Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратура и МВР се разминаха за смъртта на швейцарския бизнесмен

Според държавното обвинение задържани няма, а тялото на Удо Ланге не е местено

14 Авг. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Прокуратурата и МВР влязоха в задочен спор по случая със смъртта на швейцарския бизнесмен Удо Ланге, чийто труп бе намерен в гараж в луксозния комплекс "Делта хил" край Перник. 

На специален брифинг представител на пернишката прокуратура обяви, че към момента няма задържано лице по НПК и няма повдигнато обвинение. Часове по-рано източници на МВР разпространиха през няколко телевизии, че вече има арестуван във връзка със случая.

"Към настоящия момент няма задържано лице във връзка с убийството на швейцарския бизнесмен, тъй като доказателствата, събрани до момента по досъдебното производство не се установява по категоричен начин съпричастие на което и да е било лице. Няма повдигнати обвинения и няма задържани лица по това съдебно производство", каза наблюдаващия прокурор по случая Аделина Алексиева.

На брифинга присъства и шефът на ОДМВР-Перник Павел Млеканов, който също официално не потвърди за задържане, като обясни, че през МВР за разпити минавали  определени лица и, че ако каже нещо повече, то може да опорочи събирането на доказателства и разследването. Той не пожела да каже дори дали има задържани лица за 24 часа по закона за МВР. "Каквото и да кажа в момента, може да навреди на разследването. Работи се по много версии и са назначени много експертизи, които ще дадат яснота относно самата специфика на деянието. И в момента се провеждат процесуално-следствени действия, работи се с различни лица. Към момента не мога да дам конкретика, защото е възможно това да опорочи разследването.", каза Млеканов.

От прокуратурата опровергаха и версията, която разпространи лично вътрешният министър Иван Демерджиев, че мъртвото тяло на Ланге е било местено и преобличано. По делото няма такива данни, обясни представителката на прокуратурата.

От държавното обвинение обясниха и, че до момента не е ясно как точно е настъпила смъртта на швейцарския бизнесмен. Има нараняване на белия дроб, има експертиза, която да установява какво е станало, казаха от прокуратурата. От думите на представителите на прокуратурата стана ясно, че към момента се работи по всички версии, включително и за самоубийство, и на нито една от всички тях не е придадена повече тежест.

Обявено бе, че сигналът за инцидента е подаден на 11 август около 20.30 ч.. Според разследването жертвата - Удо Ланге е бил на работа и се е прибрал. Съпругата му не е чула или видяла нищо подозрително, казаха още от прокуратурата.

 

"Сега" припомня развитието на казуса в предишните дни: 

Убийството на 68-годишния швейцарски бизнесмен Удо Ланге, който бе открит мъртъв в дома си в четвъртък вечерта в луксозното вилноселище "Делта хил" край пернишкото село Кладница, е било извършено на друго място. След това тялото на чужденеца е било преместено и дори е било преобличано, твърди МВР. 

Тази версия бе разказана лично от вътрешния министър Иван Демерджиев пред журналисти. "Случаят е убийство. Беше направен опит то да бъде замаскирано. На много ранен етап полицаите, които работят по случая, са установили това. До късно през нощта са извършвани действия, напреднали са в значителна степен в работата си по случая. Работим по всички версии, тъй като мъжът е преместен от мястото, на което е бил убит на ново място. Има данни да са сменяни дрехите, с които е бил, за да се прикрият следите от убийството", коментира МВР-шефът.

От полицията вече имат заподозрени за престъплението. „Подозираме кръг, група извършители, но преди да се работи по тези версии и да напредне някоя от тях, спекулация е да се насочваме нанякъде ние като коментар”, заяви министър Демерджиев.

Трупът на Ланге, който от години живее и има бизнес в България, е бил намерен в четвъртък вечерта в гаража на семейната къща от съпругата му, която и подава сигнала на тел. 112. На място пристига и полиция, като при първоначалния оглед не е установено насилие. При аутопсията обаче става ясно, че швейцарецът е бил убит. 

От Окръжната прокуратура в Перник съобщиха, че съдебномедицинската експертиза е установила огнестрелна рана в белия дроб на бизнесмена. От МВР твърдят, че няма следи някой да се е опитвал да влезе с взлом в къщата. Образувано е досъдебно производство. Разследването продължава.

Междувременно Нова тв съобщи, че синът на Ланге е бил в ареста в София, защото е прегазил неправилно пресичащ на булевард пешеходец, който е починал. Той престоял 24 часа в ареста, след което е пуснат срещу парична гаранция от 1000 лв. Инцидентът е станал след като синът е пристигнал от Швейцария в София, защото разбрал за случилото се с баща му. 

Пред телевизията, говорителката на Окръжна прокуратура в Перник Росица Стоилова обяви, че още не е ясно как е станало точно убийството. „Още дори не сме сигурни как е причинена смъртта. Факт е, че нараняването е в белия дроб, най-вероятно е с огнестрелно оръжие”, каза тя.

Има и вариант, според който смъртта е причинена с нещо като шило. Водещите версии, по които се работи, са финансови отношения, но не се изключва и нито една друга.

Още в деня, в който стана ясно, че бизнесменът е открит мъртъв, бе обявено, че заедно с втората си съпруга, която е българка, Ланге е притежавал завод за силиконови изделия в пернишкия квартал "Мошино", продаден преди няколко години на шведска компания. Семейството е сред най-изявените дарители на местното читалище, помагали са на селото, каза в петък кметът Васил Мирчев.