Медия без
политическа реклама

АПИ е осъдена да плати 400 000 лв. за трагедия след скъсан мост

Семейство пропадна с джипа си във водите на р. Улудере

06 Авг. 2023
Илиана Димитрова

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) бе осъдена и заплати близо 400 хиляди лева обезщетение заради трагедия след скъсан мост, предава Нова тв. Парите ще се платят на наследниците на загиналите Недялка и Георги Бойчеви. Решението е на Софийски градски съд.

Семейството пропадна с джипа си във водите на р. Улудере, заради скъсан мост между селата Малки Воден и Бориславци. Телата им бяха издирвани дни наред.

Според адвокатите, в документ на АПИ – контролен лист за техническото състояние на моста, е имало признания, че той е бил подронен, имало оголена и корозирала носеща арматура. Това доказвало, че бездействието на АПИ е причина за инцидента със семейството.

Над 2. млн. лв. е платила Агенция "Пътна инфраструктура" от 2013 г. досега, тъй като е била осъдена от граждани и застрахователи заради лошите пътища. Това става ясно от справката, предоставена от агенцията на "Сега" по закона за достъп до обществена информация.

Въпреки собсвените си констатации, от АПИ не са предприели нужните действия за осигуряването на моста, като от пускането му в експлоатация, реално той не бил реновиран. През 2011 г., пак в контролен лист било написано, че е в добро състояние.

Агенция "Пътна инфраструктура" дължи по 150 000 лв. или общо 600 000 лв. обезщетение на двете деца, вдовеца и майката на жената, която загина при нелеп инцидент в тунела "Ечемишка" на магистрала "Хемус" през февруари 2017 г.

След трагедията в с. Бисер, това е единственото дело, заведено срещу АПИ, за неизвършен ремонт и лошо поддържан път.

Обезщетението е платено на сина на загиналото семейство Георги, който живее в чужбина.

Ключови думи:

АПИ, съд, 400 000 лв, Бисер, мост

Още по темата