Медия без
политическа реклама

Британско изследване: Русия ще победи Великобритания при конфликт

Сухопътните сили, както и съюзниците в НАТО, имат „критичен недостиг“ на артилерия и муниции, според кралски институт

27 Ноем. 2019

Британските сухопътни сили ще бъдат надвити в конфликт с Русия в Източна Европа, предупреди мозъчен тръст, цитиран от Би Би Си и БНР.

Изследването на Кралския обединен институт за изследвания в сигурността и отбраната (RUSI) разкрива, че сухопътните сили, както и съюзниците в НАТО, имат „критичен недостиг“ на артилерия и муниции.  Заключението е, че не може да бъде поддържана трайна защитна позиция. 

Британското министерство на отбраната подчерта, че страната работи тясно с НАТО и е „добре екипирано да поеме водеща роля“. 

Изследването идва преди срещата на лидерите на НАТО в Лондон следващата седмица за отбелязване 70-годишнината на алианса. 

Великобритания заедно с други страни от НАТО е разположила свои сили в Източна Европа за възпиране на потенциална руска агресия с оглед на анексирането на Крим през 2014 г. 

Около 800 британски бойци в момента са базирани Естония. 

Но проучването на института показва, че на британските въоръжени сили им липсва критична огнева мощ в сравнение с руската армия. Анализирани са военните способности в „малко вероятния“ контекст на „високо интензивен конфликт между НАТО и Русия, в който Великобритания е обещала да изпрати дивизия“. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата