Медия без
политическа реклама

Бавария ни върна български престъпници с изтърпени присъди

В НС лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че става въпрос за шестима бежанци със сирийски и афганистански произход

01 Март 2024Обновена
Илияна Димитрова
Вътрешният министър Калин Стоянов

Скандал избухна в Народното събрание между БСП и вътрешния министър Калин Стоянов заради информация на соцпартията, че Бавария е върнала у нас над 20 бежанци, като сред тях имало шестима от сирийски и афганистански произход, осъдени за тежки престъпления като убийства, сексуално насилие, грабеж и пране на пари.  

Вътрешният министър Калин Стоянов обаче пристигна извънредно в парламента и обясни, че шестима от мигрантите всъщност са българи, излежали присъди лишаване от свобода в Германия, а останалите са неосъждани сирийски граждани, върнати по споразумението за реадмисия.

Какво се случи?

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви в НС, че Германия е репатрирала към България с малък чартър 23-ма мигранти. Шестима от тях са осъдени "за убийство, непредумишлено убийство, тежка телесна повреда, сексуални престъпления, отежняващи грабежи, пране на пари". 

''Шестимата бежанци са със сирийски и афганистански произход и сега бродят из страната ни. Срещу половинчат или никакъв Шенген са поели ангажимент по Дъблинското споразумение, но виждате ли за какво? България ще се превърне в център на престъпници, връщат ни изнасилвачи, убийци и перачи на пари'', категорична бе Нинова.

Нинова се позова на прессъобщение на Баварската държавна служба за убежище и регистриране.

"Държавната служба за убежище и репатриране винаги е била и остава ангажирана с приоритетно връщане на извършителите на престъпления, които трябва да напуснат страната", подчертава Аксел Щрьолейн, председател на LfAR.

Нинова използва съобщението, за да атакува управляващите за договорените условия за присъединяване на България към Шенген и попита дали е ставало дума за това, "че ще се предпочитат" престъпници. Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел отговори: "Информацията ще бъде проверена, но реферира към Министерството на вътрешните работи".

Прессъобщението на LfAR е от 8 февруари. От него не става ясно какви по националност са върнатите с чартъра. В документа се говори наистина за 6 души, които са извършили тежки престъпления, но отново не става ясна националността им и къде са били извършени престъпленията - в Германия, в България или в трета страна.

Развръзка

От парламентарната трибуна вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че става въпрос за 24-ма души - 18 граждани на Сирия и 6 от България. Българите са с изтърпени наказания за престъпления в Германия. ''На български граждани не може да бъде отказано връщане у нас'', обясни министърът. 

От БСП обаче не останаха доволни от този отговор. Корнелия Нинова заяви, че не става въпрос за български граждани, а за мигранти със статут на български граждани. Министър Стоянов за пореден път заяви, че върнатите са български граждани. От БСП поискаха да разберат дали имената им са български. "Да, българи с български имена'', отсече Стоянов. След което допълни, че 18-те сирийски граждани нямат присъди и са върнати, съгласно споразумение за реадмисия. Той изрази готовност да представи на депутатите справка колко мигранти са ни върнати и колко ние сме върнали. 

Ключови думи:

Нинова, Бавария, мигранти

Още по темата