Медия без
политическа реклама

Борислав Сандов: АМ “Струма“ ще заобиколи Кресненското дефиле

Водят се отново разговори трасето на магистралата да не минава през защитената местност

09 Яну. 2022

Съдбата на магистрала "Струма" в района на Кресненското дефиле отново е под въпрос. Новите министри на екологията и на регионалното развитие са започнали наново дебата дали трасето да не заобиколи дефилето. Според вицепремиера и екоминистър Борислав Сандов извеждането на магистралата от дефилето ще позволи и тя да бъде завършена с европейско, вместо с национално финансиране. 

"Опитът на предходни правителства да изградят магистрала в тази част на дефилето на практика възпира реализацията на този проект. Според европейските изисквания по отношение на опазването на околната среда е недопустимо на такова място да се изгражда подобен инфраструктурен проект", коментира пред Нова тв Сандов. От думите му се разбра, че отново се мисли за варианта магистралата да заобиколи дефилето по склоновете за Пирин. "Мисля, че това не би оскъпило много проекта и ще има допълнителни ползи за местните хора", обясни Сандов. Според него неудачното трасе в момента е причината магистралата да не може да се завърши с европейско финансиране и да се търси национално финансиране за него от предходното правителство. "Това би натоварило българските граждани твърде много", счита екоминистърът. Той допълни, че вече има проведена процедура за оценка на околната среда и следва да се продължи със съответните процедури за осигуряване на финансирането. 

"Има сериозен риск от наводнение заради язовирната стена на язовир Огоста. Ако се стигне до такава ситуация, Монтана е застрашен от сериозна приливна вълна. Премиерът е запознат с тази опасност и са предприети действия", каза още Сандов. Той коментира и други проблеми в ресора си като оползотворяването на палстмасата във ведниг машини. Идеята е такива машини да се разположат пред големи хранителни и други магазини, като хората получават стотинки за върната стара бутилка. "Ако се прецени, че добавената стойност е 20 ст., тя може да бъде определена на толкова. Сега производствената такса е 0,3 ст. и резултатът е задръстени депа с отпадъци", каза още Сандов. 

 

Още по темата