Медия без
политическа реклама

4041 новозаразени и 63-ма починали - досега невиждано у нас

Мъж с коронавирус издъхна, след като не беше приет в нито една болница в София

04 Ноем. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Новозаразените с коронавирус у нас през последното денонощие са 4041 души при направени 11 066 теста (36,5% положителни проби). Това съобщи Единният информационен портал Coronavirus.bg.

Както новозаразените, така и починалите - 63-ма, са мрачен рекорд в рамките на 24 часа. Той опровергава здравния министър Костадин Ангелов, който побърза да съобщи снощи, че вече всичко е под контрол. Неговите твърдения, че болничната помощ е влязла в релси, тепърва ще се доказват. Преди две седмици математикът член на НОЩ - проф. Николай Витанов, предупреди, че в края на октомври, ако не се вземат мерки, болните ще надхвърлят 3000 на ден. Според него това е котата, от която трудно има връщане назад.

2922 са пациентите с коронавирус в болница към 4 ноември, от тях 210 са в интензивно отделение. Общо потвърдените случаи у нас стават внушителните 60 537, от които 37 581 са активни. С новите 63 смъртни случая общият брой на починалите от коронавирус в страната достига 1412 човека.

Сред най-младите хора, които в последното денонощие не са успели да се преборят с коронавируса, са мъже на 49 г. и на 52 г., за които в системата не са въведени данни за придружаващи заболявания. Прави впечатление, че за цели 17 случая, завършили фатално, няма данни в системата за придружаващи заболявания на пациентите. Всички случаи, обобщени в информационната система, може да видите тук.

Най-сериозното огнище на COVID-19 си остава столицата с 1619 новозаразени. Следват Пловдив - с 337 нови случая, Варна - 203, Русе - 192, Благоевград - 177, Стара Загора - 141, и др.

Общият брой на заразените лекари, медицински сестри, санитари и фелдшери става 2542 души. Нови 106 случая са регистрирани през изминалите 24 часа, като 42 от тях са установени при лекари, 30 - при медицински сестри, 8 - при санитари, 7 - при фелдшери и 19 - при друг медицински персонал.

Днес стана ясно, че сред заразените е 6-месечно бебе в област Смолян, където положителните проби за COVID- 19 са 25. Трима депутати от "Обединени патриоти" са с COVID-19, като един от тях е в много тежко състояние. Още един народен представител от тяхната група пък е под карантина, обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов на брифинг на управляващата коалиция по повод проваленото заседание тази сутрин заради липсата на кворум.

В ранния следобед стана ясно, че кметът на Дупница Методи Чимев е под домашна карантина, след като е дал положителен резултат за коронавирусна инфекция. В лично съобщение в социалните мрежи той посочва, че в следващите дни ще продължи да работи дистанционно.

 "Призовавам за стриктно спазване на мерките от всички, защото само това е начинът да победим вируса", призова в обръщение към жителите на града Чимев.

- От днес, с решение на Областния кризисен щаб, до 30 ноември в Сливенска област се въвеждат временни противоепидемични мерки. Преустановяват се посещенията на хазартни игрални зали и фитнес-клубове, както на заведения за хранене и развлечения, ресторанти, питейни заведения, кафе-сладкарници след 23.00 часа, съобщават в единния информационен портал. Преустановяват се посещенията на непълнолетни лица - след 21 часа - на обществени места на закрито и открито, в това число търговски обекти, питейни и увеселителни заведения. В местата за хранене непълнолетните ще се допускат само с придружител – родител или настойник. В областната МБАЛ "Д-р Иван Селимински" предстои разкриването на втора реанимация, само за пациенти с COVID-19.

Епидемичен взрив на коронавирус е регистриран в социалния дом в Твърдица, съобщиха от Областния кризисен щаб в Сливен. 34 са положителните проби в дома, от тях 31 са служители и трима - потребители. Лечението на заболелите домуващи ще се осъществи на място, под наблюдението на личния лекар. Под домашна карантина са болните от персонала.  

