Медия без
политическа реклама

57-годишен мъж е обвинен за умишлено убийство на швейцарския бизнесмен

Задържаният е имал служебни и лични отношения със съпругата на убития

15 Авг. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Прокуратурата задържа и обвини 57-годишен мъж за умишленото убийство на швейцарският бизнесмен Удо Ланге в луксозния комплекс "Делта Хил" край Перник. Това стана ясно от официално съобщение на държавното обвинение от ранните часове в понеделник.

Трупът на Ланге бе намерен в гараж в дома му в комплекса в четвъртък вечерта. Първоначално не бяха открити следи от насилие, но в последствие и след аутопсията, лично вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че става дума за замаскирано убийство. Той разказа версията, че тялото е местено и дори преобличано. Последваха няколко разминавания между МВР и прокуратурата покрай разследването на случая.

Прокуратурата и МВР влязоха в задочен спор по случая със смъртта на швейцарския бизнесмен Удо Ланге, чийто труп бе намерен в гараж в луксозния комплекс "Делта хил" край Перник.

"В хода на разследването са извършени огледи на местопроизшествието,  проведени са разпити на свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение, направена е аутопсия от съдебен лекар, назначени са  експертизи. Въз основа на събраните по делото доказателства наблюдаващият прокурор привлече в качеството на обвиняем за умишлено убийство 57-годишният Б.П.", пишат сега от държавното обвинение. 

Той е задържан за срок до 72 часа. Предстои прокуратурата да внесе в съда искане за вземане на мярка за  неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия за тежкото  престъпление. Aрестуваният е работел в хлебопекарната на Ланге и неговата съпруга в "Делта Хил". Той е бил в близки лични отношения със съпругата на убития.

Към настоящия момент няма самопризнания на обвиняемия. Експертизите все още не са готови, съобщиха от прокуратурата. "Имаме данни за конкретно използвано оръжие, но дали то е способно да причини такива наранявания ще кажат експертите", съобщиха от Окръжна прокуратура-Перник и ОД на МВР-Перник. Съпругата на Ланге е разпитана пред съдия. 

"СЕГА" припомня: 

Убийството на 68-годишния швейцарски бизнесмен Удо Ланге, който бе открит мъртъв в дома си в четвъртък вечерта в луксозното вилноселище "Делта хил" край пернишкото село Кладница, е било извършено на друго място. След това тялото на чужденеца е било преместено и дори е било преобличано, обявиха още в събота от МВР. 

Тази версия бе разказана лично от вътрешния министър Иван Демерджиев пред журналисти. "Случаят е убийство. Беше направен опит то да бъде замаскирано. На много ранен етап полицаите, които работят по случая, са установили това. До късно през нощта са извършвани действия, напреднали са в значителна степен в работата си по случая. Работим по всички версии, тъй като мъжът е преместен от мястото, на което е бил убит на ново място. Има данни да са сменяни дрехите, с които е бил, за да се прикрият следите от убийството", коментира МВР-шефът.

Още тогава стана ясно, че от полицията вече имат заподозрян за престъплението. „Подозираме кръг, група извършители, но преди да се работи по тези версии и да напредне някоя от тях, спекулация е да се насочваме нанякъде ние като коментар”, заяви министър Демерджиев.

Трупът на Ланге, който от години живее и има бизнес в България, бе намерен в четвъртък вечерта в гаража на семейната къща от съпругата му, която и подава сигнала на тел. 112. На място пристига и полиция, като при първоначалния оглед не е установено насилие. При аутопсията обаче става ясно, че швейцарецът е бил убит. 

От Окръжната прокуратура в Перник съобщиха, че съдебномедицинската експертиза е установила огнестрелна рана в белия дроб на бизнесмена. От МВР твърдяхат, че няма следи някой да се е опитвал да влезе с взлом в къщата. Разпространени бяха версиите, че престъплението е извършено или с огнестрелно оръжие или с шило.

Междувременно стана ясно, че синът на Ланге е бил в ареста в София, защото е прегазил неправилно пресичащ на булевард пешеходец, който е починал. Той престоял 24 часа в ареста, след което е пуснат срещу парична гаранция от 1000 лв. Инцидентът е станал след като синът е пристигнал от Швейцария в София, защото разбрал за случилото се с баща му. 

Още в деня, в който стана ясно, че бизнесменът е открит мъртъв, бе обявено, че заедно с втората си съпруга, която е българка, Ланге е притежавал завод за силиконови изделия в пернишкия квартал "Мошино", продаден преди няколко години на шведска компания. Семейството е сред най-изявените дарители на местното читалище, помагали са на селото, каза в петък кметът Васил Мирчев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата