Медия без
политическа реклама

Атанасов обяви нов курс към кардинална реформа в спецслужбите

При предишния неуспешен опит той напусна ръководството на ресорната парламентарна комисия

05 Яну. 2024
Илияна Димитрова
Атанас Атанасов

Депутатът и съпредседател на ПП-ДБ Атанас Атанасов обяви нов курс за кардинална реформа на сектора за сигурност и специалните служби. Той направи това с публикация на страницата си във Фейсбук.

Атанасов смята, че "един от основните приоритети в работата на Народното събрание през новата пленарна сесия трябва да бъде реформата на специалните служби и въвеждането на механизъм за ефективното им управление от изпълнителната власт в съответствие с Конституцията, включително чрез промяна на процедурата за назначаване на ръководителите им, което да става с решение на Парламента по предложение на министър-председателя". Според него в момента българските специални служби са изправени пред "липса на ефективен контрол и отчетност, дефицита на надеждни източници на информация, злоупотребата с информация, съперничеството и конфликтите между различните служби, недостатъчното финансиране и оборудване, ниското доверие на обществото и неспособността за адаптация към динамичната международна среда".

Затова той предлага реформата да се извърши в 8 стъпки.

Сред тях са изработване на подробен анализ на текущата структура, дейност и ефективност в работата, както и на стратегически план за реформи, последвани от законодателна реформа. Атанасов предлага след това да има кадрови реформи. 

Бившият прокурор и бивш шеф във МВР и на НСС иска да има "въвеждане на технологични иновации, интегриране на съвременни технологии и подобряване на оперативно-техническите възможности, при строги гаранции за спазването на правата на гражданите." Според него трябва да има "упражняване на ефективен контрол от цивилен независим надзорен орган, който да следи за законосъобразната дейност на службите и да предотвратява злоупотреби с власт."

Депутатът предлага "създаване на механизми за обжалване на актовете на специалните служби, които да защитават правата на гражданите".

 

При предишния си опит да започне промяна в сектора, който се оказа неуспешен и бе бламиран от ГЕРБ и ДПС, в знак на проетст Атанасов подаде оставка като председател на парламентарната комисия, която отговаря за надзора над специалните служби и употребата на СРС. Веднага след това ПП-ДБ определиха на негово място да застане Бойко Рашков, а Бойко Борисов и Делян Пеевски призоваха Атанасов да преосмисли решението си, да оттегли оставката си и да се върне на поста. Той обаче не го направи и остана само член на комисията.

Изненадващ ефект имаше подадената оставка от съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов като председател на парламентарната комисия за специалните служби и СРС.

 

 

Предишният опит

Сливането на цивилното и военното разузнаване е отколешна идея на Атанас Атанасов, която той лансира от години. Сега колегите му в десницата се заканваха да реформират изцяло сектора за сигурност, за да го прочистят от руско влияние. Тук се вписваше предложението на Атанасов. То би позволило да бъдат освободени сегашните ръководители на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) и на Служба „Военна информация“ (СВИ), назначени при служебното управление на президента Румен Радев, за да бъдат заместени от един човек, посочен от сегашното управляващо мнозинство.

През септември Атанасов обяви, че законопроектът за създаването на единната разузнавателна служба е почти готов. "Целта е да се създаде единен разузнавателен орган с общо ръководство. Вътрешната автономия на военното разузнаване и ДАР се запазва, запазват се военните звания и структура на офицерите от военното разузнаване", обясни замисъла той. Всичко пропадна след като ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят идеята.

Още по темата