Медия без
политическа реклама

Белазелков получи първото си дело като конституционен съдия

Докато чака решение по казуса дали ще остане в КС, съдията ще проучва искане на "Възраждане" и ИТН

04 Февр. 2024
Илияна Димитрова
Борислав Белазелков в деня на клетвата като конституционен съдия.

Встъпилият само преди седмица като конституционен съдия Борислав Белазелков вече получи първото си дело като докладчик. То е по искане на депутатите от "Възраждане" и ИТН, които оспорват Закона за ратифициране на Споразумението за финансов принос между Република България и ЕК.

Любопитна подробност е, че ИТН и "Възраждане" по-рано оспориха избора на самия Белазелков, както и на Десислава Атанасова за конституционни съдии. Изборът им беше атакуван и от президента Румен Радев, който отказа да отиде и на тържествената церемония за клетвата им. Т.е. Белазелков ще проучва казуса с ратификационния закон, докато изобщо е под въпрос дали той и доскорошната шефка на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова изобщо ще останат в Конституционния съд.

Колкото до закона за ратифициране на споразумението за финансов принос, "Възраждане" и ИТН го оспорват изцяло с аргумента, че е приет на две четения в един ден - 13 декември 2023 г. Според народните представители с това е нарушена процедурата и те са били лишени от правото си да правят предложения между двете четения, разказва "Лекс".

В искането до КС те излагат как е протекло обсъждането на законопроекта в пленарната зала и че изрично са заявили, че ще предложат промени в него между двете четения. С приемането му в едно заседание това е осуетено.

Председателстващата Росица Кирова заявява, че при ратификация на международен договор промени от депутатите са невъзможни. От "Възраждане" и ИТН обаче сочат, че техни представители са обявили желание да направят промени в текста на законопроекта, а не в текста на ратифицираното международно споразумение.

В искането се сочи, че Конституцията допуска приемането на закон на две гласувания в едно заседание, но само по изключение, а Конституционният съд вече се е произнасял, че "прибягването до подобна възможност не трябва да води до ограничаване на плурализма на мнения в Народното събрание и по-специално да се ограничава правото на всеки народен представител да прави предложения за изменение и допълнение на обсъждан законопроект".

"Не е възможно по законопроект за ратификация на международен договор текстът на самият договор да бъде изменян чрез гласуване на предложение на второ четене. (...) Забраната обаче засяга единствено предложенията относно текста на международния договор, но не се разпростира и върху законопроекта за неговата ратификация“, посочват от "Възраждане" и ИТН.

ВПИСАНА

Конституционната съдийка Десислава Атанасова и до днес фигурира като адвокат, вписан към Адвокатската колегия в Русе. По закон тя трябва да изчисти тази несъвместимост до 7 дни от избора за КС. За да не е в несъвместимост обаче е достатъчно само да подаде заявление за отписване, тъй като няма как да контролира кога колегията, която наред с други се обяви против назначението ѝ, ще я "пусне". Председателят на колегията Ангел Стефанов каза пред "Сега", че Атанасова е подала в срок заявление за отписване. В началото на седмицата обаче "Сега" изпрати въпроси до колегията на коя дата е подадено заявлението и кога се очаква да бъде разгледано и одобрено. Отговори и до момента няма. 

Още по темата