Quantcast
Англия въвежда нови условия за българи от 15 декември | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Англия въвежда нови условия за българи от 15 декември

14-дневната карантина за пристигащи от нашата страна може да се намали на 5 дни с отрицателен тест
3 574
 Илияна Кирилова

Посолството на Великобритания информира властите ни, че българските граждани, пристигащи в страната, ще могат да се освобождават от задължителната 14-дневна карантина, ако след петия ден от самоизолацията си направят тест за Ковид-19 и представят отрицателен резултат, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Тестът следва да бъде направен за тяхна сметка, като списъкът с акредитираните лаборатории ще бъде публикуван на сайта на британското правителство.

Новата разпоредба влиза в сила от 15 декември 2020 г.

Остава изискването за попълването на формуляр за локализация на пътника (Passenger Locator Form - PLF) преди пътуването.   Гражданите, пътуващи до Англия, ще трябва да посочат във формуляра дали ще се възползват от възможността за освобождаване от самоизолацията след 5-ия ден – т. нар. тест за освобождаване от карантина (‘test to release’ scheme).

Пътниците не са длъжни да използват опцията за тестване след 5-ия ден. Ако не предприемат подобни действия, те ще трябва да останат под карантина за целия 14-дневен период.

Ако даден пътник реши да се възползва от опцията за освобождаването от карантината, след като вече е пристигнал във Великобритания (и без предварително да е посочил това във формуляра), ще трябва да попълни нов формуляр за локализация на пътника. Неизпълнението на това задължение би могло да доведе до налагане на административно наказание, като минималната глоба е в размер на 100 британски лири.

Гражданите, чиито изследвания покажат позитивен резултат за наличието на коронавирус, ще бъдат включени в съществуващата система на британските власти за подобни случаи: те ще трябва да останат под 10-дневна карантина от деня на изследването или от деня, в който за пръв път са се проявили симптомите им.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 0 20 7584 9400, +44 020 75893763. Сигнали може да се подават и на имейл адресите на българското посолство: [email protected], [email protected], [email protected]

Все още няма коментари

Още

Университети в Англия замразяват таксите за европейци
Кантарджиев: 8 българи са с доказан британски щам

22.01.2021

Обновена

2071 30
Австрия удължи пълното затваряне до 7 февруари

18.01.2021

Обновена

1606 14

Влез или се регистрирай за да коментираш