Медия без
политическа реклама

Бял дроб е присаден на българка във Виена

Австрия спира трансплантациите на чужденци, обяви шефът на ИА " Медицински надзор" Росен Иванов

07 Авг. 2019Обновена
Илияна Димитрова

Трансплантация на бял дроб в Университетската болница във Виена е осъществена в края на юли на 28-годишна жена от Варна, съобщи БНТ. Пациентката Илияна Христова, която страда от муковисцидоза, е първата българка, включена в списъка на „Евротрансплант" след новото споразумение, което България подписа с клиниката във Виена през януари. Операцията на Христова беше първа за български пациент след 2-годишно прекъсване. Младата жена е в стабилно състояние и вече е изведена от интензивното отделение. Официално тя включена в активната листа на „Евротрансплант“ в началото на май т.г.  "В рамките на няколко дни през юли България предостави на донорската мрежа „Евротранплант“ два бели дроба и резултатът не закъсня. Ако успеем да увеличим броя  на донорските органи, които подаваме към тази мрежа, ще възстановим загубеното доверие“, казват от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация.

Подписаното споразумение между българските власти и Университетската болница във Виена дава възможност до петима българи годишно да бъдат оперирани там. Белодробни трансплантации в България не се извършват.  Преди парафирането му, нуждаещите се от трансплантация българи нямаха възможност да получат нов орган в чужбина и няколко души починаха. Болните и близките им многократно протестираха с искания здравните власти у нас да намерят алтернатива. 

Часове след като беше съобщено за присаждането на бял дроб на Илияна Христова, изпълнителният директор на ИА " Медицински надзор" Росен Иванов обяви пред Би Ти Ви, че Австрия спира трансплантациите на чужденци.Той посочи, че България води преговори преговори с Германия и клиники в други европейски държави, но до този момент конкретен резултат няма. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата