Quantcast
Здравният министър: Липсват важни лекарства заради реекспорт | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

Здравният министър: Липсват важни лекарства заради реекспорт

1 100
 БГНЕС
Асен Меджидиев

Здравният министър Асен Меджидиев призна тази вечер пред bTV, че в аптечната мрежа липсват лекарства, защото се реекспортират. Сред тях са важни медикаменти за онкоболни хора, срещу диабет и т.н.

Сигналите за това са с давност поне 2 месеца. Меджидиев заяви, че всички оплаквания се проверяват.

Като причина за проблема той посочи променената формулата за проследяване на лекарствата, извършена от предишния екип на министерството. Доскоро износът се спирал автоматично, ако наличността на съответния медикамент падне под 65%. По новата формула не било така. "280 лекарства са изтеглени от наблюдение. Боли ме сърцето, казвам ви го директно. Липсващите медикаменти просто се реекспортират. До последния ден ще се боря контролът да се осъществява реално", каза Меджидиев.

Той съобщи, че в края на следващата седмица най-вероятно ще обяви мястото, на което ще се построи Националната детска болница. Още в сряда правителството можело да вземе решение по въпроса. В момента се подготвял инвестиционния проект. От думите му се разбра, че сградата ще е напълно нова, а не ремонтирана стара.

Още по темата: 

Някои лекарства липсват на българския пазар заради порочни практики - медикаментите са налице, но стоят по складовете и не се дават на аптеките, за да стигнат количества, свободни за износ в чужбина. За това алармираха фармацевти пред БНР. "Притежателите на разрешения за употреба на лекарствени прод

 

Още

Сербезова: В 50% от случаите лекарите предписват липсващи лекарства

23.01.2023

Екип на Сега

542
МЗ откри куп неизпълнени препоръки за лекарствата

20.01.2023

Екип на Сега

224
Здравният министър провери 3 аптеки и се успокои, че има лекарства

07.01.2023

462