Quantcast

Медия без
политическа реклама

В БНБ нямали хартия за машинно гласуване

15 Дек. 2022
Булфото

От становище на печатницата на Българската народна банка (БНБ), изпратено до Комисията по електронно управление и информационни технологии в 48-ото Народно събрание, става ясно, че сроковете и наличната техника биха направили невъзможно изпълнението на приетия Изборен кодекс - това написа в социалните мрежи депутатът от „Демократична България“ Божидар Божанов.

Председателят на комисията Калина Константинова попитала „Печатница на Българската народна банка“ АД за възможността за осигуряване и доставка на хартия за отпечатване на бюлетини от машинно гласуване. От печатницата посочват, че не са запознати с предвидените промени в Изборния кодекс и не са имали никакво отношение към машините за гласуване и изискваната за тях хартия.

„За да отговорим професионално на поставените от Вас въпроси е необходимо да получим подробна информация относно параметрите на специализираната хартия с допълнителна защита, необходима за машините за гласуване и вградените в тях принтери, а именно: вид на хартията, начин на отпечатване от машинния принтер, изискуеми параметри съгласно спецификацията на машините за гласуване; грамаж на хартията; ширина на ролката; максимална дължина на ролката; диаметър на шпулата; необходимото количество ролки при провеждане на избори. След получаване на необходимата спецификация на хартията бихме могли да определим възможността за полагане на защита, както и да направим запитване за доставка към световни и/или европейски производители на изискваната съгласно предвидените промени в Изборния кодекс специализирана хартия. Моля да имате предвид, че предоставянето на оферта от производител на хартия отнема не по-малко от две седмици, а сроковете за самото й производство варират между четири и осем месеца. Не на последно място бихме искали да Ви информираме, че „Печатница на БНБ“ АД към настоящия момент не разполага с оборудване за разширяване на малки ролки, с оглед на което при потвърдена възможност от страна на производител за производство и доставка на хартия с указаните от Вас параметри, ще бъде необходимо „Печатница на БНБ“ АД да използва подизпълнител, съгласно предвидената в сега действащия Изборен кодекс възможност“, се посочва в документа.

Според Божидар Божанов това означава, че ако ветото, наложено от президента Румен Радев върху част от промените в Изборния кодекс, бъде преодоляно, „може да няма машинно гласуване“.  

Ако тези срокове се окажат реални при конкретните параметри, които определи Централната избирателна комисия (ЦИК), това означава, че такава хартия няма да може да бъде доставена, няма да бъде възможно да се изпълни това изискване на кодекса и оттам нататък ЦИК ще трябва да прецени дали провежда избори с машини, или не ги провежда. Принципно имам притеснения, че мнозинството в ЦИК, което ще имат ГЕРБ, БСП и ДПС, може да реши да не се провежда, добави Божидар Божанов. 

 

 

Още по темата