Quantcast
От 19 април плащат 120 лв. добавка на 390 000 пенсионери | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

От 19 април плащат 120 лв. добавка на 390 000 пенсионери

Част от хората ще трябва да се разкарват допълнително, за да получат парите
3 340
 Илияна Кирилова

Добавката от 120 лв. за хранителни продукти на около 390 000 пенсионери ще се изплаща от 19 април, съобщи социалното министерство. Сумата се полага еднократно на странно подбрана група възрастни - тези с пенсии от 300.01 лв. до 369 лв. Този необичаен ход на правителството е резултат от предизборния напън да се увеличи ударно минималната пенсия до 300 лв., което преобърна справедливостта в пенсионната система - в нея вече половината пенсионери получават една и съща сума, въпреки че някои са работили много повече от други.

За да компенсира хората, които продължават да живеят под линията на бедност, но не получиха голямо увеличение на пенсиите, кабинетът измисли новата добавка, като обяви, че тя ще е за хранителни продукти. Именно затова стотинката в обхвата на помощта е толкова важна - тя изключва хората с минимална пенсия.

Парадоксът на тази добавка е, че колкото и ударно да са им увеличени пенсиите, хората със суми до 300 лв. сега излизат по-богати от тези с по-големи пенсии - за тях пари за храна няма. Освен това сред хората на минимална пенсия има и такива, чието увеличение е въпрос на левчета - човек, получавал до Нова година съвсем честно заслужена пенсия от 298 лв., на 1 януари получи увеличение от 2 лв., но няма право на 120 лв.

Странно е подбран и периодът, в който ще се изплаща помощта - той не съвпада с дните, в които се плащат пенсиите (7-20 април). За щастие, социалното министерство се отказа от първоначалния замисъл сумата да е под формата на ваучери, за които трябваше да се ходи в социалните служби. Ведомството на Деница Сачева се е погрижило и с НОИ да се направи служебна справка на правоимащите, за да не се налага те да подават заявления за добавката. Сега парите ще се преведат по банков път или в пощата, в която човек получава пенсията си. Това обаче означава, че част от възрастните трябва да се разходят допълнително до пощата за добавката, вместо тя да се плати заедно с редовната пенсия.

Очаква се до 26 април сумите да бъдат по сметките на всички пенсионери или те да могат да си ги вземат в пощенските станции.
Ако гражданин не получи дължимите средства в пощенската станция, от която обикновено взима пенсията си, трябва да се обърне към социалната служба по местоживеене за уточняване на актуалния му адрес, предупреждават от социалното министерство. След това ще бъде включен в списъците.

 

Още

Борисов впрегна и безплатните винетки в хвалбите

31.03.2021

2025
Сачева премести България на първо място в ЕС по помощи за локдауна
Сачева е изумена от последното ни място по помощи в кризата