Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов шашна с фалшива новина за 30 000 починали от COVID за ден

"Бързо и на място затискаме проблема - и става клъстър!", обясни премиерът противоепидемичните мерки

06 Май 2020
БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов до командира на бригадата "Специални сили" генерал-майор Явор Матеев.

По случай деня на храбростта и Българската армия премиерът Бойко Борисов посети полигона при Црънча, където днес Специалните сили правят демонстрация на бойните си способности. По време на престоя си в базата министър-председателят беше съпровождан от командира на бригадата генерал-майор Явор Матеев. Както обичайно, визитата му на полигона беше излъчвана през цялото време на живо във фейсбук страницата на Борисов, за да може премиерът да сподели размишленията си по ситуацията публично.

Докато поздравяваше за храбростта всички онези, които работят на първа линия в борбата с COVID-19, премиерът отбеляза, че днес отчитаме и антирекорд: "30 000 загинали днес от коронавируса в Европа! Аз не знам военните имат ли статистики какво значи да се дадат 30 000 жертви жива сила от армия, ако воюва. Това ще се водят най-кръвопролитните сражения - загинали 30 000. Толкова са днес само!".

Не е ясно откъде премиерът черпи тази страховита информация. Факт е, че от началото на пандемията жертвите на новия коронавирус се изчисляват на приблизително 258 000. За последните 24 часа пък най-много смъртни случаи са отчетени в САЩ - 2350 души. Но в Европа няма 30 000 жертви за ден, напротив - починалите намаляват.

"Вярно, празник е днес, радваме се, но по никакъв начин не е преминала заразата. 69 са новите заболели. И затова си позволих да махнем КПП-ата, да пътуват хората спокойно да са на клъстери (бел ред. клъстер от английски, което означава заделено пространство, група компютри и др.) Виждате всички, които пристигат от чужбина, донасят вируса. Как ще започне туризмът в такава ситуация? Това означава един холандец идва от Холандия и целия хотел го затваряме. Така, че нищо не е преминало", продължи Бойко Борисов.

Премиерът не скри гнева си към българите, които преди дни се завърнаха от Нидерландия със симптоми на коронавирус. "Ако не бяха тези неразумни хора от Холандия, които дойдоха и разнесоха заразата с 2-3 полета...Това е недисциплинирано, това е даже престъпно. Ако не бяха тези, ние пак щяхме да се движим 20-30 човека на ден. Те ни привнесоха по-голям брой", категоричен е премиерът.

Според него българското общество трябва да свикне да живее със заразата. "Нищо не сме разхлабили допълнително, което да промени рамката на карантината. Това, че позволихме да тичат, да спортуват, това са мерки за физическо здраве. Още нищо не сме разхлабили, което да донесе пари в бюджета. Разхлабваме това, което ще донесе сила, здрав дух на хората. България е с най-либералните мерки!", аргументира се Борисов, като изтъкна, че към днешна дата, въпреки нищожните приходи в държавата, ние не сме съкратили нито един разход. 

На въпрос дали правителството все пак е готово, ако последва нов пик на заболеваемостта, премиерът отговори: "Затваряме всичко отново, както в момента кварталът в Ямбол е затворен. Ние, ако успяваме да държим тези нива, за да си позволяваме така да помагаме на хората да минем по-лесно през тази зараза, е само затова, че бързо и на място затискаме проблема - и става клъстър!" 

Бойко Борисов беше попитан и за позицията на президента, според който стабилна държава не се гради в условията на страх. Според премиера този упрек не е към него, защото той бил различен от останалите европейски лидери и президента на САЩ. "Това е явно към президента Путин, защото той направи Русия да живее в страх. Той направи Русия... 10 000 заразени на ден, премиерът му, министрите му са в болница... Това е упрек към Борис Джонсън, към президента Тръмп, към Меркел, към Макрон, към Конте, към цялата Европейска комисия, която всеки ден дава заразените и починалите. Само нашият нещо различно", коментира Борисов.

Освен това премиерът се ядоса и на депутатите, че все още получават безотчетни пари, въпреки че насила лишиха от възнаграждения и стотици служители в изпълнителната власт. "Парламентът си остави за тях. Не знам дали е умишлено, но не е честно !", възнегодува Борисов, но уточни, че не е разговарял с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева по този въпрос.  

Премиерът не пропусна да отбележи, че изпитва специални симпатии към Специалните части на Българската армия, "защото не само са изключително подготвени, когато имаме миграционен натиск, когато имаме терористи, диверсанти, дори в рамките на града те могат да действат, както нашите специални части на МВР". Той и обеща да закупи още 150 000 патрона за автоматично оръжие, за да могат военните да тренират спокойно. 

"Защото са изстреляли вече 150 000 от скъпите. Колко струва един патрон", обърна се Борисов към генерал-майор Явор Матеев. "Това е въпрос на обществена поръчка. Не мога да кажа точно, но около 50-60 стотинки", възкликна той. "Моля ?!", възмути се премиерът. Според него това не е реална цена и даде пример с патрони на картечница, които струват по 16 евро. "Знаеш ли колко стреляхме по времето на социализъма сега да ти кажа. По 3 патрона !", разказа премиерът.

"Не си спомням кога, но последния път, когато идвах, поискаха да им направим полигоните. 6 млн. лв. имат да си направят казармата. Парите им са осигурени, те още тогава бяха осигурени, но както обикновено по български, поискаха още да го разширим и от 2,7 млн. станаха 6 млн. Но се надявам на есен да ни поканят за едно занятие с готова казарма - столови, фитнеси", каза още Бойко Борисов.

 

ПРОТЕСТ

Протест на няколко граждани срещу продажба на гори прекъсна военната демонстрация на спецчасти по повод 6 май в Пазарджишкото село Црънча, съобщи bTV.

От съображения за сигурност спецчастите спряха стрелбата на полигона по време на антитерористична демонстрация заради навлезли цивилни.

Хората протестират заради продажба на гори, които по думите им се продават по 2-3 лева на декар. Те са дошли на полигона заради премиера Бойко Борисов, който беше на място.

"Тази гора не е в района на този полигон, тя е в друг район. По никакъв начин техните искания нямат връзка с българската армия. Приемам такъв акт като грубо неуважение към действащата българска войска, към ветераните, отдали живота и силите си за просперитета на армията и войните, заради които съществува нашата родина. Тези 5-6 човека са единичен случай, те изразяват недоволство към пазарджишкия кмет, което няма връзка с нас", коментира ген. майор Явор Матеев.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?