Медия без
политическа реклама

Шефката на компанията за строеж на детската болница бе уволнена

Здравният министър Хинков не бил доволен от отчета за свършеното от проф. Пенева

29 Септ. 2023
проф.Елена Пенева-Златкова
Строител
проф.Елена Пенева-Златкова

Поредно сътресение застигна печално известния проект за строеж на национална детска болница в София. Здравният министър проф. Христо Хинков е уволнил директора на компанията, която отговаря за строежа - проф. Елена Пенева. Заповедта му е от вчера, но бе потвърдена днес от министерството пред БТА, след като първо за нея се чу покрай острите реплики на депутата от ПП-ДБ Васил Пандов срещу министъра.

Мотивите на Хинков за освобождаването на проф. Пенева са "неудовлетвореност от отчетността на свършената работа". След разглеждане на кандидатурите за нов изпълнителен директор, решението на министъра ще бъде оповестено публично, казват от пресслужбата на МЗ.

Проф. д-р инж. Елена Пенева-Златкова беше назначена през април 2022 г., когато здравен министър бе служебният Асен Меджидиев. Тя е декан на Геодезически факултет в УАСГ.

Смяната отвори нов фронт на министъра. "Проф. Пенева беше единственият човек, който изобщо до този момент е направил нещо от страна на институциите за НДБ, като включително и осигури анализа на нуждите за изграждане, който се очаква да излезе съвсем скоро. И ето така, от днес за утре, той просто не бил доволен от нейната работа! Мотиви? Не били нужни! Той решава и не дължи обяснения! Безсрамно, арогантно и абсолютно противоречащо на обществения интерес, демонстриране на позиция и власт и вероятно психическа несъстоятелност или сериозна финансова зависимост. Други обяснения никой вече не намира", коментира във "Фейсбук" Кремена Кунева, която в предишния парламент беше депутат на ДБ. Тя призовава премиера Денков да смени министъра, а прокуратурата да направи проверка на цялостната му дейност. Настоява и за политическата отговорност на ДСБ, чийто член е проф. Хинков.

Още искания за оставка на здравния министър:

Тлеещото напрежение между депутати на ПП-ДБ и здравния министър проф. Христо Хинков стана съвсем явно. Депутатът Васил Пандов почти директно поиска оставката на министъра и остро го разкритикува в публичен пост във "Фейсбук".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата