Медия без
политическа реклама

Бедните министерства ще получат 251 млн. лв. за заплати със задна дата

Българските чиновници вземат най-малко в ЕС заедно с Гърция, но без да се отчитат допълнителните плащания

08 Яну. 2024ТАНЯ ПЕТРОВА
Снимка: Архив
Чиновниците нямат причини за притеснения през 2024 г.

Бедните министерства и други държавни органи, в които средното заплащане на администрацията изостава, ще получат 251 млн. лв. за увеличаване на заплатите. Кои държавни органи колко да вземат ще реши правителството до края на март, но новите възнаграждения ще влязат в сила със задна дата от 1 януари.

Такива са окончателните текстове, гласувани в държавния бюджет за 2024 г. Тази година в бюджета залегна ръст на заплатите само в министерства, за които увеличението е гласувано през 2023 г., а парламентът задели целеви фонд от 352,85 млн. лв. за балансиране на съществуващи големи разлики в достигнатите нива на заплащане по отделните администрации. От този фонд близо 100 млн. лв. са целеви за заплатите в университетите, БАН и общинската администрация, а за разпределяне между бедни ведомства остават 250,7 млн. лв.

Не е ясно каква методика ще бъде приложена за наваксване на разликите между нивата на заплащане в администрацията. В годишния доклад за състоянието на администрацията за 2022 г. за пореден път бе отчетено, че между нивата на заплащане за една и съща позиция има много големи разлики. Докладът обаче посочва само минимални и максимални нива на заплатите, които показват съществуването на диспропорции, без да предоставя данни за конкретни държавни органи.

На този фон интересни данни съдържа ежегодната публикация на Евростат за възнагражденията на държавните служители. Статистиката покрива само централната администрация, като не са включени служителите на системата за сигурност. От данните става ясно, че след извършени актуализации на заплатите в администрацията реалното им намаление след отчитане на инфлацията е спряло и постигнатият ръст през юли 2023 спрямо юли 2022 г. компенсира поскъпването на живота. Интересна е и сравнителната статистика спрямо останалите държавни служители, като по паритет на покупателна способност българските чиновници вземат най-ниското заплащане в ЕС след Гърция. Данните обаче не отчитат допълнителните плащания към основната заплата, които в България не са малки. България е на дъното по ниво на заплащане и извън сектора на държавната администрация.

ЗАПЛАТИ В ЕС НА ЦЕНТРАЛНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, 1 юли, 2023 г.

Още по темата