facebook
twitter

Горещи новини

България ще купува медицински хеликоптер, Румъния има 11

Северната ни съседка е поръчала още три специализирани машини, докато ние ще чакаме първата догодина
1082

След като България остана без медицински хеликоптер, сега се предвижда купуването на нова машина за спешни случаи. Средствата ще бъдат осигурени от оперативна програма „Региони в растеж”. Планира се хеликоптер да има още следващата година, съобщr "Нова тв".

България имаше медицински хеликоптер до юли. Тогава фирмата-собственик го продаде в Грузия. Той беше използван при над 20 спасителни акции от Планинската спасителна служба.

„Всяка година сме правили по 5-6 акции, които са налагали употребата на хеликоптер. Бяхме достигнали до едни чудесни резултати. За съжаление, това вече не е налично”, каза директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

България остана единствената държава в Европейския съюз без въздушна линейка. Пари за нова обаче вече са намерени – 20 млн. лева ще дойдат по програмата „Региони в растеж”.

„За да имаме по-качествено здравеопазване и повече спасени животи със сигурност хеликоптера и това, което тръгваме да изпълняваме като пилотна инициатива с Министерство на здравеопазването е много важно”, обясни зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Същевременно в доклад в "Acta Medica Marisiensis" (изд. "De Gruyter") се съобщава, че съседна Румъния вече повече от десетилетие има аеромедицински отряд е съставен от 11 летателни апарата. Те са 9 хеликоптера и 2 самолета (8 броя EC-135, един H-135, един Piper PA 42 turboprop и един Cessna Turbo-Jet). Този отряд покрива на практика територията на цялата страна. Освен това северната ни съседка е поръчала  този септември е поръчала преди два месеца още 3 нови хеликоптера H-135. 

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Стотици пациенти с коронавирус напускат болници в Румъния

10.07.2020

3610 1
Кметове от Гърция поискаха отваряне на всички ГКПП с България

07.07.2020

Обновена

13818 49
Близо 6 000 души са заразените с COVID-19 у нас

07.07.2020

Обновена

3137 35

Коментари

pbdan

Да събираме капачки някакви както за кувьозите за недоносени бебета. Нека Народното събрание обсъди и гласува какво точно да се събира. Да се организира обсъждане на проблема в Боровец за 1 месец.

ЗИП
снимка на ЗИП

Наистина нема такава държава.

 

ХеликоптерЪТ.....

 

:))

stillwater

румънците може и да имат медицински хеликоптери, ама си нямат чисто нови, непроизведени още ф-ки.

Нито па северна магистрала, нито па санирани панелки на "златни цени"

хак им е

ПероВТ

В  двора на търновската болница още стои хеликоптерната площадка от 80-те години. Предполагам, че и в други окръзи е имало медицински хеликоптери. А който е ходил на море от края на 70-те сигурно си спомня редовните полети на граждански (не военни) хеликоптери над плажовете.  Осигуряваха спасителни екипи при необходимост. А носталгията по соца, според Иван Кръстев, се подхранвала от застаряващото население, не от подобни факти.  Чакайте разумен анализ и съвети от подобен човек.

ЗИП
снимка на ЗИП

Кфо общо ма некъф соц тука ?

 

Румъния да не би да е 11 пъти по-богата от България там има цели 11 парчета без никъф соц ?

 

Истината е мноо фасулска - прост народ слаба държава.

 

:)

Сгугню
снимка на Сгугню

Кфо общо ма некъф соц тука ?

Общото е в главата на соцносталгиците.

Тази разлика в хеликоптерите показва грешни приоритети и слаба организация на разходите на държавата.

Няма да се построят 5-10 км. магистрала и ще се намерят пари за достатъчно на брой хеликоптери за да се покрие територията на цялата държава. Румъния е с над два пъти по-голяма територия, значи не ни трябват 11, 5 би трябвало да стигнат.

Ама не го правят. Сигур щото нема комисионни при хеликоптерите.

