Quantcast
Ангелов очерта три сценария за колективен имунитет | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Ангелов очерта три сценария за колективен имунитет

Всичко обаче зависи от организацията на ваксинационната кампания
Обновена
3 145
Здравните власти за актуалната ситуация с коронавируса у нас

Здравните власти за актуалната ситуация с коронавируса у нас. Повече чете тук: https://bit.ly/3x8RBPN

Posted by Новините на NOVA on Thursday, April 15, 2021

"Справяме се и с третата вълна. Мерките бяха навременни, бяха пълноценни и дадоха резултат. Обърнахме тенденцията в съотношението между излекувани и новозаразени", обяви министърът в оставка проф. Костадин Ангелов. Здравната система издържа, намалява заетостта на леглата в болниците, докладва още той на брифинг за ситуацията с COVID-19, който е първи след оставката на правителството и разпускането на националния оперативен щаб. За голямо съжаление загубихме и продължаваме да губим човешки животи и това е най-голямата тежест, която ще продължаваме да носим като лекари, коментира министърът.

Общата заболеваемост в страната спада - 570 са новите случаи на 100 000 души за последните 14 дни, като за последните дни е още по-ниска - 515, допълни главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който очаква следващата седмица тя да спадне под 500. България е на 11-о място по разпространение на COVID-19 в Европа, но остава на второ място по смъртност с 24 смъртни случая на 100 000 души за изминалите 14 дни, допълни Кунчев.

Спадът в заболеваемостта продължава трета седмица с еднакъв темп и ако се запази, вървим към край на третата вълна, но все още сме далеч от нормалното, коментира Кунчев. Той посочи, че при смъртността все още няма намаление, тъй като тя изостава със седмица-две от случаите. В момента огънят е в Полша, Унгария, Швеция, части от Нидерландия и Франция, каза още главният здравен инспектор. Като добър пример той посочи Португалия, която вече е с добри показатели след много лош пик. Лошият пример е Швеция, която надмина с пъти заболеваемостта в съседните скандинавски страни.

Днес здравният министър очерта три сценария за постигане на колективен имунитет според броя на излекуваните и очакваните доставки на ваксини. Оптимистичният сценарий е постигане на колективен имунитет в края на юни, реалистичният е да го постигнем в края на юли, а песимистичният е в края на август. "Всичко зависи от организацията на ваксинационния процес и от кампанията, която колегите ще организират", каза по повод наследниците си министърът.

По отношение на разпускането на НОЩ, Ангелов обяви, че здравеопазването не може да е боксова круша на политиците. "Този щаб абсолютно логично е да бъде разформирован, тъй като той е надинституционална структура, която координира държавни органи. Нормално е следващият управляващ да избере нов орган, ако прецени, че има такава нужда", обясни той, но заяви, че заедно с главния здравен инспектор продължават да носят отговорност за всички решения, както е по закон. "Министерството на здравеопазването изградихме модел, който вече работи и знаем какво и как да правим", обяви Ангелов.

Обсъждаме, и вероятно ще пуснем заповед до края на днешния ден или в понеделник, да отпуснем повече публика в театрите - от 30 на 50% запълване на залите, обясни министърът в оставка като единствена мярка за допълнително разхлабване. Той подчерта, че дали ще излезем от пандемията не зависи само от нас, а и от другите страни. Решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка ще бъде взето в седмицата, започваща на 26 април. Ангелов изрази лична позиция, че тя трябва да се удължи с един месец, не на последно място и за да се подготви евентуално ново правителство за ситуацията.

 

ВАКСИНИ

"До края на юни очакваме 3,5 млн. дози от ваксината на "Пфайзер/БиоНТех“. Очакваме 450 000 от „Модерна“ и 1 млн. от оксфордската ваксина. Ще има доставка и на половин милион дози от от ваксината на „Янсен“. Общо 5,5 млн. ваксини. Още от края на април, от 26 април, ще има увеличение на доставките", коментира директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

В света се появяват нови варианти на вируса, ваксините действат върху тези, които ни тревожат, макар и в по-малка степен отколкото при класическите варианти, обяви проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

ПРОБЛЕМИТЕ С АСТРАЗЕНЕКА

Извършва се допълнителен анализ във връзка със съобщените много редки случаи на необичайни тромбози, съчетани с нисък брой на тромбоцитите. Очакваме следващата седмица около четвъртък ЕМА да излезе със становище, като в момента освен данните за безопасност се анализират и данни от всички държави-членки за брой хоспитализирани лица. Едно от основните усложнения от ковид са тромбозите, така че се прави допълнителен анализ на съотношението ползи:риск, допълни Кирилов. В понеделник ще има специален брифинг за "АстраЗенека", на който ще се съобщят становищата на експертните съвети в различни медицински области. В аванс министърът обясни, че те препоръчват да се приложи и втората доза от ваксината. Той обаче отказа да каже как ще се даде ли право на избор на хората, които не желаят да си поставят втората доза.

 

 

БЕЗОТГОВОРНО
От чисто политическа гледна точка смятам, че разпускането на щаба е безотговорно като поведение, защото правителството, дори и в оставка, трябва да продължи да работи. Това е ключов момент – имаме медицинска криза от 1 година и този процес трябва да се управлява. За последната година никога не съм си позволявал да критикувам щаба, макар че не винаги съм бил съгласен с това, което се прави. Ние сме на челните места по брой заразени, по брой загинали, на едно от последните места по брой ваксинирани. Трябва да управляваме епидемията ефективно, управлението изисква да има орган“, коментира депутатът от „Демократична България“ и пулмолог Александър Симидчиев. Според него в момента се получава луфт в управлението и ще има загуба на време, което крие рискове.

„За да може да се сформира нов щаб, трябва да имаме пълен отчет с всички данни – какво се случва, всички цифри, аспекти на работата на щаба до момента трябва да са ясни. Трябва да има приемо-предавателна част – това изисква време, с което не разполагаме. Епидемията изисква ежедневно управление, всеки ден, в който нямаме такова, е риск“, коментира още Симидчиев.

 

Още

Любослав Пенев се усъмни в българския VAR преди финала

18.05.2021

543
Болница насила изписа неизлекувана възрастна жена с COVID-19

17.05.2021

4858
4 области у нас нямат нито един новозаразен с Covid-19

17.05.2021

3293