Quantcast
Арестуваните за сертификати лекари са освободени без обвинение | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Арестуваните за сертификати лекари са освободени без обвинение

Прокуратурата разследва медици в Асеновград и Раковски
2 152
 Илияна Кирилова

Лекарите, които в понеделник бяха задържани при акция на МВР и прокуратурата срещу издаването на фалшиви сертификати за ваксинация, са освободени без да бъдат привлечени към наказателна отговорност. Това съобщи за "Сега" зам.-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев, като добави, че "все още е рано за обвинения".

Арестуваните лекари са били разпитани в качеството на свидетели и са взети сравнителни образци от подпис и почерк. Към момента по случая с фалшивите сертификати има задръжани лица, но прокурор Илиев не уточни колко са. "Образувани са две досъдебни производства - едното е за имунизационния център в Асеновград, а другото е за медицинския център в Раковски", обясни още той.

250 души са били в чужбина в момента, в който по документи са ваксиниран, вписани в националния ваксинационен регистър и са им издадени зелени сертификати. Това обясни във вторник Чавдар Грошев, районен прокурор от Пловдив. "Наблюдавани са 2 досъдебни производства за документни престъпления и лъжливо документиране. Направихме претърсвания и изземвания в медицински център в град Раковски и в Асеновград", каза той, като съобщи за четирима задържани - трима лекари и един зъболекар. 

Преди две седмици беше създадена работна група под ръководството на главния секретар на МВР, която да координира действията и обмена на информация между отделните ведомства и организации, с оглед улесняване на идентификацията на лечебни заведения и медицински лица, за които има обосновано предположение, че издават фалшиви сертификати. В групата влязоха представители на Министерството на здравеопазването, МВР и ДАНС.

 

Още

Бивш кмет на Видин осъди прокуратурата да му плати 83 000 лв.

18.01.2022

967
Тийнейджър от Пловдив бе осъден за тероризъм
Боян Расате отива на съд за едро хулиганство и лека телесна повреда

13.01.2022

1049