Хумангоид

А балансираният, щедър, "пица с пармезан" според Мендата, бюджет на държавчето ни - той от коя оперативна програма идва, че нищо не става тука без оперативни програми? 

cymen

Няма смисъл от такива неща. Тук нормалната Бърза помощ не можеш да накараш да дойде, а ако дойде не иска да вземе пациента, ако не си платиш. Бърза помощ на мен са ми давали визитка за "частна" бърза помощ - 250 лв. от Емил Марков да Пирогов - ако искаш.

Вова

Гърция има стотици населени острови. Крит и континенталната част са с планински релеф.

Това изисква такъв авиопарк.

Курти влезе

Хеликоптерите не ходят по магистрали.

Желязко Желев

        Зипа ма изкара от нерви.Къв народ па слаба държава?.Е ко да го бийм че да поумней?

Не само медицински хеликоптери няма!Но има пари за 10ли 20 ли свърхбързи коли за МВР да гонят бандите.Едната е над 300 000!

        В Куба няма да видите кола под 40г.Но Куба харчи ПОЛОВИНАТА от валутните си постъпления за здра-

веопазване!При това в бедна страна под санкции 60г. то е напълно безплатно.

        Бих направил сайт в който да се качат снимки на държавни джипове на чиновници.Да ходят пеш бе.............!

        Та кой е за бой ! А то ако от бой и се поумняваше?Ма все пак е за препоръчване.Като заемеш някой държавен пос,но нямаш пипе за там да знаеш че пердаха е гарантиран ще действа възпиращо и възпитаващо.

ПГеоргиев

С този един брой хеликоптер, управляващите само ще могат да се похвалят колко са загрижени за здравето и живота на популацията и нищо повече.

За територия като нашата са нужни поне осем броя:  шест в експлоатация (по един за си, сз, северен цнтрален, югоизточен, югозападен район и южен централен) и два, които ще са в бокса за ремонт или задължителните прегледи.

Старите медицински бяха Agusta A-109, лек хеликоптер с максимално излетно тегло три тона. Максимално Гориво на борда е около 550 кг. Празен хликоптера е 2250 кг.  Но като се качи пилот, спасител или медицинско лице, плюс предполагаем пациент и като се отчете масата на медицинската апаратура излиза, че може да се зареди не повече от 450 кг., за да не с превишат онези три тона излетно тегло. 

Часовият разход по RFM e около 200 кг./ч., реално 160-180 кг./ч. Така с това гориво може да лети около -  2-2.5  ч. Това са около 200 км. в едната посока, взема пациента или работи над район и обратно още 200 км. 

По дължина страната е около 600 км. Така ще има и малко презастъпане на районите, по-малки дистанции за покриване и повече време за работа, ако се изършва планинско или друго търсене и впасяване.

Ако нашита купят лек модел, то той няма да се различава по параметри кой знае колко.

Ако вземат среден хеликоптер с излетна маса 6-6,5 тона, то и необходимия брой ще намалее на примерно шест, но не по-малко.

А пари за поддръжка и експлоатация трябва да се отчисляват от застраховките ГО, защото машините ще се ползват и при ПТП.

Да не говорим, че в белите страни няколко оператори се занимават с подобна дейност- има такива и към пожарната, и към здравните заведения, има и частни оператори.

Затова трябва 

Episkopa

Въпросът е защо ще харчат 20 милиона като дори по скъпи машини не надвишават 5 милиона чисто нови.  Освен това защо ще купуват един като могат да купят цяла ескадрила поне 5 или 6 използвани машини за 10 милиона и останалите 10 да са им за експлотационни разходи за няколко години.    Ако идеята наистина беше да се свърши работа щяхме да направим поръчка за 10 броя Robinsson R44 изпозват ги в Холандия.  Супер евтини са и за покупка и за експлоатация.  За 10 броя не повече от 10 милиона лева и с останалите пари ще си ги поддържат и експлоатират години наред........

Но идеята не е да се свърши работа а пак да се пруберат едни големи пари от нереални обществени поръчки........ По този повод бих протестирал открито.......

