Медия без
политическа реклама

28 заведения за психично болни пациенти се планира да бъдат закрити

04 Дек. 2020
https://e-vestnik.bg/

На фона на изключително критичния доклад на Съвета на Европа, който извади на показ недопустимите практики в заведенията за психично здраве, от пресцентъра на държавното обвинение съобщиха, че след разпоредена проверка от Върховната касационна прокура се планира да бъдат закрити 28 специализирани институции за хора с психични заболявания и умствена изостаналост. Затварянето на тези лечебни заведения трябва да се случи до 2027 г, става ясно още от прессъобщението. 

В периода от 26 октомври до 20 ноември т.г. по разпореждане на ВАП са извършени съвместни проверки от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за качеството на социалните услуги в 22 специализирани институции за хора с психични разстройства в страната. В резултат на констатациите първо ще се предприемат действия за закриване на домовете в с. Куделин и в с. Говежда.

В сигнала на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание се посочва, че в домовете за пълнолетни лица с психични разстройства в с. Говежда, в с. Куделин и в дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Самуил, са установени нередности:: насилие от страна на персонала върху пациентите, както и между самите тях; обособени изолаторни помещения, в които са затваряни потребители насилствено; лоша хигиена и миризма на урина; прилагане на лекарствени средства без лекарско предписание.

Социалното министерство ще изготви план за действие за периода 2022-2027 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа, ще бъдат включени за закриване всички специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост, финансирани със средства от държавния бюджет - общо 28 институции.

Практики в заведенията за психично здраве, каквито в Европа би трябвало да няма от повече от век, нечовешко и унизително третиране, което незабавно трябва да бъде спряно.

При проверка в България, проведена през август 2020 г., комитетът против изтезанията на Съвета на Европа констатира, че нечовешко и унизително третиране, което незабавно трябва да бъде спряно, спрямо пациентите в домовете за психично болни. Лошо отношение, огромен недостиг на персонал, недопустимо приковаване на пациентите за леглата като връзване с вериги и заключване с катинари в България. Това е част от доклада на комитета, огласен тази седмица.

На всички места настанените се оплакват, че са малтретирани от персонала, че санитарите се държат грубо с тях, че биват бутани, ритани и дори удряни с пръчки. Охранителите в Куделин и Говежда носят и понякога използват срещу живеещите в домовете дървени пръчки. Пръчки като описаните от пациентите са намерени от делегацията в кабинетите на персонала и в трите заведения за социални грижи -  в Куделин и Самуил, както и дома за възрастни хора с психични разстройства в село Говежда.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата