facebook
twitter

Горещи новини

БСП сезира прокуратурата за фирми, близки до Христо Ковачки

1568
Снимка: Архив
Христо Ковачки

БСП пуска сигнал до прокуратурата за енергиен монопол на фирми, близки до Христо Ковачки. Това обяви Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията, предаде БГНЕС.

Добрев подчерта, че българският производител плаща изключително висока цена за електроенергия и според него е крайно време да се сложи край на "безумията, които битуват в държавата ни". За него е нелогично как съседни на България страни купуват електроенергията на цени в пъти по-ниски от хората, които живеят там, където тя се произвежда.

„Не знам дали сте информирани, но за месец юни, юли и август българското производство плаща най-висока цена на електрическата енергия в цяла Европа. И всичкото това на фона, че ние имаме възможности да произвеждаме два пъти повече енергия, отколкото потребяваме”, заяви заместник-председателят на БСП Кирил Добрев, и даде пример с производител на банички и на бюрек в Гърция, който ползва българска ел. енергия и плаща за нея по-ниска цена, отколкото производителя на банички до Съдебната палата в София.

Според него това се дължи на начина, по който функционира пазара на ток в България, и изкривяванията, които се получават. По думите му, ако има нещо по-сладко от държавния монопол, то това е частният.

„Частен монопол, гарантиран от държавата, е всъщност равен на грабеж. България има един човек, който в продължение на две години стъпка по стъпка успя да монополизира целия пазар на електричество“, допълни още Добрев и заяви, че свързващото лице между тях е Христо Ковачки.

Добрев каза още, че преди два месеца всички работодателски организации са сезирали КЗК, че свързани с Ковачки дружества-производители на ел. енергия и търговци, са успели да постигнат монополно положение.

„Това са 11 топлофикационни дружества, които имат договор за търговия с ел. енергия с един търговец. Същият търговец има договор и изкупува цялата електрическа енергия от „Топлофикация София“. Пет търговеца на три сесии на българската борса за ел. енергия са изкупили цялата свободна ел. енергия от АЕЦ „Козлодуй“. Нямате съмнение, че петте търговеца са свързани с един и същи човек – този, който е собственик на 11-те производствени дружества. Само че според г-жа Юлия Ненкова този собственик не бил един и същ. Собствениците са някакви хора от Сейшелите и били различни неща. След Вашку да Гама от село Рупча, имаме Христо Ковачки от Сейшелите – собственик на електрически централи. За капак НЕК продава цялата електрическа енергия от ВЕЦ-овете, пак на едно от тези търговски дружества. Мисля, че постигнахме и затворихме целия кръг: търговци, частници, държава производител, изкупена енергия и търговци на ток, които успяха да затворят целия кръг. Няма обаче доказателства, че това е така”, подчерта Добрев и добави, че за капак на всичко това и след като вече цялата ел. енергия е в ръцете на един човек, той е решил да пусне държавни мощности в почивка.

„Спираме единия блок на ТЕЦ „Марица Изток 1“ или 3. В този момент се получава изключително голям недостиг на ел. енергия и се включва въпросният монополист. Като цената на тока от 80 – 85 лв. до 90, скача до нива от 180 лв., постигнати през месец юли, а в пикови моменти над 200-220 лв. Реализираните печалби са милиони. Говорили сме много пъти, че най-скъпият ток в България го произвеждат американските централи. Ние сме искали неведнъж и два пъти тяхното вкарване в някакви норми и разваляне на договора. Американските централи продават своята скъпа енергия за 168 лв. за мегават час.

Юли месец Ковачки и свързаните фирми са продавали ел. енергията на 180, в пикови моменти над 200 лева. Смятам, че такава абсурдна държава няма. Такова управление в енергетиката няма“, заяви зам.-председателят на БСП.

Добрев разкри още, че всичко е щяло да бъде „в рамките на нормалното“, ако този човек е нямал и политически проект „Лидер“, който навремето имаше и парламентарно представена група.

„На последните парламентарни избори 7 човека бяха в листата на ГЕРБ, двама от тях станаха народни представители, само преференциите, които е дал „Лидер“ на ГЕРБ със своите си служители е над 50 хил. гласа. Опитахме да се направим засечка колко гласа е получил ГЕРБ от лидер на последните европейски избори. В районите, където те имат монополно положение гласовете са близо 50 хил. отново“, допълни той.

По думите му във въпросните дружества работят бели роби на изключително ниски заплати. Той отчете, че до 2017 г. публичната информация е, че дружествата на Ковачки дължат на държавата 114 млн. лв. 

„109 млн. лв. от тях са за осигуровки. Останалите са концесионни такси. Докато четири търговеца, пет лъскави, правят милиони лева печалби само за месеци. Ощетява се НОИ, не се плащат осигуровки, но в същото време се реализират големи печалби “, възмути се Добрев и добави, че на фона на всичко това преди месеци Ковачки е поел управлението на „Топлофикация София“. Заместник-председателят на БСП обеща на следваща пресконференция да разкрие какво се гори в електрическите централи в Старозагорско, Бобов дол и т.н.

„Изводът е, че ни тровят, обират ни, не си плащат данъците и осигуровките на държавата. Накрая карат белите роби да гласуват за тях. Същият този бизнесмен Христо Ковачки от Сейшелите проявява интерес и е стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, подчерта Добрев.

„Предизборната кампания в пикова фаза. Мисля, че колегите от БСП имат къса памет“. Така коментира енергийният министър Теменужка Петкова пуснатия от БСП сигнал до прокуратурата за енергиен монопол на фирми, близки до Христо Ковачки. „Разбирам се става дума за кампания, но когато говорим за енергетика трябва да бъдем пунктуални“, отговори на обвиненията Петкова и посочи, че средната цена на енергийната борса в България за периода юни-август е 48,59 евро, а в Румъния например – 50 евро и цената на тока у нас не е най-високата в ЕС, както твърди опозицията.

На въпрос дали може да каже, че в енергетиката има монопол на дружества, свързани с Христо Ковачки, Петкова заяви, че не може да твърди подобно нещо.

 

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Само ГЕРБ не искат комисия за ремонт на Изборния кодекс

13.11.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

315 2
Борисов сравни доставките на газ с вноса на краставици

12.11.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

787 5
БСП и Мая Манолова атакуваха валидността на изборите в София

12.11.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

663 6

Коментари

volog2

Чета и не мога да повярвам на мащаба на КАТАРЗИСА. Че нали всичките тези предприятия Ковачки ги придоби от Румен Овчаров. Че само на по-предните евроизбори масово служителите на въпросния бизнесмен в Бобов Дол гласуваха за БСП, а една мазна богата социалистка, доцент някакъв, ни обясняваше, че те “робите” така си знаели - трябвало да им се казва за кого да гласуват. Само че Ковачки, както и всички други бизнесмени на държавната софра, винаги се ориентират към властта - а сега това е ГЕРБ.

Forza NATO

Чета и не мога да повярвам на мащаба на КАТАРЗИСА. 

Имаш предвид катарзиса на Христо Сейшелски, нали?

 

Или на властите, които са приели блудния си син отново, нищо че бил куманис?

 

Апропо, Сейшелеца си купи Атомремонтстрой и некви други неща по времето на блажения Йоан Драгалевски, след което дойде големият му разцвет по царско време.

 

Жена, пардон - бизнесмен на всички времена, както би казала Петя Буюклиева.

Такива най- се харчат и ценят.

 

Само че Ковачки, както и всички други бизнесмени на държавната софра, винаги се ориентират към властта - а сега това е ГЕРБ.

👍

Лoвkия

Другарят Кире Контрабандисто е наистина удивителен гьонсурат!

volog2

Не, на катарзиса на лидер(ите) на БСП. Как изведнъж разбраха с кого(какво) си имат работа.

С.Славов

..........Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията...........

 

Мачкай!

 

 

volog2

Да, Ковачки, който беше приближен на оня картофен лорд Самоковеца, наистина започна кариерата си по времето на Кочандира, но първият си апогей постигна по времето на тройната, а сега при ГЕРБ-3 направо закри и слънцето. Което може да се случи и буквално, ако вземе АЕЦ Белене. 

PlaNed
снимка на PlaNed

volog2, 22/08/2019 - 17:13

една мазна богата социалистка, доцент някакъв, ни обясняваше, че те “робите” така си знаели - трябвало да им се казва за кого да гласуват. 

Нещо като източник или линк?

Да не би източникът "секретеб" - полученото лиШче?

сталкер пустиняк

Няма нищо секретно, просто май си забравил въпросния скандал. Аз лично го помня много добре.

Директният предизборният натиск над миньорите от Бобов дол, ескалирал в лишаването им от храна, за да гласуват за БСП, не представлявал нарушение. Това бил естественият начин, по който се води предизборна кампания "на езика на миньорите".

„Вие миньор виждали ли сте как чете вестници? Аз обиждам, разбира се, тези хора нямат никакво време да се справят, на тях им се обяснява. Защо се води предизборна кампания? Някой отива при интелигенцията, това е интелигенция, която е много информирана и на нея и се казва – хора, гласувайте вляво, защото това и това“, даде за пример Пиргова, с което защити тезата си, че при миньорите ситуацията е различна.

 

Ето ти линк https://offnews.bg/izbori/majkata-na-dostena-laver...

сталкер пустиняк

Кирчо е уникален!

 

Добрев разкри още, че всичко е щяло да бъде „в рамките на нормалното“, ако този човек е нямал и политически проект „Лидер“, който навремето имаше и парламентарно представена група.

„На последните парламентарни избори 7 човека бяха в листата на ГЕРБ, двама от тях станаха народни представители, само преференциите, които е дал „Лидер“ на ГЕРБ със своите си служители е над 50 хил. гласа. 

 

Значи, ако прави далавери и няма партия, всичко е окей. 

Дали така щеше да громи Ковачки, ако въпросните 50 хил. гласа бяха насочени към БСП?

 

Да си припомним как се развиха нещата преди години в Бобов дол. Тогава Кирчо дума не обели. По това време тройната коалиция дори разсрочи вноските, които дължеше Ковачки на държавата!

 

БСП бе на крачка от това да бие с трикратно по-висок резултат националния победител от изборите ГЕРБ в знаковия гр. Бобов дол. От публикуваните на сайта на ЦИК протоколи се вижда, че "Коалиция за България" събира общо 1065 гласа срещу 379 за основния си опонент. Това повишава резултата на левицата в цялата Кюстендилска област, където БСП е първа с 32,75%, а ГЕРБ е втора с 30,64%.

В Бобов дол има 8 секции - във всяка от тях БСП буквално мачка опонента си ГЕРБ. В първа секция резултатът е 120 на 50, във втора - 98 на 31, в трета  - 128 на 49, в четвърта - 102 на 36, в пета - 139 на 60, в шеста - 191 на 70, в седма - 88 на 40, и в осма - 199 на 42.

Останалите партии имат по няколко гласа. Резултатът в Бобов дол бе очакван след скандалното видео, в което шефове в мините инструктират миньори как трябва да гласуват с номер 15 (Коалиция за България), за да бъде фирмата "добре с правителството".

Репортажът бе излъчен първо по Нова телевизия, но номерът на партията бе заглушен от звуков сигнал. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че става дума за БСП и че подобни схеми се случват и на други места. По-късно видеото изтече в интернет и всички чуха как миньорите са инструктирани да гласуват точно за номер 15.

Централната избирателна комисия разгледа случая и не видя проблем. Прокуратурата образува проверка, която все още няма резултат. Мините в Бобов дол са собственост на Христо Ковачки - основател на партия "Лидер", която официално подкрепи БСП в тези избори. 

 

volog2

Ох, че си досаден. Линк та линк ми дай. Пишеш в Гугъл: Пиргова Бобов Дол. И линковете излизат. Можеш да добавиш и думата “интелигенция” за цвят. 

ПГеоргиев

Вие сте уникални.

Значи, щом го е казал някой от БСП, майната му. Може да е вярно, но ний ще го игнорираме, ще го осмиваме и ще му дирим косурите отпреди две - три петилетки, защото е от БСП-то.

Ся, може да плащаме ток на двойна и тройна цена, но жертвата си струва. Важно е да пре... таковаме гадните социалисти.

Ми хубаво, дал му ги Овчаров, дал му ги Краваров, Ковачки бил червен, после зелен, сега пембян.

Ми от 10 години три правителства състави Борисов, прокуратурата сега му е бухалка. Ми осъдете ги тези престъпници от БСП, от СДС и вся остальная.

Всеки, който се е облажил незаконно, да си понесе последствията.

Ама за гарвана, дето не се репчи на събратята си знаете.

Знаете какви ги вършат и сегашните, а те пък са наясно, че ако потърсят сметка, като паднат на тях също ще им потърсят. И си траят като бити задни дворове.

Но народът е печен. Той ще изтърпи високи цени на тока, водата, храната, горивата, важно е "нашите" да са на власт.

Ех Чудомире, Чудомире, като ти чета разказите и фейлетоните, сякаш вчера си ги писал. Точ в точ за партийните въпроси.

сталкер пустиняк

На доста хора им е неприятно разни червени тикви да обясняват за неправди, които самите те като бяха на власт не отстраниха. Сега, когато други бъркат в кацата с меда, а за тях не остава място, почват да роптаят. Утре, като дойдат отново на власт, пак ще почнат същите маньоври (виж случая в Бобов дол) и изведнъж всичко ще забравят. Затова са тези коментари, напълно основателни при това. 

 

Може властта да е у герберастите, но омбудсманът все още си е червен. Но не виждам да прави нещо в тази посока, май се прави кампания за кмет, докато е омбудсман. 

ПГеоргиев

Колега, съгласен съм, че "червените тикви", както всички цветове тикви, са си следвали собствена политика, играли са за собствена изгода, подкрепяли са свои хора и са били корпоративно покрепяни, мълчали са тогава, защото им е било изгодно.

ГЕРБ-еругите тогава бяха непримирима опозиция, протестираха, напускаха парламента, критикуваха и се заканваха, че при тях такова няма да бъде.

Добре, избраха ги.

Ми те по-големи вагабонти от червените, бре.

Ми толкова зулуми, толкова крадене, толкова чадъри над фирми и съответно брадвета над непослушните, толкова скандали ме е имало от всички, взети заедно преди!

Ма сте ми нтересни. Яйцето и на вас ви се пече в задния двор, и вие, дето сиизбрахте ГЕРБ страдате от високи сметки, от неправди. Виждате, че и на вас ви се смеят директно във фацата всякакви калинки и бръмбарчета.

Но, по подобие на онова стихотворение за БКП, дето и да съгреши, пак ще е права и вие си плюете на гордостта и достойнството и викате, че крива-лява, тя ще е, щото другата по-лява, примерно.

Нали сега трябва да им е ясно, че ако дойдат на власт и не спазват правилата, ще ги гази товарния влак.

Нали ГЕРБ-ерастите дойдоха с новия морал.

Нали си казахме: Майната им на старите, да ги изринем и да започнем на чисто!

Къде е чистотата? Къде отиде морала?

 

TheExperience

Бизнес-социалистите от "Позитано" 20 едва сега ли разбраха какво е имал предвид предателят трето поколение карлович, когато вместо капитализъм използваше понятието "пазарна икономика"?

принцеса Даяна

Какво стана, че разлюбиха своя човек?! Явно при паричния глад на Позитано са му казали "дай милионче, иначе те хвърляме на прокуратурата". Той нищо не им дал и така го хвърлят на вълците.

торбаЛан

Наздраве, дрогарьо Кире!

HBK

Да го кажем простичко и обощено: Менте-камунисти, менте-магистрати и менте-държава.

 

Изводът отдавна е направен; по-интелигентните Българи отдавна го разбраха и около 2 милиона напуснаха страната към един по-нормален свят. В страната останаха две категории хора: заблудени и заблуждаващи. С една дума хора със „сбъркан чип” (по думите на един премиер), и „долнокачествен матрял” (по думите на друг такъв).

Едва ли има що годе нормален човек да не е разбрал, че този вид хора не могат да си оправят държавата.

 

Изходът е един, единствен:

 

ЛУСТРАЦИЯ, НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ (на вече приватизираното) И ЕВРОПЕИЗАЦИЯ”. Но най-важното условие – ГЕНЕРАЛ-ГУБЕРНАТОР ОТ ЕВРОПА.

 

Защо Европа? Защото сме неин член. За пръв път в цялата ни История – по собствено желание. Европа си няма дори армия. А защо Генерал-губернатор? Защото и ние си нямаме такава. Тя беше предвидливо унищожена със залъгалки за военни играчки – хвърчила и кораби. Но не войници и генерали. Единствените, които биха могли да шамаросат „политиците”. Както нееднократно го е правила Българската армия в близкото минало.

Кара Колю

Веднъж, когато Ковачки отиваше с обичайната си отмерена крачка към мина Чукурово, до самия портал го спря един нахален член на НС на БСП, със златен зъб. Като настъпваше влачещите се след него вързалки от долните му гащи, членът  хвана Христо Ковачки за ръка и бързо заломоти:

— Дай милион, дай милион, дай милион!

След това членът изплези дебелия си нечист език и задрънка вече кръгли глупости. Това беше обикновен социалист-полуидиот, каквито често се срещат в южните градове. Въпреки това Ковачки се качи във финансово-счетоводната зала със смутена душа...

сталкер пустиняк

Ковачки въобще не е като Корейко, харчи си парите на воля. 

Душата му също не може да бъде смутена. 

ИвКо

Но най-важното условие – ГЕНЕРАЛ-ГУБЕРНАТОР ОТ ЕВРОПА.

А защо не от Русия? Заплатите ни азиатски, а цените на енергията европски, не е ли по добре след като заплатите ни няма как да са европски поне енергията да ни е на азиатски цени?

Bozhilko

Аз да питам само. При положение, че произвеждаме два пъти повече енергия отколкото ни трябва, за къф ни е Белене.

ИвКо

Божилко, произвеждаме точно толкова колкото реализираме, нито киловат повече. Зле сме с мощностният баланс, та се налага и на моменти да внасяме еленергия, но това не е тема за твоите възможности.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×