Медия без
политическа реклама

МЗ смени версията: Няма задържане на лекарства по складовете

Според министър Меджидиев медикаменти лиспват заради по-малко производство, по-голямо потребление и презапасяване

Илияна Кирилова
Към момента у нас липсват 9 лекарства, а при други 82 има недостиг в аптечната мрежа, сочат данни на МЗ.

Само за седмица версиите за липсата на лекарства у нас се смениха коренно. "Министерството на здравеопазването отрича да има задържане на лекарства по складовете на едро. Не това е причината за недостиг на определени медикаменти", заяви министър Асен Меджидиев, цитиран от БНР, след заседание на наскоро създадения Специализиран съвет за контрол над лекарствоснабдяването.

Според него причините за недостига са комплексни. "Понякога имаме по-малко производство в Европа или в България, понякога доставките, които са получени от търговците на едро, са видимо достатъчни, според потребностите. Обаче се оказва, че има по-голямо потребление, има понякога и презапасяване, понякога имаме недобро зареждане на аптеки в отдалечени региони", заяви той.

Преди дни обаче заместникът му Александър Златанов обяви, че в резултат на проверки ведомството му разполага с данни, че определени лекарства се задържат в складовете на търговците на едро. "Не мога да ви кажа какви са целите, целта е да намерим причините и да ги отстраним. Санкции ще има", каза лаконично той след първото заседание на Специализирания съвет. Днес министър Меджидиев посочи, че при проверките на търговци на едро са открити само дребни нарушения, за които действително ще бъдат наложени санкции, но че усилията на МЗ ще се съсредоточат върху подобряването на контрола.

И след второто събиране на съвета обаче няма конкретни мерки как точно ще се минимизира риска от липсата на медикаменти. Съобщението на МЗ гласи, че в момента се работи по създаването на алгоритъм, на базата на който компетентните органи да предприемат действия за предотвратяване на недостиг в зависимост от причините за всеки отделен случай, които могат да са технологични, производствени, логистични и т.н. "Ще бъде подобрена ефективността на отчитането на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, като ще се обсъдят и промени в нормативната уредба, чрез които да се засили контролът и да се гарантира прозрачността на лекарствоснабдяване", съобщи още здравният министър. В тази връзка на членовете на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването е възложено да изготвят конкретни предложения, в т.ч. и за СЕСПА.

Все още не е ясно кога ще има промени във формулата, по която се определя кои лекарства да попаднат в забранителния за износ списък. Наскоро за нея стана ясно, че е била променена през март т.г., като в резултат на това дефицитните лекарства, забранени за износ, са намалели драстично - от около 300 на седмична база до около 80-60 на брой. Според Меджидиев именно в нея е основният проблем, защото може да ограничава износа на много малко лекарства. По думите му подготвените законодателни промени ще бъдат внесени в здравната комсиия в НС. 

По информация на здравното министерство към момента у нас липсват 9 лекарства, а при други 82 има недостиг в аптечната мрежа, поради което са в забранителния списък за износ, който се вижда в СЕСПА.

 

Пациентите ще виждат сами цената на лекарствата - чрез код върху опаковката им

"Ще бъде създадена единна номенклатура на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание, която ще бъде свързана с машинно четим продуктов код върху опаковката на всеки медикамент. Това ще позволи използването на мобилно приложение от всеки пациент и всеки лекар, чрез което той сам да се информира за цената на лекарствения продукт. По този начин въвеждаме контрол и върху цените на лекарствата", съобщи още Меджидиев. По думите му единната номенклатура ще позволи по-бързо проследяване на доставяните в България и отпусканите на пациенти количества лекарствени продукти, на базата на постъпващата от участниците в лекарственото снабдяване информация в Позитивния лекарствен списък на Република България (СЕСПА), както и анализ за причините за недостига на всеки конкретен лекарствен продукт.

 

 

Министерството на здравеопазването има данни, че определени лекарства се задържат в складовете на търговците на едро и по тази причина не достигат до пациентите.  "Не мога да ви кажа какви са целите, целта е да намерим причините и да ги отстраним. Санкции ще има".

 

Ключови думи:

МЗ, лекарства, цена, липса

Още по темата