

Тази сутрин обаче Борисов обяви пред медиите, че единственото, което е постигнала срещата, е да се създаде нова разделителна линия: „помпозната проява за издигане на кандидат-кмет на София месеци преди изборите“, както язвително се изрази герберският водач.

„Казах им, че всеки има правото да си издига кмет, но когато вечерта чуя, че борисоватаа държава – отпреди три години приказки се потребяват ... въобще не им коментирам кандидата“, недоволно допълни той. Така напомни за лозунгите срещу неговото правителство от протестите през 2020 г., които изглежда ще се реанимират на местно ниво в София за предстоящите местни избори. Накрая Борисов предупреди: „В ден, в който искат да говорим за регулатори, ние също ще тръгнем на предизборна кампания.“

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата