Медия без
политическа реклама

Яйцето - полезно или вредно?

12 Февр. 2024
В пърженото яйце има 50% повече вредни мазнини отколкото във вареното.
Pixabay
В пърженото яйце има 50% повече вредни мазнини отколкото във вареното.

Яйцата са един от най-достъпните източници на протеин и други ценни вещества. Те обаче са и холестеролна бомба. За кого са полезни и кой трябва да внимава с консумацията им? На тези въпроси отговарят лекари пред авторитетната "Мейо клиник".

Холестеролът в яйцата не повишава нивата на холестерол в тялото, както някои други храни, богати на транс и наситени мазнини, казва д-р Франциско Лопес-Хименес. Някои изследвания установяват връзка между яйцата и сърдечните заболявания, но тук може да има и други фактори. Примерно има значение как се ядат яйцата - много хора ги комбинират с вредни храни като бекон, шунка и наденички, които са далеч по-вредни за сърцето от яйцата. Има значение и как са приготвени - пържените яйца са много по-тежки от приготвените без мазнина например.

За повечето хора в добро здраве едно яйце на ден е безопасна доза, която не би следвало да повиши риска от сърдечни заболявания. Според някои проучвания, това дори може да предотврати някои видове инфаркт и сериозни очни заболявания като макулна дегенерация, която води до ослепяване.

Ако обаче имате диабет, седем яйца на седмица е прекалено много и консумация на това ниво ще повиши риска от сърдечно заболявания. Тук обаче няма достатъчно научни изследвания, защото според други анализи яденето на яйца може да намали риска от развиване на диабет.

Здравните експерти препоръчват човек да се въздържа максимално от богати на холестерол храни. Дневната дажба е 300 милиграма на ден. Едно голямо яйце има около 186 милиграма холестерол, като всичкият е в жълтъка. Ако в обичайното ви меню няма други източници на холестерол, едно яйце на ден може да е допустима дажба. Ако искате, можете да сведете холестерола до минимум, като ядете само белтъка - в него няма холестерол, но има протеини.

Какво съдържа едно яйце? 75 калории, 5 грама мазнини, 6 грама протеин, 0 грама въглехидрати, 67 мг калий, 70 мг натрий, 210 мг холестерол. Яйцата са и отличен източник на витамин А, Д и В12, както и холин - важно за метаболизма вещество. Както се вижда, като изключим холестерола, всичко друго в яйцето е ценно за тялото.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

здравословен живот