facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

7 неудобни въпроса към МВР за протестите

25 129
 Фейсбук
По униформите на някои от полицаите имаше емблеми, наподобяващи на частна охранителна фирма.

Сблъсъците, до които се стигна на големия антиправителствен протест на 2 септември, повдигнаха много неудобни въпроси към действията на полицията. По традиция от МВР и СДВР хвалят работата на подчинените си и стоварват цялата вина за станалото върху гражданите. Макар че точно униформените получават милиарди, за да не допускат да се стига до кръвопролития на мирни демонстрации. Точно те трябва навреме да идентифицират потенциалните провокатори и да ги отстраняват, за да не се застраши животът и здравето на мирно протестиращите. Както всички видяха, нищо подобно не се случи на 2 септември. Дори напротив - с много от действията си полицията ескалира напрежението. Затова МВР дължи отговори на обществото на няколко ключови въпроса. Те бяха зададени от "Сега" на пресцентъра на ведомството, но той засега пази мълчание.

 

1. Колко служители на МВР от цялата страна бяха командировани в София?

Ден преди масовия протест, наречен от организаторите "Велико народно въстание", в столицата бяха съсредоточени сили на полицията от цялата страна. В социалните мрежи се разпространиха снимки на стотици патрулни автомобили да влизат в стройна редица по бул. "Цариградско шосе" в София. Това остави впечатление, че заради мащабната мобилизация на униформени, редица населени места останаха за няколко дни без адекватно полицейско присъствие и сигурност. Не е ясно колко струва на МВР въпросното командироване. Отделно в центъра беше ситуирано водно оръжие, което показва, че полицията е очаквала сериозни сблъсъци и била готова за отпор. Защо накрая се оказа "изненадана", е риторичен въпрос.

 

2. Единствено полицаи ли участваха в охраната на протеста?

Сред младите мъже в полицейските кордони имаше такива, които нямаха вид на служители на реда - бяха с татуировки, бради и без отличителни полицейски знаци. Това поставя въпроса дали в охраната на протеста не са се включили и частни охранители, дегизирани в полицейска униформа. В случая по-вероятното обяснение за съвпадението на лица, работещи като полицаи и като гардове, е, че някои от полицаите в свободното си време да заработват във фирми за лични гардове. МВР нe може, няма време и не проверява дали негови служители работят и като частни охранители, стана ясно от интервю на зам.директора на СДВР Антон Златанов по bTV. Звучи абсурдно, но е факт. По тази логика МВР няма да има нито време, нито желание да проверява и дали негови служители не правят услуги на криминален контингент в свободното си време.

 

3. Защо по униформите на полицаите имаше непозволени стикери и значки?

Отново от снимков материал в медиите и социалните мрежи стана ясно, че редица служители на реда си позволяват да кичат униформата си с недопустими послания. В първия ред, например, имаше полицай, който си беше залепил стикер на английски, който гласеше "Обичам оръжия и женски гърди". Друг полицай пък имаше значка с череп и послание: "Един изстрел, едно убийство, аз решавам, без съжаление". Не е ясно прави ли МВР проверки какви са тези знаци и защо полицаите си позволяват да ги носят на официални събития, които охраняват.

 

4. Ще има ли наказани служители за употреба на непозволени помощни средства?

В снаражението на полиция сме свикнали да виждаме палка, белезници, щит, шлем, евентуално пистолет. Изненадващо е обаче, когато органите на реда се засилят срещу протестиращите с бокс в ръка. Именно това се видя от излъчен репортаж от късните часове на протеста на 2 септември. Безспорно употребата на подобно помощно средство не е регламентирано и полицаят извършва нарушение, ако го използва. Всъщност предназначението на металния бокс не може да бъде друго освен да нанесе повече болка и по-жестока травма. До момента професионалното ръководство на МВР не желае да коментира този казус.

 

5. Адекватно ли беше използван лютивият спрей срещу протестиращите?

Малко преди обед на 2 септември се стигна до ескалация на напрежението. По думи на полицията органите на реда са били принудени да използват т.нар. лютив спрей срещу протестиращите. Дали обаче го направиха по най-професионалния начин? Обективите на фоторепортерите запечатаха момент, в който служител на реда се е качил на капака на полицейски автомобил и пръскаше наред. Така действията му нанесоха повече вреда, отколкото да бъдат в помощ на униформените. Освен протестиращи, от лютивата течност пострадаха тежко мнозина журналисти, а и самите полицаи. 