 

Аладар
Хеликоптера ще стои в геометричния(географския) център на държавата за да стига бързо до всяка точка. Това е местност Узана до Габрово.
Бронщайн
снимка на Бронщайн

Имаше просто решение. Една от важните задачи е евакуацията от бойното поле на раненият състав. Простичко-по-лесно е да излекуваш войник, отколкото да го обучиш. За пример-шеста армия на Паулус в Сталинград на практика капитулира без военните си специалисти и без голяма част от ранените. Другото е пушечно месо и военни чиновници с пагони. В този смисъл в отбранително отношение можехме да имаме осемдесет оборудвани хеликоптера, барабар с личен състав, вместо осем непроизведени самолета със съмни5елно приложение. Въпрос на междуведомствена координация в мирно време хеликоптерите на войската да решават медицински задачи. В края на краищата правителствените аеротаксита са в бюджета на войската. Не виждам причина защитата на здравето на хората да не е национална сигурност.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Ако направим и всички бивши окръжни болници "военни" не три, а седем процента за отбрана щяхме да отчетем. Остава въпросът не със статистиката, не дори със целесъобразността, а как едни типове да дялкат едни пари, излезли от нашоят джоб.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Между другото-карабинерите в Италия са издирвателни операции, жандармерия, както и гражданска защита. Сичкото-военен бюджет. Сега си представете парамедиците от спешна помощ военизирани, със слушалка през врата и с пищов на кръста. Ма всяко министерство си е препикало бюджет и народа кучета го яли. ДМС и раздут щат определят властта на чиновника. Само казвам че не липсата на пари, а ведомственият феодализъм ни излиза през носа. Кражбите -башка. Ако нямаше корупция нямаше да има и чиновничество.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Ако Цеца не си беше счупила ключицата, опера-тивната програма щеше да прораснтне в съвсем друг "регион".

kaily
снимка на kaily

Нали имаше един галфон министър, де закриваше болници и обслужваше населението с хеликоптери, що стана с неговите хеликоптери?

peniko

До колегата ПГеоргиев: винаги се кефя на вашите постинги, по въпроси на авиацията. Тук, според мен допускате грешка - написано е, ще се поръча 1 (словом един) хеликоптер. Вие сметнете, над коя област ще лети, кога ще му се прави поддръжка и т.н.

peniko

До колегата ПГеоргиев: винаги се кефя на вашите постинги, по въпроси на авиацията. Тук, според мен допускате грешка - написано е, ще се поръча 1 (словом един) хеликоптер. Вие сметнете, над коя област ще лети, кога ще му се прави поддръжка и т.н.

Episkopa

Наистина исках да коментирам тази публикация по рано, но техническото време за одобрение на профила ми отне правото да споделя мнение докато новината е актуална.  

Episkopa

Нов медицински хеликоптер.....  20 милиона лева....... Така тези бонбони отново ни вземат за аборигени които изобщо си нямат представа колко струват тези машини. За 20 милиона лева не един, а цяла ескадрила може да се купи. 

 

Реалната цена на използвана машина от класa на най популярните за тази цел хеликоптери в Европа

EUROCOPTER EC135B    e между 1 и 2 милиона лева с оборудването до 2,5 милиона.  За нов екземпляр не повече от 5 милиона лева. 

Така това е скъпия вариант:

В Холандия има на щат медицински хеликоптери от типа  ROBINSON R44 . Цената за нов е под 1 милион лева като говорим за оборудвани машини.  Големия плюс на тези е супер ниските експлотационни разходи.

 

Така че за 20 милиона може да имаме 10 машини в десет по големи града като тези пари ще стигнат и за тахната подръжка и експлоатация поне за 5 до 10 години напред....... 

 

Да ми отговорят господата къде ще отидат над 50% от парите предвидени за този хеликоптер независимо каква машина купят дори и най скъпата........ 10 милиона лева просто са в повече!!!!

 

Хаймани!!!!

Влез или се регистрирай за да коментираш