Медия без
политическа реклама

6500 деца са върнати в училище тази година

16 Дек. 2019
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

През настоящата учебна година имаме допълнително 6 500 деца, записани за задължителна предучилищна и училищна възраст. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев след заседание на координационното звено по механизма за обхват на отпадналите от училище ученици.

Вълчев призна, че това е доста по-малко в сравнение предходните години. „Предходните две години имахме общо 42 500 деца приблизително, които бяха записани в образователната система, които преди това са били отпаднали или не са били записани. Т.е. за 3-те години говорим за 49 000 деца и ученици записани в образователната система”, добави министърът. Отделно от това има и вторично отпаднали, които за трите години броят им е малко над 6 хиляди. „Тоест говорим за един нетен резултат от 43 хиляди деца, които са допълнително записани в образователната система”, заяви той.

Според Вълчев няколко фактора са повлияли върху работата на механизма, като сред тях са „напрежението, създадено от целенасочените кампании и слухове за отнемаме на деца”, както и естественото изчерпване на механизма. „Това, което ни притеснява, е по-слабата работа на механизма по отношение на обхващането на децата на 5 и на 6 г., и до някаква степен и на 7 години, което е свързано и с тези кампании за създаване на напрежение за отнемането на деца. Затова това, което решихме на заседанието на координационното звено е, че следващите месеци ние ще направим пълен обход на децата, които не са обхванати в задължителна предучилищна възраст”, обясни министърът.

Той допълни, че през следващите два месеца, както е записано в закона за държавния бюджет, ще се разработят законови промени за задължителния обхват на децата на 4-годишна възраст в образователната система. Политическото намерение е това да стане от идната 2020/21 г. 

 

 

Още по темата