Медия без
политическа реклама

Здравният министър: Липсват важни лекарства заради реекспорт

30 Окт. 2022
Асен Меджидиев
БГНЕС
Асен Меджидиев

Здравният министър Асен Меджидиев призна тази вечер пред bTV, че в аптечната мрежа липсват лекарства, защото се реекспортират. Сред тях са важни медикаменти за онкоболни хора, срещу диабет и т.н.

Сигналите за това са с давност поне 2 месеца. Меджидиев заяви, че всички оплаквания се проверяват.

Като причина за проблема той посочи променената формулата за проследяване на лекарствата, извършена от предишния екип на министерството. Доскоро износът се спирал автоматично, ако наличността на съответния медикамент падне под 65%. По новата формула не било така. "280 лекарства са изтеглени от наблюдение. Боли ме сърцето, казвам ви го директно. Липсващите медикаменти просто се реекспортират. До последния ден ще се боря контролът да се осъществява реално", каза Меджидиев.

Той съобщи, че в края на следващата седмица най-вероятно ще обяви мястото, на което ще се построи Националната детска болница. Още в сряда правителството можело да вземе решение по въпроса. В момента се подготвял инвестиционния проект. От думите му се разбра, че сградата ще е напълно нова, а не ремонтирана стара.

Още по темата: 

Някои лекарства липсват на българския пазар заради порочни практики - медикаментите са налице, но стоят по складовете и не се дават на аптеките, за да стигнат количества, свободни за износ в чужбина. За това алармираха фармацевти пред БНР.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата