Медия без
политическа реклама

За почти всеки кожен проблем има природна аптека

Преди да посегнете към скъпите лекарства и продукти, погледнете в кухнята

21 Юни 2023
Pixabay

Като се има предвид, че кожата е най-големият орган на тялото - достига почти 2 кв.м и представлява до 16% от теглото ни, то е естествено непрекъснато да имаме някакъв проблем с нея. Бизнесът с козметични и лекарствени продукти за тези проблеми е многомилиарден, но това не означава да не потърсим първо натурални решения. Ето някои от тях:

 

АКНЕ

За всеки кожен проблем като петънце или образувание, за който не сте сигурни дали е акне, трябва да се посъветвате с лекар. Но ако става дума за обичайните пъпки, можете да се въоръжите с кокосово масло. Изглежда контрапродуктивно, но всъщност не е. "Хората с проблемна кожа често я пресушават, а това я кара да произвежда още повече мазнина", казва професорът по дерматология Даян Мадфес от медицинския колеж в Маунт Синай. Затова, след като почистете със салицилов тоник (или друг продукт, съдържащ салицилова киселина), намажете проблемното място с тънък слой кокосово масло. Кокосовото масло има антимикробни и противовъзпалителни свойства и е богато на хранителни вещества за кожата като витамин Е.

 

СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ/ПЕТНА

Тук има цяла домашна аптечка, макар че най-сигурният начин да се предпазим от слънчеви петна е добрият слънцезащитен крем, а правилото срещу изгаряне е известно - избягване на пряко и продължително излагане на слънце между 11:00 и 16:00 ч., и носене на дрехи с дълги ръкави и крачоли.

Хората от по-старите поколения помнят, че наред с крем Нивеа, другото изпитано средство срещу червена като на рак кожа е киселото мляко. В днешно време обаче популярно е алоето. Освен като козметичен продукт (търсете гелове с максимално съдържание на алое и минимално на допълнителни съставки), алоето може да се ползва и натюр - като се изцеди гел от листото и се намаже възпаленото място. Тук обаче има много важна подробност - ползва се растение на поне 3 г., като се берат първо най-външните и долни листа. За всеки случай, първо пробвайте върху ръката дали няма да проявите алергична реакция. Важно е също така да не се слага на инфектирани места, тъй като консистенцията му може да "запечата" раната и така да попречи на естественото й зарастване.

Други средства, които облекчават кожата - краставица, сок от магданоз. Лимонът пък избелва петната.

 

СЪРБЕЖ

Ясно е, че чесането не е решение на този проблем, защото разранява кожата и усилва сърбежа. Вместо това можете да си направите маска с овесени ядки, за да успокоите обрив, ухапване и др. За целта можете да сварите овесени ядки и след като изстинат да ги прецедите и наложите като компрес.

 

ВЪЗПАЛЕНИЕ

За да успокоите възпалено място на кожата, можете да го наложите с маска от равни части мед, зехтин и пчелен восък (не ползвайте восъка, ако имате алергия към пчелни продукти). Тази рецепта понякога върши по-добра работа от кремовете с кортизон.


ПОДУТИ МЕСТА

Запарката от черен чай е чудесно средство за успокояване на подути и възпалени места. Ползвайте го охладен под формата на компрес.

 

СИНИНА

Ако се ударите и получите синина, можете да облекчите болката и да ускорите възстановяването с ябълков оцет. Сипете малко върху козметичен тампон и наложете удареното място.

 

ВЪШКИ/ГНИДИ

Ужасните средства от аптеката не са задължителни, ако се окажете с такъв проблем покрай децата. Кокосовото масло успешно прекъсва възможността за възпроизводство на гадинките. Намажете обилно косата и скалпа, най-добре вечер преди лягане, сложете найлонова шапка и преспете така. На сутринта е много важно да отстраните гнидите с обстойно сресване със ситен гребен. След това измийте косата по обичайния начин.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

здравословен живот

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?