Медия без
политическа реклама

Борислав Михайлов написа на УЕФА писмо срещу отбора на Англия

Фиксацията на англичаните върху евентуални инциденти на мача в София е изключително несправедлива спрямо българските фенове и българското общество, пише президентът на БФС

10 Окт. 2019
архив

Президентът на БBI Борислав Михайлов изпрати официално писмо до генералния секретар на УЕФА Теодор Теодоридисq с копие до директора "Национални асоциации" Зоран Лакович и директор "Турнири" на УЕФА Джорджо Маркети. В него той строго порицава "поредните тенденциозни коментари от страна на футболисти на английския национален отбор" (цитатът е на преслужбата на БФС) в навечерието на двубоя между двете страни в понеделник, 14 октомври.

Както е известно вчера английските национали заявиха, че при най-малка проява на расизъм спрямо тях на предстоящите европейски квалафикационни мачове в Прага и София те ще напуснат терена, независимо какви санкции ще навлече това на отбора.

Ето и пълния текст на обръщението: 

"Уважаеми г-н Теодоридис,

С огромно чувство на разочарование се обръщам към Вас по повод тема, която смятах за разрешена още в края на миналия месец.

За пръв път си позволих да Ви обърна внимание към настоящия казус след коментарите на мениджъра на Англия Гарет Саутгейт за евентуални расистки обиди по време на предстоящата визита на тима му в София на 14 октомври; коментари, които Българският футболен съюз, българската общественост и лично аз намираме за обидни заради несправедливото нарочване на българската публика като дискриминативно настроена.

В последвалата комуникация с президента на английската футболна асоциация Грег Кларк бях информиран, че притесненията на г-н Саутгейт са основно свързани с факта, че България е санкционирана от УЕФА за расистки лозунги по време на предишен мач между двата отбора през 2011-а – и макар изказаните реплики да зачеркват с лека ръка всичко, което БФС е свършил в рамките на тези осем години, действително вярвах че мигновената реакция на федерацията ни ще доведе до по-конструктивни действия що се отнася до публични и медийни изяви в навечерието на двубоя в понеделник.

Г-н Теодоридис,

Приложени ще откриете референции към статии в международни медийни платформи, в които няколко на брой футболисти на английския отбор открито дискутират възможността да нарушат процедурите и протоколите на УЕФА и да напуснат терена в случай на дискриминационно отношение в предстоящите си гостувания в Чехия и конкретно в България – идея, чиято реализация би била строго наказуема според Дисциплинарния правилник на УЕФА.

Ние, от Българския футболен съюз, смятаме, че тази фиксация върху евентуални инциденти по време на мача в София е изключително несправедлива спрямо българските привърженици, българското общество и спрямо огромните усилия на БФС да осигури безпрепятственото провеждане на двубоя, който всички разглеждаме като дългоочакван празник. Нещо повече – убедени сме, че подобно поведение е в категоричен разрез с идеята на настоящата кампания #FootballPeople, благородна кауза на УЕФА, в която българският национален отбор и Българският футболен съюз вземат активно участие.

Макар да сме наясно с пресните проблеми с расистко поведение на всички нива в английския клубен футбол и с продължаващата битка с хулиганството в Англия и макар да аплодираме инициативата на местната асоциация за по-голяма публична отговорност сред собствените й фенове, сме наистина шокирани от опитите българските запалянковци да бъдат сочени с пръст като потенциални нарушители на реда и правилата.

Енергията на Българския футболен съюз в борбата с расизма в последното десетилетие има огромен ефект, демонстриран от факта, че на мачовете на националния отбор в близкото минало няма нито един регистриран инцидент, включващ дискриминация на базата на цвят на кожата, раса, религия или политически възгледи (б.р. - тук Михайлов греши или премълчава истината, защото именно за мача с Англия, както и за този с Чехия на 17 ноември, УЕФА наказа България на националния стадион "Васил Левски" да бъдат затворени за зрители обособени секции съответно за 5000 и за 3000 души, на които да бъде разпънат банер #EqualGame. Санкцията е заради расистко поведение на българските фенове по време на мачовете срещу Косово и Чехия по-рано тази година). Чувствам се длъжен да изразя опасенията си от факта, че българските фенове биват несправедливо превърнати в обект на публично порицание и настоявам това поведение да спре, за да не се нагнетява напрежението преди мача на 14 октомври.

Г-н Теодоридис,

Българската публика отдавна очаква визитата на Англия с най-голямо уважение към гостуващия тим, един от най-популярните чуждестранни отбори в страната ни. Българската публика също така по никакъв начин не е съгрешила, та да бъде включвана в стереотипа „расистка“ или „враждебно настроена“ – и съм убеден, че и Вие ще се съгласите че подобни нападки са тенденциозни и последователни опити за разстройване на атмосферата преди този футболен мач.

Аз, от позицията си на президент на Българския футболен съюз, не мога да позволя подобни уронващи престижа на страната и народа ми твърдения да продължат да бъдат хвърляни в публичното пространство и силно призовавам администрацията на УЕФА да вземе необходимите мерки срещу нагнетяването на обстановката в седмицата, посветена на равенството и на празника, наречен футбол.

 

Искрено ваш,

Борислав Михайлов

Президент на БФС"

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата