Медия без
политическа реклама

Борисов смени в МОСВ арестувания Живков със Славея Стоянова

У нас има 5000 площадки за боклук, разрешителни са издавани на килограм, заяви Емил Димитров-Ревизоро

01 Юни 2020Обновена
Арда нюз

Със заповед на министър-председателя Борисов от длъжността зам.-министър на околната среда и водите е освободен Красимир Живков. На поста е назначена Славея Стоянова. Това става ясно от официално съобщение на правителствената информационна служба. Това се случва четири дни след ареста на Живков, обвинен от прокуратурата за участие в престъпна група, свързана с бизнеса с боклуци.

Борисов даде да се разбере още в неделя, че ще има смяна. Тогава той сам припомни, че Живков е не само част от ГЕРБ, но е и от квотата на партията в министерството. "Разбрал съм се с министър Емил Димитров в 8 сутринта в понеделник да дойде с предложение за нов зам. министър с ресор "Отпадъци", каза премиерът и обяви, че всеки трябва да се сърди сам на себе си. После разясни, че зам.-министрите се сменят с негова заповед и накрая патетично отбеляза: "Няма милост към никого, специално в ГЕРБ не може да ни упрекнете."

Зам.-министър на екологията става Славея Стоянова, която е магистър на биологичните науки в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 2015 г. до момента Стоянова заема длъжността директор на дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в Министерството на околната среда и водите. Преди това е била главен експерт в същата дирекция. 

Бившата изпълнителка директорка на ОЦК Славея Стоянова започва работа в МОСВ, пише през 2015 г. Арда нюз. Стоянова е била назначена за шеф на Дирекция „Управление на отпадъците“ след конкурс. Изданието припомня, че през 2013 г. Стоянова не е могла да се пребори за шефското място в екоинспекцията в Хасково.

"Славея Стоянова, новият зам.-министър на околната среда и водите е човекът, който най-дългогодишно се занимава с отпадъците в МОСВ, това е човекът, който стои в основата на издаването на всички санкции, помогна за спирането на ТЕЦ-ове, мощности. На практика това е единственият човек в министерството на околната среда и водите, която може да поеме този пост", заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро. Всички данни, които са изпратени на прокуратурата по аферата с боклука, ги е изготвила Славея Стоянова, уточни той.

У нас има 5000 площадки за боклук, разрешителните са издавани на килограм, отбеляза министърът. 

„Това е много слаб момент – смятам да помоля НС от този момент нататък – защото у нас има 5000 площадки, те са раздавани на килограм - такава площадка да получи разрешително едва когато има Акт 16. Само така нотификациите за внос на отпадък ще отговарят на комплексното разрешително“, допълни Димитров. Длъжностни лица са издавали разрешителни в нарушение – на една площадка е записано, че има техника, машини, а когато отиде полицията, установява, че там дори няма ток и вода. 

Регионалните дирекции, раздавали разрешително на килограм, са си били държава в държавата. Предложил съм на премиера в МОСВ да бъде създадена нова структура, кото да контролира регионалните дирекции на МОСВ, както и съм дал 20 дни на новия зам.-министър да ми представи нов начин на работа на Координационния център в МОСВ, допълни министърът на околната среда и водите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата