Медия без
политическа реклама

АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер

Мъжът загива, защото мост, рухнал при бедствието, не е обезопасен, приема съдът

Стихията отне живота на 11 души в с. Бисер. 10 от тях се удавиха, а един получава инфаркт при гледката.
МО
Стихията отне живота на 11 души в с. Бисер. 10 от тях се удавиха, а един получава инфаркт при гледката.

Агенция "Пътна инфраструктура" ще трябва да плати по 100 000 лв. на сина и дъщерята на мъж, загинал при трагедията, предизвикана от обилния снеговалеж на 6 февруари 2012 г. в област Хасково. Тогава се скъса и стената на язовир "Иваново", след което потоп удави село Бисер.

64-годишният мъж обаче не е бил в селото, а на около 50 км. от него. Той се е движил с джипа си по пътя, когато се озовал на място с отнесен от водата мост - между селата Малки воден и Бориславци. Било тъмно и валяло, той не видял, че мостът липсва, пропаднал в придошлите води на река Харманлийска и се удавил. С него пътувала съпругата му, която също намерила смъртта си при инцидента. Децата им обаче претендират за обезщетение само за загубата на баща си.

Поддръжката на пътя е била задължение на АПИ, обяснява съдия Гергана Христова - Коюмджиева. По закон агенцията трябва да поддържа в изправно състояние стопанисваните от нея пътища, както и да сигнализира незабавно за препятствията по тях и да ги отстранява във възможно най-кратък срок. Точно неизпълнението на това задължение е основание да бъде ангажирана отговорността на АПИ, обяснява съдът.

Експертизата по делото установява, че на 6 февруари 2012 г. реката прелива над пътното плътно, зад опорите на моста. Това води до размив на насипа на опорите и мостът пропада. Към 7 ч. сутринта пътният участък не е бил сигнализиран за настъпилото нарушаване на конструкцията на моста.

Причина за катастрофата, при която загива жертвата е точно неочакваната и необозначена липса на моста. Шофьорът не е имал обективна възможност да реагира, приема съдът. В гражданското дело за вреди не се налага да се изследва вината на служителите на АПИ за настъпването на злополуката. 

Определяйки размера на обезщетението съдията отбелязва, че жертвата е имал силна връзка с децата си, макар и те да са големи и да имат свои семейства. Връзката родител-дете няма само едно измерение и най-силна проява в детска възраст. Морална подкрепа, приятелство, емоционална близост и пр. могат да обогатят тази връзка и след израстването на децата, обяснява съдът. "Човешкият живот е висша ценност и неговото опазване следва да е основен приоритет на държавата, особено много - приоритет на институциите, които по закон са натоварени с това задължение", се казва още в решението. 

АПИ освен това дължи над 17 хил. лв. такси и разноски по делото. Накрая ще трябва да плати и лихвите върху обезщетението от датата на трагедията. Към момента лихвата за 200 000 лв. е 255 891 лв.

ЗАЩИТА

От АПИ пледират, че на 6 февруари 2012 г. е било обявено бедствено положение на територията на област Хасково заради обилни снеговалежи, придошли реки и преливащи язовири. На въпросния участък от пътя, където е станал фаталният инцидент, е валяло, било е тъмно и шосето покрито с вода, като в усложнената метеорологична обстановка мъжът е шофирал с нарушено зрение и е носел очила. Това е предпоставка за инцидент, настоява АПИ.  Освен това мостът нямал недостатъци, той бил въведен в експлоатация през 1984 г. и имал годност 100 г., предвид стоманобетоновата му конструкция. Съдът обаче не приема тези доводи.

Ключови думи:

обезщетение, АПИ, Бисер

Още по темата