Медия без
политическа реклама

България ще купува медицински хеликоптер, Румъния има 11

Северната ни съседка е поръчала още три специализирани машини, докато ние ще чакаме първата догодина

01 Дек. 2019

След като България остана без медицински хеликоптер, сега се предвижда купуването на нова машина за спешни случаи. Средствата ще бъдат осигурени от оперативна програма „Региони в растеж”. Планира се хеликоптер да има още следващата година, съобщr "Нова тв".

България имаше медицински хеликоптер до юли. Тогава фирмата-собственик го продаде в Грузия. Той беше използван при над 20 спасителни акции от Планинската спасителна служба.

„Всяка година сме правили по 5-6 акции, които са налагали употребата на хеликоптер. Бяхме достигнали до едни чудесни резултати. За съжаление, това вече не е налично”, каза директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

България остана единствената държава в Европейския съюз без въздушна линейка. Пари за нова обаче вече са намерени – 20 млн. лева ще дойдат по програмата „Региони в растеж”.

„За да имаме по-качествено здравеопазване и повече спасени животи със сигурност хеликоптера и това, което тръгваме да изпълняваме като пилотна инициатива с Министерство на здравеопазването е много важно”, обясни зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Същевременно в доклад в "Acta Medica Marisiensis" (изд. "De Gruyter") се съобщава, че съседна Румъния вече повече от десетилетие има аеромедицински отряд е съставен от 11 летателни апарата. Те са 9 хеликоптера и 2 самолета (8 броя EC-135, един H-135, един Piper PA 42 turboprop и един Cessna Turbo-Jet). Този отряд покрива на практика територията на цялата страна. Освен това северната ни съседка е поръчала  този септември е поръчала преди два месеца още 3 нови хеликоптера H-135. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата