Quantcast
Трета община се проверява за корупция при покупка на електробуси | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Трета община се проверява за корупция при покупка на електробуси

След Варна и Стара загора КПКОНПИ проверява и Враца за злоупотреби при крупни обществени поръчки
1 348
 БГНЕС

Проверките за злоупотреби при закупуването на екологичен градски транспорт с пари от еврофондовете стигнаха и до община Враца. Антикорупционната комисия е влязла на място в общината и в общинското търговско дружество „Тролейбусен транспорт – Враца“ след получен сигнал за закононарушения при две обществени поръчки. Комисията проверява договор за закупуване на 9 тролейбуса и втори контракт – за доставка на 13 електробуса, на обща стойност 32 млн. лв. Това е поредната община, в която влиза КПКОНПИ – комисията вече започна проверки за търговете за закупуване на електробуси в Стара Загора и Варна.Проверките се извършват по сигнали, препратени от временната комисия по ревизията, включително и по информация, предоставена от в. "Сега". 

И двата договора във Враца са спечелени от един и същи играч – „Авто Инженеринг Холдинг Груп“, уточняват от антикорупционната комисия. По първия договор вече са доставени 9 тролейбуса, които според техническата спецификация са произведени от полска компания. В действителност се е оказало, че са произведени от беларуска компания и няма гаранции, че изискванията на еврозаконодателството към транспортните средства в ЕС са спазени. КПКОНПИ проверява и данни за получени облаги от длъжностни лица, включително на висши публични длъжности при избора на изпълнител и последващия контрол на доставките.

От докладите на конкурсната комисия, провеждала търговете във Враца става ясно, че и при двете поръчки всички останали участници са били отстранени от процедурата и не са стигнали до класиране. Подобна беше картината и на проведените търгове за покупка на електробуси в Бургас и Стара Загора. Във Варна процедурата не е приключила, като според получения сигнал и там има манипулиране на поръчката в полза на един изпълнител и осъществени корупционни действия от служители на общината, включително от лица, заемащи висши публични длъжности. КПКОНПИ влезе и в Стара Загора, където на първо място бе класирана фирма, свързана със спечелилия поръчката в Бургас. Дружеството се приема за близко до бившия директор на „ЛУКойл“ Валентин Златев.

Поръчките са за десетки милиони левове. Резултатите от проверката във Варна вече са пратени на прокуратурата заради наличие на данни за извършено корупционно престъпление от лица на висши държавни длъжности. С материалите ще бъде запозната и европейската прокуратура. Не е ясно обаче дали договорите ще могат да бъдат разтрогнати, особено онези от тях, по които има платени аванси. Вероятно България ще бъде санкционирана с налагане на високи финансови корекции. 

 

Още по темата: 

 

 

Още

Двама антикорупционни полицаи са арестувани за подкуп

25.11.2022

1926
Съдът отряза КПКОНПИ за къща на Цветан Василев в Швейцария

11.11.2022

7076
Разследванията срещу политици за корупция набъбват, обяви Демерджиев

06.11.2022

Обновена

3942