Медия без
политическа реклама

Бойко Борисов се ваксинира на живо във "Фейсбук"

Ще агитирам всеки, който е гласувал за нас, да го направи - 650 000 не са малко хора, заяви бившият премиер

27 Юли 2021Обновена
Фейсбук

Бившият премиер Бойко Борисов се сети да предприеме агитационна кампания за ваксиниране срещу коронавирус, като се подложи на имунизация публично във "Фейсбук". В началото на ваксинацията по света нашите управленци бяха критикувани, че са от малцината, които не се ваксинираха публично, за да дадат пример на останалите. Борисов има уважителна причина за това - в края на миналата година изкара COVID-19. Сега той бе довел за ваксинация цяла група съпартийци от ГЕРБ - Томислав Дончев, Младен Маринов, Анна Александрова и Делян Добрев (както и двете деца на Добрев).

Докато даваше пример на колебаещите се за ваксина, Борисов отново демонстративно не носеше маска, въпреки че се намираше в болнично заведение. Глобата за това нарушение е 300 лв., но Борисов обича да не я плаща - след като също толкова показно се разхождаше насред вълната без маска из църквите, глобата му бе платена от Министерския съвет, защото се оказа организатор на събитието. За сравнение, само в столичния градски транспорт столичната РЗИ е наложила глоби на 216 души тази година и те, за разлика от бившия премиер, са ги платили от джоба си.

Борисов не пропусна да изтъкне на лекарите, че цялото това изобилие от ваксини се дължи на него. Историята обаче е малко по-различна - в ключовите месеци, когато другите държави ударно ваксинираха, а интересът бе голям, България разполагаше само с ограничени количества "АстраЗенека", защото именно кабинетът на Борисов бе направил погрешна преценка за доставките. Това наложи насред пика на ваксинацията да се молим на Европа за допълнителни ваксини.

През май най-сетне получихме достатъчно количества, но изоставането в ключовите месеци в началото на годината няма да бъде наваксано. Така в последните си месеци третото правителство на Борисов заложи България необратимо да е последна по ваксинация в Европа. През лятото интересът към ваксините е нисък не само в България, а в цяла Европа. Затова и все повече държави прибягват до мерки, граничещи с принудата. Всичко това обаче не пречи на Борисов и здравния му министър проф. Костадин Ангелов ежедневно да сипят критики към служебния екип на МЗ, че проваля ваксинацията.

 

ИСКРЕНО И ЛИЧНО

В началото Борисов беше попитан дали има някакви заболявания, на което той отговори: "Не, освен пет операции на коляното."

За евентуални проблеми със сърцето той отвърна: "За ужас на враговете, нямам."

Запитан дали въобще има някакви оплаквания, Борисов не пропусна шанса да атакува кабинета, съставен от президента Румен Радев:

"Имам оплаквания от служебното правителство. И то елементарно. Щото направихме им научно-изследователски кораб, финансирахме го. Това го направи Томислав Дончев с министерство на просветата, фантастичен. За БАН, за нашите учени... Днеска го пускат на вода, нито Дончев, нито Вълчев поканили. А те нямат ето толкова заслуга за този кораб. Ми изчегъртайте го и го потопете по-добре, щото сме го направили ние..."

Преболедувалият ковид миналата есен бивш министър-председател довери, че има изградени антитела, но въпреки това ще се ваксинира: "Имам антитела, и то много. Докторът каза, че имам към 2000."

Поставена му беше първа доза от препарата на "Модерна", след което беше предупреден, че през следващите 24 часа не бива да се подлага на натоварване.

"Футбол може ли?", попита Борисов и след като получи отрицателен отговор, се обърна към лекаря: "Ма ти така, както говориш... Ние дойдохме да агитираме, глей колко народ съм довел да ваксинираме. Ти ше ги уплашиш - не мое да ям, да пия, да спа..."

След това Бойко Борисов произнесе политически-агитационна реч, в която се обърна както към населението, така и към опонентите на своята партия.

"Убеден съм, че поне по Европа и света без ваксина няма да могат да пътуват хората. Като гледам мерките в Италия, Франция, Гърция и навсякъде. Аз съм против задължителните неща, но именно затова трябваше да има много убеждаване, много обяснение. От вас, от докторите, за да може да се постигне този колективен имунитет. Сега да ги агитираме да се ваксинират, защото няма по-ценно от живота и здравето. Ето тука се обръщам към политическата класа: Дайте това да ни е първата обединяваща тема! По желание нека да е пак, но просто така да... Ето аз, от партията даже децата дойдоха да се ваксинират. Ще се моля на всеки, който е гласувал за нас, да отиде да се ваксинира. 650 000 не са малко хора."

Когато дойде редът на Младен Маринов да бъде ваксиниран и той бе попитан от кой препарат предпочита, Борисов демонстрира типичното си чувство за хумор:

"Ма т`ва не е е ресторант, бе! К`вото има. Има от всичко, ама кой им ги осигури ваксините? "Астра", "Джонсън", "Пфайзер"... Сѝпи му една "Модерна" на Младен!"

 

Posted by Boyko Borissov on Monday, July 26, 2021

Още по темата