Quantcast
Бойко Борисов се зае да оправя кашата с болничните | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Бойко Борисов се зае да оправя кашата с болничните

Премиерът се обадил на президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, за да сондира мнение
1970
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Димитър Манолов (вляво)

"Преди малко разговарях с премиера Бойко Борисов по телефона. Той ми се обади. Ясно е, че има проблем с болничните и злоупотреби, но решението не е първият ден да не се плаща".

Това каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов пред БНТ по повод горещата тема за предложението на правителството първият ден от болничния лист да не се плаща от никого и заболелият да не получи пари за него.

"За да се стигне до решаване на проблема, трябва да има сближаване на позицията, но не останах с впечатлението да има някакво голямо сближаване след този разговор. Аз обичам систематичния подход и трябва да търсим комплекс от решения. Не трябва всички, които си взимат болнични, да бъдат обвинявани за престъпници. Ясно е, че този, който си вземе болничен, за да отиде на почивка в Гърция, няма как да го уплашиш с един ден. Аз говоря за истински болния, който сега от страх, няма да вземе болничен и ще отиде на работа, където ще зарази още 10 души. Не може да се казва, че всички взимащи болнични са престъпници. Тогава и всички лекари, които издават болнични, и те ще са престъпници. За мен няма едно единствено универсално решение за справяне с фалшивите болнични. Промените не трябва да стават набързо и на коляно. България е на едно първите места в света, където работодателите плащат най-малко за болнични - първите три дни. Има развити държави, където се плащат месеци", разкри Манолов.

"Аз останах с впечатлението, че той разбра част от моите аргументи - разказа още Манолов. - Както, разбира се, аз изслушах неговите, които отдавна знам - това, че се е увеличил броят на болничните, че има хора, които тежко злоупотребяват, има хора, които си вземат по 2-3 месеца болнични и ходят в чужбина на работа. Това са факти, които са известни на всички. Но не е това решението - да обявиш всички, които ползват болнични, за престъпници и да ги накажеш."

"Мога да ви разкажа много схеми за източване на средства от НОИ чрез болнични листове. Създават се търговски дружества, назначават се фиктивно 10 души, които не вършат никаква работа и само си пускат болнични листове, като парите от тях после се прибират. Питайте прокуратурата и НОИ защо не се предприема нищо срещу тези фирми, а се обвиняват нормалните и наистина болни хора, че са престъпници", категоричен бе Димитър Манолов.

 

Още

Личните лекари да дават болнични, но само на идващи от Китай и Италия

27.02.2020

Обновена

4694
Борисов обвини ЕС в лицемерие за Зелената сделка

28.01.2020

МИЛА КИСЬОВА

2973
Борисов: На никого няма да национализираме фирмата

23.01.2020

Обновена

3789