Всъщност употребата на този спрей може да бъде изключително опасна, обяснява журналистът "Клуб Z" Борислав Кръстев. Малките флакончета, познати като пепър спрей, които се продават в магазините за самозащита, нямат нищо общо с тези на полицията. Докато спрейовете за всеобщо ползване са с 2 000 000 сколвила (мерна единица за лютивост) и пръскат на разстояние около 1 метър, органите на реда използват спрей с над 3 млн. сколвил, който е под високо налягане и може да уцели човек на 8-10 метра. Ако с тях някой бъде напръскан отблизо и то в очите, може да получи сериозни увреждания на зрението и дори да ослепее. Подобни спрейове се ползват от ловци срещу нападащи мечки.

 

6. Как полицията допусна провокатори с десетки силни бомбички?

Димките и бомбичките на протеста на 2 семптември не бяха нещо инцидентно. Напротив, през целия ден полицията беше под канонада от пиратки, самоделки и бомбички със задушлив газ. Как тези оръжия стигаха до неколцина мъже в първите редици на протеста? През цялото време периметърът на пл. "Независимост" беше охраняван от полицията, която претърсваше основно багажа на повечето желаещи да се присъединят към протеста. Освен това на разположение на МВР са десетки камери с голяма разделителна способност и лицево разпознаване. Но противно на логиката, бомбичките не само бяха внесени, но и дълго време бяха безпрепятствено използвани срещу полицаите. Същите провокатори, които можеха лесно да бъдат разпознати по скритите лица, вечерта отново бомбардираха полицията, която не посмя да ги задържи. 

 

7. На какъв принцип се осъщестяваха арестите?

След като голяма част от провокаторите останаха на свобода до края на протеста, а редица други мирно протестиращи граждани бяха отведени с белезници, следва въпросът как полицията решава кого да арестува. Пример за това е съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов, който малко след началото на протеста беше задържан. Самият той твърди, че не е дал повод за това, а по-късно действително беше освободен без никакво обвинение. 

По-страшно е случилото се с журналиста на свободна практика Димитър Кенаров, който беше жестоко пребит от полицията. "Докато отразявах протестите в София, бях хванат от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата. Камерата ми беше отнета и ме накараха да стоя с часове с белезници на тротоара. Много пъти се идентифицирах като журналист без резултат", свидетелства Кенаров. Той също до момента няма придявено обвинение. И се получава странна ситуация - задържат те, бият те, а после те пускат на свобода без никакви претенции към поведението ти на протеста.

За несправедливостта в отношението на органите на реда разказа и бившият лидер на младежката структура на ГЕРБ в Русе Павел Цветков. "В един момент кордонът тръгна към нас. Повечето побягнаха. Аз в началото се затичах, повлечен от тълпата, но в един момент реших, че след като не съм извършил нищо нередно, няма от какво да бягам и спрях. За съжаление съм сбъркал. Едно от момчетата ме събори на земята. Беше разярен", спомня си Цветков. "В трите килии бяхме общо към 15 момчета, сред които имаше двама журналисти, млад лекар от Пирогов, собственик на мебелна фирма, ИТ специалист, служител в Европейската централна банка и други подобни съмнителни фигури", разказва още той.

Засега е известен само един арестуван за хвърляне на бомбички - той беше оставен в ареста за 72 часа. А останалите?

 

Днес Отровното трио пусна "неизлъчени досега кадри на журналиста Милва Цветкова". "Те са потресаващи и заснети в изключителна близост, във висока резолюция и ВСИЧКО се вижда. Абсолютно всичко! Вижда се много кръв. Мъж на 59 години обяснява как е бит без никаква причина: "Единият ме удря с палката в корема, а другият в главата. Паднах и щяха да ме смачкат. Нищо не съм правил. Нищо не съм ги предизвикал". Виждат се хора, които са извеждани, въпреки виковете им "Журналист съм"...", описват тримата във фейсбук. Кадрите може да видите тук:

 

 
Кървавата сряда - 02.09.2020

Неизлъчени досега кадри на журналиста Милва Цветкова. Те са потресаващи и заснети в изключителна близост, във висока резолюция и ВСИЧКО се вижда. Абсолютно всичко! Вижда се много кръв. Мъж на 59 години обяснява как е бит без никаква причина: Единият ме удря с палката в корема, а другият в главата. Паднах и щяха да ме смачкат. Нищо не съм правил. Нищо не съм ги предизвикал". Виждат се хора, които са извеждани, въпреки виковете им "Журналист съм"... #КърваватаСряда

Posted by Отровното трио on Monday, September 7, 2020

 

Ключови думи:

въпроси, МВР, протест, полиция
73

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Каракачанов нападна евродепутатите заради въпросите към България

18.09.2020

21707 80
В Германия бе разкрита дясноекстремистка полицейска мрежа

18.09.2020

1897 22
10 форми на диалог с МВР

17.09.2020

Г-н БАЛЕВ

2481 4

Коментари

Страници

Moby-Dick

7 глупави опорки вместо въпроси към МВР. Полицаите си свършиха работата перфектно, а "въстаниците" за пореден път се проявиха като разглезени лигльовци.

