Quantcast

Медия без
политическа реклама

Не само личните лекари ще издават бележки след боледуване

Това ще могат да правят и лекарите-специалисти

Pixabay
Лекарите би трябвало да има график за прием на пациенти, който да не позволява смесване на здрави и болни

Не само личните лекари, но и други медицински специалисти, да имат право да издават медицински бележки за липса на контакт със заразно болен, която се изисква преди постъпване и връщане след над 10 отсъствия в детска градина. Това смята да предложи здравното министерство с промени в Наредбата за устройството и дейността на детските градини и здравните изисквания към тях, става ясно от отговор на здравния министър проф. Христо Хинков на парламентарен въпрос от депутата Божидар Божанов. 

Той пита кое налага запазването на въпросните медицински бележки и смята ли МЗ да предпиреме нещо - например да предложи отмяната им с декларация от родител. Според Божанов на практика общопрактикуващите лекари само удостоверяват декларираното от родителите, че детето им не е било в контакт със заразно болен, тъй като няма как да установят това. Освен това чакането със самото дете пред лексраския кабинет, заедно с много други чакащи за предглед болни деца, носи риск от повторно заболяване.

В отговор министърът на здравеопазването подчертава, че медицинската бележка удостоверява не само липсата на контакт между детето и болен, но и дали детето е клинично здраво, т.е. няма признаци на заразна болест. "Удостоверяването на клинични признаци на заболяване се извършва от медицинско лице и не може да се вмени като задължение на родител", пише проф. Хинков. По думите му при провеждане на клиничен преглед медицинският специалист определя дали са налице симптоми на остри заразни болести - зачервено гърло, повишена температура, обрив, конюнктивит и др., поради което детето да не бъде допустано до детска градина или ясла ди изясняване на случая и поставяне на окончателна диагноза.

Относно струпването на пациенти пред кабинетите на личните лекари, особено преди началото на учебната година, той посочва, че част от работата на общопрактикуващите лекари включва и профилактична дейност, в това число поставяне на ваксини, снемане на антропометрични данни и др., за които лечебното заведение има създадена организация и работен график с цел именно да не се смесват болни със здрави. При правилно създадена организация и ред, всеки пациент следва да има възможност да посещава своя общопрактикуващ лекар за преглед, консултация и др., посочва министърът.

Той допълва, че предстои текстът на наредбата за устройството и дейността на детските ясли и градини да бъде прецизиран, като промените ще позволят алтернативна възможност и на други лекари-специалисти, не само на личните лекари, да издават медицинската бележка, вкл. и когато по решение на родител детето няма избран личен лекар.

Още по темата