facebook
twitter

Горещи новини

30 години от историческата закуска на Франсоа Митеран в България

1458
Посолство на Франция в България
Историческата закуска във френското посолство в София

Днес се навършват 30 години от историческото посещение в България на френския президент Франсоа Митеран, дало тласък на демократичните процеси в страната, разказва БНТ. Митеран кани на закуска във френското посолство в София 12 български интелектуалци, които си спечелват славата на дисиденти. 

Българските участници са поетесата Блага Димитрова, Желю Желев -  философ, Николай Василев - философ, Радой Ралин - поет и писател, Копринка Червенкова - журналист, академик Алексей Шелудко - физик, Стефан Продев - журналист и др. Наред с тях в закуската участие вземат писателите Йордан Радичков и Ивайло Петров, журналистът Барух Шамлиев, кинорежисьорът Анжел Вагенщайн и художникът Светлин Русев.

Жестът на френския президент поставя тоталитарната власт в страната в неудобно положение и дава тласък на съпротивата срещу режима. Малко по-рано Митеран се среща в Чехословакия с Вацлав Хавел и с Андрей Сахаров в Съветския съюз, добавя Националната телевизия.

58

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

От неделя "Горубляне" пак запушва "Цариградско шосе"
От днес започва ремонт и на "Шишман"

12.02.2019

Емил Василев

177 1
Сагата с ремонта на „Графа” тръгва отново

08.02.2019

Емил Василев

1089 4

Коментари

Страници

анастаси сиров

 Така да се каже,само да вметна от 12-те интелектуалци/апостоли/ сте назовали поименно шест.Кои са другите,че взехме да забравяме.

JR

“...тласък на съпротивата срещу режима.“ АхЪ! Спомняте ли си, госпожо, каква съпротива беше, каква борбЪ! В “Яйцето“ пълно шише не оставаше! АхЪ!

Шехерезадунг за уикипедистчета...

Forza NATO

👌 😂

Амене Менема

славата на десиденти

Казва се дисидент, редакцията.
А десидент е съпругът на Деси Банова, комсомол-бекапеецът Ръ Плевн, който уж бил показал тапет през ноември 1989-та, когато бил на митинг, какъвто не е имало.

 

дава тласък на съпротивата срещу режима

Ъхъ, и в какво се състоеше „съпротивата срещу режима“?

JR

В унищожаване продукцията на “Акад. Неделчев“...

Най-ожесточени бяха битките, когато на една маса се събираха двамата Никита - Василев и Генчев... Страховити! 😀

beal

Хубава работа!

То, според теб излиза, че всеки на който жена му се казва Деси, е десидент...

Да не намекваш за нещо?

Penchobre

А десидент е съпругът на Деси Банова

 

😂👍

ПРЪСТОВЕТЕ

👍

 

Като спомена за продукцията на “Академик Неделчев“ ми потекоха лигите...

JR

Мдам... Гроздомицинът му беше супер...😀👍Много неща БЯХА... Сега плебсът лющи спирт за “Меки топ... колена“...

Soro

Това посещение беше ВЕЛИКА  ЧЕСТ за нас ! Никога няма да го забравим , когато умирам ще си спомням за него. Посети ни ПРЕЗИДЕНТ  на западна страна ! Всички местни изпаднахме в умиление и плакахме от радост и щастие .

ЗИП
снимка на ЗИП

Никва съпротива не е имало.

 

Ако Горби не им беше поднесъл свободата на тепсия българите още щеха да си маршируват на площада пред мавзолея....

 

:)

inventus

Каква свобода бе ЗИПе ? Просто петнистият отвори портите на кошарата и натири стадото на вън сред вълците по простата причина че нямаше с какво да го храни а и не знаеше как и още повече го мързеше!

ПРЪСТОВЕТЕ

Като водещ русофоб и изявен диванен вояк си наясно, че цялата ти свобода се изразява в свободно редене на опашка пред кофите за смет.

inventus

Сега като се замисля...по добре да не беше идвал! Щото тоталитарната власт наистина тогава изпадна в толкова неудобно положение  че веднага се взе в ръце и направи всичко възможно това да не се повтаря. Просто и елегантно. Като трансформира политическата си власт в икономическа.Което и позволи след това да я трансформира пак в политическа прим...и така до безкрайност.А за простият народ...по една бонова книжка за 25 лева.

Yantar

Просто и елегантно. Като трансформира политическата си власт в икономическа.

Не съм чул някой на висока политическа позиция преди 10ти да е станал силен икономическо впоследствие.

*

Да не забравяме - при Живков, И. Костов беше преподавател по политикономика на комунизма, Н. Михайлова беше преводачка, Бате Бойко беше пожарникар, Цветанов - физкултурник, Гергов - свинар, Банев, Чехльо и Лилито - комсомолци, Васил Илиев и Младен Михалев - спортисти, Васил Божков - сараф пред Магурата, а Ахмед Доган... си беше в затвора. 

 

inventus

Янтар?При всичкото ми уважение към Вас драги...защо си кривите душата да запитам? На всички ни е ясно че тия същите си туриха верни хора да осъществят тези трансформации. Аз като искам да трансформирам тока от 220 на 12 волта например си купувам трансформатор или ако не ме мързи си го навивам сам. Те имаха достатъчно време да направят каквото си искат. При тоя заблуден народ особено...

Yantar

Кои са "тия същите"? Щото имената на цялото политбюро са известни, както и на някогашните министри и депутати. Кой от тези според вас е забогатял? Или ако са забогатели с "поставени хора", бая добре го прикриваха. Погледни и списъкът с днешните богаташи - няма такъв дето да е бил на позиция на власт по време на народната република (или пък семейството му да е било). Че народа са 80%+ дебили дето вика проф. Христов съм съгласен. Дето викаше Живков: "имаме работа с недоразвито общество".

inventus

Същите означава точно това Янтар! Точно същите или поне част от тях. При тогавашната ситуация за тях беше невъзможно да направят каквото и да било самостоятелно. Намериха си хора. Принципите за подбора им бяха: 1. Да не са много свестни. 2. Да не са много честни. 3. Да не са никак известни. За всеки един от тези принципи си има логично обяснение мисля че всеки би се досетил.Тези хора си свършиха работата кой по добре кой не толкова и постепенно слязоха от сцената или се покриха.Някои дадоха фира. Сега ситуацията се промени и в съответствие с това са турени други хора с други качества. Ако това с което се отличават въобще може да мине за качества.

водопроводчик1
снимка на водопроводчик1

А пък всичката тая работа стана благодарение на уличните седесари, които скачаха, щото не са червени.

Скачайте още!

bgman13

водопроводчик1

А пък всичката тая работа стана благодарение на уличните седесари, които скачаха, щото не са червени.

Скачайте още!

"Скачайте още!", т.е. имаш предвид, такива неуморни скачачи като inventus, дето продължават да рипат. Или тука имаме всеизвестния психо-физиологически феномен "луд умора нема".

bgman13

Значи, inventus, глей сега! Вчера бях в Плевен. Мъката е огромна. Както тръгнах от центъра към зала Спартак, стъпалата са разрушени, не са ремонтирани от минимум четиресет години. Стъпалата на спортната зала също са разрушени. Вътре залата е разруха. След това мръднах към спортното училище, около което имаше цял куп спортни съоръжения, където преди 89та кипеше организиран труд на ученици, възпитатели, треньори и учители. Точно пред спортното училище са пляснали болница (нова, модерна, на фона на вандалското унищожение и неподръжка на спортната база) за сърдечносъдови болести, на мястото на новия, построен началото на осемдесетте рудербасейн - т.е. строшили са го малко, след като е бил направен. Болните и инвалидите не са могли да им намерят друго място - трябва да са насред спротния център, който беше и център на цяла северна България и първото спортно училище в България. Останалите спортни съоръжения са унищожени. Колопистата е строшена напълно - ще правят още болници. Стадион "Слави Алексиев" е развалина. Лекоатлетическата зала до него - също. Видях едно разорано бивше игрище. Нагоре към ШЗОто не съм ходил - ама и съдбата на ШЗОто е известна. След това спуснах към центъра на Плевен по едни други стъпала - разрушени, затрупани от почвообразувателния процес, на околната растителност - изглеждат като да са от римско време. Аз щях да ги пропусна, а ги знам много добре.

bgman13

Та значи, inventus, прости въпроси ще те попитам, като за тебе. Плевен е град герой, символ на руско-турската война от 1878 - много важна война за Русия. През комунизма, в Плевен бе създадена не само тази спортна база. А защо след 89та, когато комунистите и Русия продължавали да управляват, Плевен е превърнат във втори Видин?

 

И сега вече стигам и до най-простия въпрос от моите прости въпроси: Да направиш болница, модерна за лекуване на болни хора, инвалиди, насред спортния център, който умишлено си оставил да се руши, и даже допълнително рушиш - това какво е, не е ли самата АБСОЛЮТНА ДЕМОНСТРАЦИЯ НА УМИШЛЕНО УНИЩОЖЕНИЕ?

 

Значи там са едни батаци, едни изкопи, едни руини; и насред тия руини - модерна сграда, висока, която закрива фасадата на спортното училище?

Penchobre

В добра компания е закусвал г-н Митеран! 👍

Амене Менема

Епа Цецо да не е по-доле? Хем много пъти.

Yantar

Ох - да не пропусна и леля Цецка Ц. дето по онова време "насила ме беха вкарали в партията". 😉

JR

А Втори адвокатски колектив? Гниеха по занданите, горките...

pasi

Помня, че в СУ ги изключиха, част от дамите и господата, въпреки че те се бунтуваха против Живков, но не срещу Партията. Нейсе. Дойдоха "бананите" и цъфнахме.

JR

От изброените санкции в СУ имаше само срещу философите - Желю и Ники Василев.

pasi

 ...а Копринка?

JR

Не помня Копринка да е била в СУ.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш