Медия без
политическа реклама

Борисов: Путин ме похвали, че сме избрали F-16

Военната тема минала в шеги и закачи, а накрая Вучич казал: „Аз си купих ракети, за да свалям самолети“

09 Яну. 2020Обновена

В рамките на един ден бяхме с геостратегическите ни партньори САЩ, бяхме и с нашите съседи. И с всички сме постигнали разбирателство и проекти, които носят просперитет. Проведе се Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. Работим активно по темата за отпадането на американските визи за България. Днес България подписа и стана акционер в терминала за втечнен газ заедно с енергийната компания на Гърция. На днешната ми среща с президента Вучич той заяви, че на сръбска територия ще наричат проекта си „Балкански поток“ . По него ще тече и руска, и азерска газ, и втечнена, и всеки, който пожелае да достави по тези газови магистрали. С този стратегически ход, който направихме, България ще печели от транзитни такси десетки години напред.

Posted by Boyko Borissov on Wednesday, January 8, 2020

Премиерът Бойко Борисов е много доволен от срещата си с руския президент Владимир Путин в Истанбул. “Путин ме похвали за самолетите F-16 блок 70, каза, че са много добри”, сподели премиерът Бойко Борисов пред журналисти на правителствения терминал в София, след като се върна от Истанбул, предаде репортер на Агенция „Фокус“. С Путин си разменили шеги за центъра на НАТО във Варна. "Малко беше така фриволен разговорът на тази тема. Утре, той ми каза: "Почвам голямо учение в Черно море". Казах му, че съм зает и няма да правим и ние утре. F-16 блок 70 още не са дошли. Похвали ме за тях, каза, че действително са много добри самолети. Разбира се, президентът Ердоган хвалеше неговите, защото те купиха такива. Една хвалба падна кой какви самолети има. Накрая президентът Вучич каза: „Аз си купих ракети, за да свалям самолети“, разказа Борисов.

”Ние бяхме четиримата. На вечерята, която президентът Ердоган даде, ние седяхме заедно с президента Путин. Имах възможност да си задам много въпроси и доста отговори получих както от него, така и от президента Ердоган. Първо, Либия. Мисля, че би трябвало да е излязло, че призовават и двете страни в Либия да спрат военните действия и да се върнат на масата за преговори. Нещо, което аз изключително подкрепям”, разказа той. По думите му всичко, което завършва с мир, се радва на неговата подкрепа. „Мисля, че по Иран и Ирак са загрижени много, както всички останали и се надяваме с водеща роля на ЕС, с водеща роля на НАТО и на всички страни, които не желаят да гинат невинни хора, не желаят тези военни конфликти да продължават. Даже се пошегувах с тях, когато Турция свали руския самолет, в Турция руските туристи колко бяха наброй“, каза още Борисов. 

Попитан дали заедно с Путин и Ердоган са коментирали санкциите срещу "Северен поток" и "Турски поток", Борисов посочи, че като ги гледа в какво настроение са, санкциите не са им повлияли. В отговор на въпрос дали Владимир Путин продължава да смята, че страната ни бойкотира "Турски поток", министър-председателят заяви, че това не е истина. "На територията на България няма "Турски поток". Какво общо има някой да ми държи сметка за територията на България и да го обвързва с какъвто и да е поток", попита премиерът.

Разбрахме се с Ердоган тази година ще дойде до България, ред му е", обяви още Борисов.

На въпрос дали президентът Путин е пратил поздрави на президента Радев, Борисов заяви, че не са коментирали такива неща. Премиерът не вижда смисъл от събирането на Консултативния съвет по национална сигурност към президента. Темата на заседанието, което трябва да се проведе днес, е „Възможни рискове и заплахи за националната сигурност в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток“.
„Просто това е поредният път, в който ще се съберам, за да си поговорим. Иначе каква информация различна от това, което имаме. Ако го интересува, ще споделя. Аз ще отида“, каза Борисов.

Още по темата