KiroK

*

Flamand

За мен основният неудобен въпрос е - защо МВР позволява вече два месеца няколкостотин агресивни вандали да блокират, трошат и цапат центъра на София?

Soren

Аз имам въпрос номер осем.

 

Закон за МВР, Чл. 151. ал.(5)
"При охрана на масови мероприятия . . . . . . .полицейските органи носят индивидуални идентификационни номера . . ."

 

Може ли да дадете линк към снимка, на която се вижда идентификационният номер на поне един от т.нар. "полицаи"? 

 

Само една-едничка снимка от нощта на 02 септември, моля.

KiroK
какви "масови мероприятия" са те патили бре другарче ? Шепа лумпени излезли на автомобилното платно би трябвало да бъдат моментално окошарени за очевидни безобразия.
Soren

Другарю милиционер, прочел ли си вашата ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-988 ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД ПРИ ПРОВЕЖДАНЕ НА МЕРОПРИЯТИЯ?

 

Чл. 2. (1) По смисъла на тази инструкция под мероприятия се разбира провеждането на масови прояви на група от граждани за постигане на конкретни цели, които могат да бъдат:

1. организирани и провеждани съгласно законоустановения в страната ред;

2. възникнали спонтанно или организирано и се провеждат, без да са спазени изискванията на законоустановения в страната ред;

 

Т.е. дори и лумпените да вършат безобразия, това пак си е масово мероприятие и вие, милиционерите, трябва да спазвате законите и подзаконовите актове. Иначе се превръщате в същите лумпени. Не че някога не сте били.

 

pro_hard

👍 Въпрос номер 1!!! Дали това е част от "перфектната" организация?

Nick F

До #12

 

Вие да не изживявате като главен редактор или модератор, та давате насоки кой какво да пише ?

KiroK

*

Drakula

Точно, кат не спазват законоустановения ред ,защо очакват и полицаите да го спазват?

KiroK
7 смехотворни тъпни, подобни на вече досадилите всекиму "неудобни въпроси" - крокодилски плач, че на комунягите не им се отваря парашута да грабнат властта без избори.
Nick F

Знам че ви се налага да пишете, но може ли малко да смените репертоара ?

KiroK
A запетайки къде се слагат, не знаеш, а?
Прочее, репертоарът не зависи от вкуса на слабограмотници...
Aniki

ние "не изживяваме", грамотни българи сме, и като такива можем да "се изживяваме". аре бегай

Като говориш за правопис, можеш ли да кажеш колко правописни и пунктуационни грешки има в този цитат?

SergElias
снимка на SergElias

Ало, газетата, пропуснали сте снимката с плачещото дете, чийто баща е брутално арестуван. Ако я нямате, МаяМа да ви я даде. Може и една торба с костинбродски бюлетини да получите като бонус.

Moby-Dick

Правилните 7 въпроса към "протестиращите", техните вождове от токсичното трио, Хр. Иванов-Бойкикев и очевидно подкрепящата "протеста" редакция на СЕГА:

 

1. Одобряват ли хвърлянето на камъни, павета, бомби и сигнални ракети срещу полицаите, и то без те да са го предизвикали с нищо?

 

2. Ако не го одобряват, защо и досега не се разграничиха от това и защо вечерта на 02.09 не призоваха "мирно протестиращите" да се разграничат от тези действия?

 

3. Одобряват ли уж мирните протести да бъдат наричани "въстания", което по дефиниция означава насилствени действия срещу властта? И ако не, защо не се разграничават публично?

 

4. Защо вярват, че военната хунта, маскирана като служебен кабинет на руския агент Радев, ще манипулира и опорочи изборите по-малко, отколкото сегашното правителство?

 

5. Какво следва след оставката на Борисов?

 

6. Какъв е смисълът от предсрочни избори три месеца преди редовните?

