Медия без
политическа реклама

220 000 българи искат да останат във Великобритания и след Брекзит

Такъв е броят на кандидатствалите за статут на уседналост или временен статут, съобщават от външното ни министерство

31 Дек. 2020
Илияна Кирилова

Българските граждни, които са подали заявления до британските власти за получаване на Статут на уседналост или Временен статут към октомври тази година, са 220 570 души, съобщи външното ни министерство. Статутът е необходим, за да могат сънародниците ни да останат в Обединеното кралство и след края на тази година, когато изтича преходния период след Брекзит.

Информацията е част от кратък отчет на МВнР за свършеното от него през изминалата 2020 г., която от ведомството определят като „необичайна и за дипломацията”.

МЕРКИ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА

Подчинените на Екатерина Захариева се хвалят, че са помогнали на 7000 български граждани от 89 държави по света да се върнат у дома след началото на здравната криза. „Още от първите дни на разрастване на пандемията през март министерството бе ангажирано в осигуряването на „зелените коридори“ за граждани и транспортни фирми. Създадохме денонощен информационен център с 6 директни телефонни линии. Консулските ни служители нееднократно посещаваха на място българи, блокирани по магистрали и летища по света, като им оказваха съдействие и ги снабдяваха с храна и вода”, изтъкват от министерството.

МВнР обявява за своя инициатива законовите промени, чрез които се удължава с 6 месеца срокът на валидност на личните документи, изтичащи в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г. И напомня, че по негова молба 48 държави по света са решили, че ще признават изтекли в разгара на пандемията лични документи на български граждани.

БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩНОСТИ В ЧУЖБИНА

Като свой плюс дипломатическата служба отчита, че полага грижа за българските общности зад граница. „Български външен министър – Екатерина Захариева, за първи път от 5 години през 2020 г. посети Украйна. Сред договореностите бе в срочен порядък да се работи за откриване на училище с преподаване на български език в Одеса. Благодарение на конструктивния диалог с украинските власти при провеждане на административно-териториалната реформа в Одеска област запазихме Болградски район, в който живее най-компактното и с най-висока численост население от български произход, като не бе допуснато разводняване на българския етнос”, дават пример от ведомството.

СИТУАЦИЯТА СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

По отношение на позицията на българската държава да не приеме преговорната рамка на ЕС със Северна Македония от ведомството накратко обясняват: „С позицията си България цели да преодолее проблемите, а не да забави присъединяването на Република Северна Македония. България се придържа към Рамковата позиция на Министерския съвет от 09.10.2019 г., подкрепена с Декларация на Народното събрание от 10.10.2019 г.”

СМЯНА НА ДОГРАМАТА

На последно място от МВнР разказват, че са положили усилия за материално-битовите условия на своите служители: „Погрижихме се и за работните условия на колегите, които се трудят в централното управление на ул. „Александър Жендов“. Направена бе хидроизолация на подземния паркинг, който не бе ремонтиран от пускането му в експлоатация преди 35 години и бе станал опасен за служителите и служебните автомобили. Оттогава не бе сменяна и дограмата на сградата, която в момента е с повишена енергийна ефективност, което намали и разходите на министерството за отопление.”

Още по темата