Вече е създадена организация за изследване на всички домуващи и се очаква да бъдат обявени резултатите от PCR-тестове на персонала, съобщават още от Областния кризисен щаб. Социалното заведение обхваща две структури - дом за мъже с умствена изостаналост и дом за мъже с психични разстройства. Общият брой на потребителите е 220. За тях се грижат над 100 души медицински и немедицински персонал.

- Област Пазарджик влезе в червената Covid зона, предаде БНР. За последното денонощие положителните проби са 49, което е над 120 човека на 100 хил. души население. Очаква се спиране на плановите операции, увеличаване на легловата база и въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки.

- "В момента наблюдаваме нарастване на броя на заразените, което ще постави всички системи под напрежение", заяви в ефира на “Здравей, България” пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той сравни ситуацията в страната с разрастващ се пожар. Намаляването на разпространението му може да стане със спазване на дистанция и поддържане на хигиена на ръцете. "Когато имате макар и минимални оплаквания като запушен нос, драскане в гърлото, температура и други симптоми, имайте предвид, че в медицината работим с нещо, наречено предварителна вероятност. В момента няма други инфекции, няма грип А, няма грип Б. Вероятността да имате коронавирус е голяма. Самоизолирайте се, останете си вкъщи. Не разпространявайте инфекцията", призова медикът.

Според него в момента е важно обществото да е сплотено, а не разделено по отношение на мерките и справянето с кризата. "Има много променливи, които касаят както приема, така и действията в болниците. Спазването на протоколите е много важно. Съществено нещо е всеки един компонент от този процес да се мониторира, защото единствено чрез данни можем да управляваме кризата", каза още той. Д-р Симидчиев е на мнение, че по-често човек сам може да усети неразположение и да се самоограничи. При по-сериозни симптоми - ускорено дишане, сърцебиене, задух, е редно човек да се свърже с Бърза помощ, смята пулмологът. Той посъветва често да проветряваме помещенията, тъй като сгъстеният въздух е опасен. Основният риск бил близкото разстояние между хората и неносенето на предпазни средства.

- Липсата на достатъчно медици в страната накара дори шефове на болници да запретнат ръкави и да се включат директно в битката срещу коронавируса. Управителят на пловдивската болница „Свети Мина“ стана доброволец в COVID отделението, съобщи Нова тв. Лечебни заведения от цялата страна призоваха доброволци да се включат в работата. Такъв апел в социалните мрежи направи и шефът на лечебното заведение в Пловдив - Петър Петров. "До кризата се стигна, тъй като в национален мащаб има дефицит на медици. Благодарение на апела вече имаме обаждания от студенти. Те ще започнат работа като доброволци при нас. Координацията в отделението трябва да бъде на ниво, а управителят да следи нещата. За щастие, до момента сме връщали само пациенти, които не се нуждаят от хоспитализиране", каза Петров. По думите му в момента в клиниката има 16 пациента, като имат нужда поне от още двама лекари и още две медицински сестри. "Някои от медиците работят твърде много часове”, поясни  дежурният лекар д-р Александра Иванова.

- В същото време продължават случите на разкарвани с линейки и чакащи с часове за прием в болница пациенти. За поредния потресаващ случай разказа пред Би Ти Ви дъщерята на починал 72-годишен мъж, който не е бил приет в нито една болница в София. Място за него се намира в Своге, но тъй като там няма реанимация и апарат за обдишване, човекът губи битката с болестта. Мъжът е бил на санаториум в Павел баня, но след като се връща оттам, се почувствал зле. Във вторник с талон от личния лекар отива във ВМА за PCR тест. "Имало е много хора, но тъй като не се е чувствал добре, се е пробрал обратно вкъщи", разказа дъщеря му Мария Тенчева. По думите й тест са му направили в сряда - медиците са му обяснили, че ако е положителен, ще му се обадят на следващия ден. Преслушали са гърдите му и са му казали, че няма проблем с белите дробове. Предписали са му антибиотик Сумамед, който се дава при Ковид, и са го изпратили вкъщи.

В четвъртък дъщерята научава, че тестът е положителен и в петък в 11 ч. се обажда за линейка. Започва да чака пред блока на баща си - не влиза вътре, тъй като не намира защитно облекло в аптеките.Линейката пристига чак в 19:30 ч. Баща й е със сатурация 75, което позволявало да се борят за живота му. "След това отидохме в националното координационното звено, но там казаха, че няма места никъде и не могат да ни приемат", разказва Мария. По думите й линейката се върнала обратно у тях. "Реших да изчакам малко, защото си дадох сметка, че не могат да го изхвърлят на тротоара. Казах им, че ако не намерят място, ще спи в линейката, защото там е по-безопасно за него. Извиках полиция, за да освободя линейката" казва още дъщерята. Тя качила баща си в колата си и започнали да обикалят по болниците. Не са приети нито в Пирогов, защото били под карантина, нито в "Токуда". Прибират се вкъщи, макар човекът вече да не може да се движи. На следващия ден пак вика линейка, която идва след 3 часа. Отишли до болница "Св. Ана", където се освободило едно място, но и там отказали да ги приемат. Въпреки това оттам не подписали протокола на линейката, че отказват. Мария се сеща, че от познати знае, че в болницата в Своге има свободни легла. Отшили там, но там нямало реанимация. "Продължих да търся реанимация за баща си до последния му дъх, но не успях да направя нищо за него. Той имаше дух да се бори, но аз го изправих срещу тази действителност, която буквално ги съсипа психически", казва тя.

- "Болниците нямат право да отказват прием на пациенти", коментира пред Би Ти Ви председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров по повод на поредния случай на смърт на пациент с коронавирус заради липса на място в болниците в София. По думите му е било ясно, че ще стигнем дотук, гледайки Испания и Италия, предвид че тези държави са много по-добре по отношение на здравеопазването. "Всяка болница има кислород и пациентът най-малкото трябва да се постави на апарата. Щом лекар от Спешна помощ е решил да го докара, значи болницата трябва да го приеме. Някой си мисли, че е над ситуацията и може да си прави каквото иска. Но това не е така. Някой трябва да поеме отговорност", смята Маджаров. Според председателя на БЛС трябва да спре измиването на ръцете с Бърза помощ. Той се обяви и в подкрепа на бързите антигенни тестове, които да се използват както от личните лекари, така и от бърза помощ и които според него са достатъчно достоверни и надеждни.

 

МРАЧНА ПРОГНОЗА

"Това, което наблюдаваме в момента, е екстремно нарастване на новите случаи на коронавирус за ден. Преди около седмица коментирах, че има период на забавяне между момента на заразяване и момента, в който пациентът се влошава и евентуално умира. Този период обикновено е около 3 седмици. Това означава, че ако в момента имаме много голям брой новозаразени, то може да очакваме след няколко седмици броят на смъртните случаи също да скочи. Днес имаме 63 смъртни случая, преди няколко седмици те бяха около 10. Тоест, това е увеличение с над 6 пъти. В тази връзка не е изключено след още 3 седмици смъртните случаи да стигнат до 360 на ден. Не се ангажирам обаче за точни прогнози". Това коментира по Нова телевизия Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Оксфорд.

По думите му втората вълна в Западна Европа засяга повече млади хора. "В България пропорцията на смъртните случаи спрямо броя на заразените е по-висок. Това е така, защото средната възраст у нас е по-висока", поясни Марков. И допълни, че COVID-19 мутира постоянно. "Това е РНК-вирус, който е изключително изменчив. Нас ни интересуват главно мутациите, които се отразяват върху заразността и патогенността", каза още преподавателят в Оксфорд. "Ако всички носят маски, предаването на вируса намалява и няма нужда от по-сериозни мерки и обратното", категоричен е епидемиологът. Той поясни, че някои от видовете настинки се причиняват от други коронавируси. "Има индикации, че има кръстосан имунитет между другите коронавируси и новият. Тоест, при прекарана такава настинка през последните години, е възможно това да ни защити от сегашния. Не може обаче да разчитаме на това", смята Марков. По думите му, няма тест за коронавирус, който да е 100 % надежден.  

 

Ключови думи:

болни, COVID 19

Още по темата