Медия без
политическа реклама

Борисов, Горанов и Арнаудова набързо бяха разпитани в прокуратурата

Тримата от ГЕРБ бяха призовани в държавното обвинение по делото за изнудване на Васил Божков.

28 Март 2022Обновена
БГНЕС

Бившият премиер Бойко Борисов, ексфинансовият министър Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха разпитани днес от Софийската градска прокуратура по делото за изнудване на хазартния бизнесмен Васил Божков.

Лидерът на ГЕРБ пристигна в сградата на СГП половин час по-рано в 14:30 ч. На влизане той не коментира нищо. Около час по-късно Борисов напусна прокуратурата. "Докато се тълпите тук, милиард и половина по-малко от 30 дена. В същото време меморандум за милиарди с неясни компании, подписани в гранитна зала на Министерски съвет", заяви той пред журналисти, предаде БГНЕС.

По-късно през деня показания дадоха Горанов и Арнаудова.  „Свидетелят Петков инициира всичко дотук - арестите на лидера на опозицията и всички незаконни действия, свързани с това”, коментира бившият финансов министър пред журналисти. Той посочи, че се е виждал с Васил Божков в Министерството на финансите, за да обсъдят различни теми. „Има едни твърдения, които уличават определени лица в нещо. Всички тези твърдения са неверни”, каза още Горанов и добави: „Свидетелят Петков участва в опит за разчистване на сметки с опозицията в момент, в който има далеч по-големи кризи в държавата. За мен продължава да буди недоумение защо се стигна до такова откровено нарушаване на закона. Да арестуваш лидера на опозицията е крайно отчаян и инфантилен ход”

Пиарът на ГЕРБ Севделина Арнаудова пък заяви, че не е изнудвала и рекетирала никого през живота си. "Това, което се случва, е целенасочена политическа атака към нас. Защото ГЕРБ става първа политическа сила", категорична бе тя.

Разследването за изнудването бе инициирано от МВР на 17 март, когато бяха задържани Борисов, Горанов и Арнаудова. Ден по-късно те бяха пуснати без обвинения, а прокуратурата обяви, че МВР е допуснало много нарушения и е опорочило разследването.

Вътрешният министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков пък обвиниха прокуратурата, че саботира разследването и отказва да провери твърденията на Васил Божков, че е давал огромни подкупи на Борисов. Според Рашков Божков и Борисов трябва да бъдат разследвани като част от една и съща организирана престъпна група.

Показания по делото като свидетел трябва да даде и самият Божков, за когото най-сетне прокуратурата се сети, че може да разпита като свидетел чрез видеоконферентна връзка. 

Българската прокуратура изведнъж прозря, че може да поиска от Обединените арабски емирства видеоконферентен разпит на намиращия се в Дубай Васил Божков за неговите твърдения, че е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

 

Още по темата