 

7. Как се чувства Хр. Иванов-Бойкикев като политически представител предимно на "градската десница" и едновременно с това съюзник на БКП/БСП, МаяМа и Копейкин?

venstar

За мен смислени са:

1. и 2. Аз лично съм възмутен и отвратен от тези хулигански прояви и смятам, че организаторите трябва много ясно и категорично да се разграничат. А също и да се погрижат те да не се повтарят. Например, чрез организиране на вътрешни охранителни групи. Ако не могат, да не свикват такива масови мероприятния.

 

3. Имам усещането, че организаторите съвсем умишлено ползваха термина "въстание", без да направят нищо за да предотвратят насилието. 

 

5. И аз много често казвам, че свалянето на едно правителство не трябва да е самоцел. Трябва да има партийни структури и граждански комитети, които да издигнат програми и кандидати (нито едното, нито другото съм видял). Имам лошото усещане, че ГЕРБ биха спечелили следващите избори. Особено, ако успеят да представят протестиращите като платени лумпени смесени с малцина заблудени.

 

6. Защо да се остави във властта едно правителство и шайка, които с всеки ден нанасят щети на страната (както е виждането на протестиращите)? 

 

Тъмно пиво

 Как се чувства Хр. Иванов-Бойкикев като политически представител предимно на "градската десница" и едновременно с това съюзник на БКП/БСП, МаяМа и Копейкин?

Страшна опорка! Христо Иванов бил съюзник с БКП, МаяМА и Копейкин?! 

 А бе вие как си представяте някой да заяви: Този протест е мой и само аз ще казвам кой да идва да протестира?

 А теб, Moby-Dick, не те ли мъчи въпросът как се чувства Бойко Василиевич Борисов като съюзник на Маджо, Пашата, Маргините, Доган, Пеевски, Златев, Гергов, Ковачки, Домусчиев, Мишо Бирата, ..... И довчерашен съучастник в данъчните престъпления на Черепа?  

Тъмно пиво

Имам лошото усещане, че ГЕРБ биха спечелили следващите избори. Особено, ако успеят да представят протестиращите като платени лумпени смесени с малцина заблудени.

И сега въпросът е: колко ще е трудно на ГЕРБ да убеди лично теб в това, че протестиращите са платени лумпени смесени с малцина заблудени.  

nikolayn

Каквито и глупости да дращите, въпросите си стоят със страшна сила.

Moby-Dick

Гадно ти е, че метежът на Черепа, Маджо и Фигуранта, чрез който искаха да се докопат до властта без избори, се провали, нали? А и никакъв свестен отговор не можеш да измислиш, от което ти става още по-гадно... Баси гадното...

Aniki

и как точно "се провали"? Натика тиквата в миша дупка, 6 министъра си заминаха, в Европа вече и да искат не могат да подкрепат борисов? Имаш предвид, че не е дал оставка още? Споко, има време.

SergElias
снимка на SergElias

Има време, знаем.... 5 месеца?

Aniki

кои сте "вие" дето "знаете"? Хайде "изкарайте" месеца 1во, после говори?

SergElias
снимка на SergElias

Да изкараме месеца? Значи, да очакваме след Септемврийското ви въстание, Октомврийската ви революция?

ПС. Колкото до въпроса, кои сме ние. Ние сме тези, които приветстваме действията на полицията срещу натровени и алкохолизирани миндили и лумпени-анархисти. 

Aniki

И кога те избраха за знаме, че да говориш от името на всички? Не се ли превъзнасяш малко повече? 

Диагностик

Точно те трябва навреме да идентифицират потенциалните провокатори и да ги отстраняват, за да не се застраши животът и здравето на мирно протестиращите.

Много примитивна опорка: Провокаторите не нападаха протестиращите, а полицаите!!!

Един от полицаите имал бокс. Да, но колко е полезен бокса срещу летящи камъни, стъклени бутилки, павета, бомби и ракети... 

Истината е, че нашите полицаи не са подготвени да отразяват подобни ексцесии. 

Джиджи

Диагностик

Истината е, че нашите полицаи не са подготвени да отразяват подобни ексцесии. 

Само това остана!!!😝

 

Щото за "отразяването" на квото и да е, требе да са подготвени единствено МИСИРКИТЕ ... 😅💩💨

 

 

 

 

мучачo

Истината е, че нашите полицаи не са подготвени да отразяват подобни ексцесии. 

 

не, че и второкласник няма да го види тоя факт, но си е друго, когато защитник на милиционерите го отбелязва. 

а този факт е още една причина шефовете на милиционерите да си подадат оставката, вместо да хленчат как работата им е всичко и организацията била перфектна и нямало кръв.

 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Малий, ква смрад се е разнесла тук! Отваряйте вратите! Ше се издушим!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш