Медия без
политическа реклама

Борисов подари на Вучич картина от строежа на Балкански поток

Премиерът предаде подаръка на сръбския външен министър, който е на визита в София

21 Яну. 2021Обновена
Новости Сърбия

Премиерът Бойко Борисов е връчил на посетилия София сръбски външен министър Никола Селакович дар за президента на западната ни съседка Александър Вучич, пише белградският ежедневник „Новости“, цитиран от Агенция Фокус. Сръбското издание посочва, че става въпрос за картина, отразяваща момент от откриването на работата по строежа на газопровода „Балкански поток“ и пуска снимка.

Интересно е да се отбележи, че през последните седмици Вучич не спира да се хвали с "Балкански поток" и дори си организира откриването му на сръбска територия, докато обичайно рекламиращият се с проекта български премиер Бойко Борисов публично мълчи по темата.

Картината очевидно е правена по снимка, разпространена от Министерски съвет на 1 юни 2020 г., когато Вучич и Борисов инспектират строежа. Прави впечатление, че на снимката има повече работници, отколкото на картината. Освен това липсва и колоната от коли на официалните лица.

Часове след разпространяването на новината, правителствената информационна служба се принуди да пусне и специално съобщение. "Премиерът Бойко Борисов изпрати картина на сръбския президент Александър Вучич за спомен от неговото посещение през юни миналата година в България. Тогава двамата премиери направиха оглед на строителството на газопровода „Балкански поток“, както се нарича продължението на газопровода „Турски поток“, идващ от Турция за България и Сърбия и пренасящ руско „синьо гориво“", пише в него и се добавя: "В рамките на вчерашната среща в Министерския съвет министър-председателят Борисов изпрати картината на президента Вучич чрез министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович и съпругата на сръбския президент - Тамара Вучич, която е специален съветник в кабинета на министъра на външните работи. Картината е подарена по протоколен път и правителствената информационна служба не разполага със снимки".

Картината, която премиерът Борисов изпрати на сръбския президент, е дело на художника Симеон Кръстев. Първоначално платното трябваше да бъде част от изложба, която представя откритите археологически артефакти по трасето на „Балкански поток“. Тя е организирана в Националния исторически музей съвместно от „Булгартрансгаз“ и консорциума „Аркад“, който фактически е поръчал изработването на поредицата от картини, пишат още от Министерски съвет. „Аркад“ е изпълнителят на линейната част на проекта за разширението на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД от българо-турската граница до българо-сръбската граница. Картината на Кръстев е връчена от „Аркад“ на „Булгартрансгаз“, който на свой ред я предава на премиера Бойко Борисов. 

"Новости" пише, че Селакович е разговарял с Борисов за политическото, инфраструктурното и икономическото сътрудничество между двете страни, както и за мерките, предприети в борбата срещу вируса Covid-19.

На срещата на първия дипломат на Белград с българската му колега Екатерина Захариева, отбелязва „Новости“, двамата са констатирали, че отличните лични отношения между сръбския президент и българския министър-председател са от голямо значение за двустранното сътрудничество между двете страни, което трябва да се засили чрез политически диалог на ниво външни министри.

Първото, което е направил сръбският министър след пристигането си, е било да посети храма "Света Неделя", където се е поклонил пред мощите на Светия цар Милутин и е разговарял с главния секретар на Синода на Българската православна църква епископ Герасим.

Следобед той се срещна и с президента на България Румен Радев, отбелязва изданието. Това е първото официално двустранно посещение на ниво външни министри от 2014 г. насам.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата