Медия без
политическа реклама

Съдът обяви за незаконна стачката на медиците в Добрич

Магистратите не приеха довода, че протестът е бил в извънработно време

15 Март 2023
Pixabay

Съдът в Добрич обяви за незаконна предупредителната стачка на медиците от Многопрофилната болница, съобщи Нова телевизия. В мотивите се посочва, че медицинските специалисти са имали право да стачкуват, но това не е упражнено в съответствие със Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Липсва решение, взето с обикновено мнозинство, за обявяване на предупредителна стачка.

Освен това, съдът не прие доводите на ответниците, че това са били протестни действия, провеждани в извънработно време.

Производството по искането на ръководството на лечебното заведение за незаконни ефективни стачни действия обаче беше прекратено. „Съдът е подходил мъдро и обективно и на практика няма негативни последици за медицинските работници”, коментира адвокатът  Детелина Симеонова. Тя поясни, че при незаконна ефективна стачка, времето, в което е преустановена работа, не се признава за стаж. От тази гледна точка защитникът изрази задоволство от произнасянето на съда и заяви, че няма да обжалва на по-горна инстанция.

Напрежението в добричката болница бе, както навсякъде напоследък, за заплати. Ръководството не изпълнява заложените в колективния трудов договор нива на възнаграждения. Повече за събитията:

МБАЛ - Добрич е пред ефективна стачка заради яростен конфликт между персонала и директора Георги Желязков. Поводът - заплатите в болницата.

 

Още по темата