Медия без
политическа реклама

Спор може да остави пациентите без лекарства от НЗОК

Фармацевтите и касата не могат да се разберат как ще работят от 1 април

27 Март 2023Обновена
Pixabay

От 1 април е възможно аптеките да не могат да отпускат лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК. За това предупреди днес Българският фармацевтичен съюз. Причината е спор на съсловната организация с временната управа на здравната каса за правилата, по които аптеките ще работят от другия месец. Действащият сега тримесечен анекс към договора с касата изтича на 31 март.

Преговори за следващия анекс текат от началото на годината, като според фармацевтите договарянето е протичало гладко. Неочаквано обаче от касата са предложили текстове, за които от съюза смятат, че противоречат на нормативната уредба.

Предложението, което засяга пациентите, предвижда занапред в една аптека задължително да се изпълнява цялата рецепта с предписани лекарства, медицински изделия и диетични храни, заплащани напълно или частично от НЗОК. Това означава, че ако терапията на един пациент предвижда две или три лекарства, той няма право да вземе част от тях в една аптека, а останалите - в друга. Такова правило имаше и досега, но не бе забранено при недостиг на един препарат, пациентът да вземе поне останалите. Касата обаче иска занапред аптеката да няма въобще право да изпише лекарства по рецепта, ако не може да я изпълни в цялост.

Когато на едно електронно предписание са изписани няколко лекарствени продукта, в условия на недостиг и все по-често срещани затруднения на пациентите да открият някои конкретни продукти, се създава императивната невъзможност да се получат поне тези, които са налични, коментират от фармацевтичния съюз. Според тях исканите от касата промени са отнемане на права и вменяване на задължения, защото задължават пациентите да получат продукти, които те не желаят. Българският фармацевтичен съюз категорично отказва да участва в създаването на подобни ограничения, които противоречат на основен правен принцип за свободен достъп до здравна грижа, в това число – и на достъп до лекарствени продукти, заявяват оттам.

Фармацевтите настояват не само да могат да не изписват лекарствен продукт от предписаната от лекаря терапия, но и да имат право да изписват по-малко количество от предписаните от лекаря в електронната рецепта медикаменти. По този повод касата също излезе със своя позиция. Оттам припомнят, че според наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, когато аптеката не разполага с предписания лекарствен продукт, магистър-фармацевтът е длъжен да го осигури в срок до 24 часа. НЗОК счита, че е необходимо да се спазва лекарското предписание. Само така ще се гарантира провеждане на назначената терапевтична схема в пълния й вид и обем, изтъкват оттам. Целта на тези ограничения е именно тази - да стимулира пациента да спазва точно предписанията на лекаря. Те обаче са трудно работещи при настоящото положение, в което лекарства непрекъснато липсват.

Конфликтът е пореден в работата на касата в последните месеци. Днес от фармацевтичния съюз се оплакват, че са срещали "известно недоверие" от НЗОК относно използването на всички възможности на Националната здравно-информационна система. Твърдят и че тази седмица са им поставени изисквания, които не са коментирани досега.

 

ДЕФИЦИТ

Седмицата започна с поредни проблеми за диабетиците - във форумите за взаимопомощ има сигнали, че трудно се открива бързо действащ инсулин - "Фиасп". Въпреки че преди седмица бяха внесени над 27 000 опаковки от лекарството за контрол на кръвната захар оземпик, което стана свръхпопулярно сред хора без диабет заради бързото сваляне на тегло, пак има сведения на пациенти, че не могат никъде да го открият и протоколите им изтичат.

Проверка на "Сега" в списъка от лекарства, които не са разрешени за износ от страната поради недостиг на вътрешния пазар, показва, че сред тях в момента няма нито един инсулин. Т.е. би следвало в аптечната мрежа да няма недостиг, след като износът е разрешен. След вноса на оземпик, това лекарство също веднага е извадено от списъка за износ, т.е. практически нищо не пречи извънредният внос да бъде изнесен, вместо да остане за нуждата на хроничноболните в страната. В момента в списъка има 60 лекарства, като ограниченията важат до полунощ на 30 март.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?