Quantcast

Медия без
политическа реклама

Липсващо лекарство за диабет се очаква в аптеките до 15 февруари

В страната са доставени 9600 опаковки "Оземпик"

08 Февр. 2023
БГНЕС
Пациенти отново не могат да открият важни лекарства в аптеките

Въпреки допълнителните доставки в последните седмици на липсващи лекарства, у нас отново не могат да се открият животоподдържащи медикаменти. Този път стотици хора с диабет продължават да не намират медикамента "Оземпик", става ясно от сигнал до Би Ти Ви. От здравното министерство и Изпълнителната агенция по лекарствата уверяват, че то ще е по аптеките до 15 февруари.

Един от потърпевшите Димитър от Варна е с диабет тип 2 от 15 г. Всяка седмица по веднъж трябва да си слага Оземпик, който за него се покрива от здравната каса. Мъжът има и две онкологични заболявания. От лятото трудно намира лекарството - не само във Варна, но и в страната. "Някой някъде не си върши работата. Не е нормално в Турция, която не е в ЕС, лекарството да го има, но да не можеш да си го купиш в България", казва дъщеря му Деница Димитрова. 

"Заместваме с друг медикамент. Питаме колко е кръвната захар. Ако не е толкова висока, казваме да се стегне диетата. Маневрираме", обясни д-р Десислава Горчева, която е началник на клиниката по ендокринология в болница "Токуда".

Поради производствени причини "Оземпик" липсваше по аптеките до края на миналия месец. Пациенти обаче се чудят защо го няма и сега. От МЗ отговарят, че фирмата производител е доставила на 1 февруари лекарството от Словения. Количеството щяло да се разпредели до търговци на едро до 10 февруари. В същото време производителят казва друго на големите дистрибутори. Те са получили информация за забавяне и очакват количества между 10 и 13 февруари.

Проверка на Би Ти Ви е показала, че точно в тази седмица - между доставките и зареждането на складовете "Оземпик" отпада от списъка на лекарствата с недостиг, които са забранени за износ. Планирани са още една доставка през март и две през април.

 

УВЕРЕНИЕ

"Към момента са доставени 9600 опаковки "Оземпик". Всички национални изисквания са изпълнени. Очаква се само потвърждение от квалифицираното лице на производителя, че тези опаковки могат да бъдат пуснати на пазара. Това вероятно ще се случи до средата на февруари", коментира пред Нova news директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов. По думите му към момента са изчерпани количествата от 1 милиграм на лекарствения продукт. 

Кирилов обясни, че има ръст на доставките на "Оземпик" за 2022 г. спрямо предходната година, с което се забавя производството. Това води и до недостиг на лекарството за диабетици. "Проведохме разговори и с министерство на здравеопазването, и с производителя. Беше намерен вариант за осигуряване на лекарството от Словения", уточни той.

 

Още по темата за липсващите лекарства, четете тук:

 

Повечето препоръки за разрешаване на проблема с липсата на лекарства, отправени от "Информационно обслужване" в негов одит през март м. г. поръчан от предишния екип в МЗ, не са били изпълнени.  Единственото, направено от бившия министър проф.

 

Основната причина за недостига на лекарства в аптеките е, че лекарите предписват лекарства, които ги няма на пазара, вместо да им препоръчват генерични алтернативи. Това се разбра от изказвания на бившия министър на образованието проф.

 

Ключови думи:

лекарства, липсващи, диабет

Още по темата