Медия без
политическа реклама

Кои са най-честите травми през лятото

23 Юли 2023
Pixabay

Така нареченият летен травматизъм е в „разгара” си. Традиционно, през пролетните и летните месеци зачестяват случаите на пострадали при инциденти с мотори, актуалните през последните години тротинетки, както и с ролери, планински колоездачи и сърфиране, коментират специалистите от катедрата по ортопедия и травматология на ВМА. Старши лейт. д-р Петко Гинев дава съвети как да избегнем вгорчаване на лятото във "Фейсбук" страницата на академията.

 

За мотоциклетисти

Любителите на високите скорости търсят адреналин и тръпка. Но мотоциклетистите трябва да са наясно с рисковете и да бъдат изключително внимателни на пътя, защото са силно уязвими в случай на падане или сблъсък. А травмите варират от обикновено одраскване до прием в болница и в не малко случаи са фатални. Най-честите травми при тях са фрактури на долните и горни крайници, наранявания на един или повече мускули, ожулвания и порязвания, както и травми засягащи черепа, коремната и гръдната кухина, пояснява д-р Гинев.

По думите му, от изключително значение е правилната защита на водачите със съответните лични предпазни средства – каска, ръкавици, обувки, защита на гърба и гърдите и други.

 

За почитатели на тротинетките

Същите препоръки важат и хората, които предпочитат да използват електрически тротинетки – изключително популярни през последните години. Тротинетките са зелен, модерен, но могат да бъдат и потенциално опасен начин на придвижване в градската среда.

Отговорното отношение е водещо, защото на всички ни се е случвало да профучи някоя тротинетка покрай нас, докато вървим по тротоара или пък докато шофираме. Чести травми при управление на електрически тротинетки са охлузвания и натъртвания, но особено опасни са счупванията на горен и долен крайник, които понякога не подлежат на пълно възстановяване и напълно могат да променят живота на човек, отбелязва още д-р Гинев. Той напомня препоръките на Българската асоциация за електромобилност:

- да се използва защитна каска;

 - да не се кара в насрещното, а по велосипедната инфраструктура. Където такава не съществува – да се движат най вдясно на пътното платно, но само там, където максималната разрешена скорост е 50 км/ч;

- да се кара със съобразена скорост;

- да се внимава за неравности по пътя;

- да се уважават пътните знаци;

- пешеходните пътеки да се пресичат като пешеходците.

 

За велосипедисти

Велосипедите са познат градски феномен, но през последните години изключителна актуалност придоби и планинското колоездене. Колоезденето е известно с тежките си травми от неприятни падания с висока скорост, но и с повтарящите се натоварвания, които причиняват болка и дискомфорт в колената, гърба, тазобедрените стави, седалищния нерв и врата, пояснява д-р Гинев.

Тежките падания са неделима част от колоезденето. Една от най-честите травми е фрактурата на ключицата. Мускулните травми при падане са по-рядко срещани и често се подценяват, но понякога водят до допълнително нараняване. Сред баналните контузии са охлузвания и рани по кожата, които следва да бъдат почистени и обработени максимално бързо. При по-тежките случаи задължително трябва да се търси лекарска помощ.

 

Скейтборд и ролери

Сред екстремните забавления в градски условия през лятото са и карането на скейтборд и ролери. В първия случай нараняванията са най-често в областта на главата и врата, а във втория – засеганти са коляното, китката и лакътя.

 

Екзотика

През последните години в Травматологията на ВМА попадат и доста пациенти, отдали се на сърфиране в различни екзотични кътчета на света. Особено уюзвими при тези инциденти са най-разнообразни порезни и проникващи рани от подводни рискове, пояснява още младият лекар.

Ключови думи:

здравословен живот

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?