Медия без
политическа реклама

В Япония се извърши първата трансплантация на бял дроб от жив донор

09 Апр. 2021
Трансплантациите от пациенти в състояние на мозъчна смърт са рядкост в Япония, а живите донори се считат за по-добър вариант.
БГНЕС
Трансплантациите от пациенти в състояние на мозъчна смърт са рядкост в Япония, а живите донори се считат за по-добър вариант.

Японски хирурзи извършиха първата в света успешна трансплантация на бял дроб от жив донор, предаде СиЕнЕн. Университетската болница в Киото съобщи, че пациентката, чийто бял дроб е бил сериозно увреден след прекаран Covid-19, е претърпяла 11-часова операция. 30-членен медицински екип е трансплантирал белодробна тъкан от съпруга и сина ѝ.

Ръководителят на операцията Д-р Хироши Дате каза, че този напредък в медицината дава надежда за нормален живот на пациентите, страдащи от тежко увреждане на белите дробове след Covid-19.

Жената се е заразила с коронавирус в края на миналата година и прекарва месеци на животоподдържаща машина. Болестта нанася толкова големи щети на белите ѝ дробове, че те спират да функционират. Съпругът и синът на пациентката предлагат да дарят части от белите си дробове, за да я спасят. Трансплантациите от пациенти в състояние на мозъчна смърт са рядкост в Япония, а живите донори се считат за по-добър вариант.

Съпругът и синът са в стабилно състояние, а жената остава в реанимация. Очаква се да напусне болницата след около два месеца.

Последвайте ни и в google news бутон