Медия без
политическа реклама

Автобусът с 46 жертви се е движил със 108 км/ч на мокър път

Разследването на трагедията на АМ "Струма" посочи две грешки на шофьора

06 Февр. 2022
ЕПА/БГНЕС

Шофьорът на автобуса, който катастрофира на магистрала "Струма" през ноември м.г., запали се и в него загинаха 46 души, е направил поне две грешки - несъобразена скорост и недостатъчен контрол над превозното средство. Това сочи разследването до момента. "Доказахме, че автобусът се е движел с около 108 км в час при разрешени 90. Пътната настилка е била мокра. Имаме забележки към пътната инфраструктура, но тя не е била решаваща за това ПТП", заяви проф. Станимир Карапетков, един от ръководителите на разследването.

Той отхвърли категорично версията, че шофьорът се е объркал и е тръгнал към отбивката. "Изходното движение на автобуса е било от нормалната дясна активна лента", категоричен е проф. Карапетков. Той обясни, че около 100 метра преди отбивката, шофьорът е завил волана рязко на дясно. След това автобусът се удря в мантинелата, тя прониква на около 8 метра в купето на автобуса. Шофьорът предприема аварийно спиране, има и дълъг спирачен път. Водачът завива волана на ляво и се насочва към мантинелите между двете платна. Автобусът разкъсва едната лента и продължава да се движи около 30 метра между двете. Автобусът се запалва непосредствено след удара в първата мантинела.

"Той е бил в съзнание. Направил е всичко възможно", обясни проф. Карапетков. Той обаче уточни, че скоростта сама по себе си не е причинила удара и "може би грешката е завиването съвсем малко на дясно".

Според разследващите хората от първите седалки са загинали веднага. Освен това автобусът е по-стар, отколкото се твърдеше първоначално. Не е имало туби с бензин, каквато версия се появи в първите дни след катастрофата на 24 ноември.

Към момента няма предпоставки за търсене на наказателна отговорност от друго лице, заявиха разследващите пред Нова тв. Вчера "Сега" писа, че заради липсата на виновно действие делото почти сигурно ще бъде прекратено.

Трагедия на магистрала "Струма". Пътнически автобус се подпали около 2. ч. и 46 души изгоряха  в него.  Седем души са оцелели и са настанени в "Пирогов" без опасност за живота.  Инцидентът е станал в нощта срещу вторник. Автобусът е пътувал от Турция към Северна Македония.

 

Още по темата