Медия без
политическа реклама

Кои капки за нос са пристрастяващи

Определени съставки запушват още повече носа и карат човек да ги ползва отново и отново

30 Апр. 2024
Pexels

Ще видите десетки такива въпроси в интернет - пристрастен съм към капки за нос, как да ги откажа? Кои активни съставки са опасни, защо и какво можем да направим, за да се отървем от прекомерната им употреба? На тези въпроси отговарят лекари пред "Ню Йорк Таймс".

Проблемът всъщност е, че някои вещества в определени капки запушват носа още повече, поради което пораждат необходимостта човек да си слага отново и отново, за да се отърве от усещането, че не може да диша, обяснява д-р Едуард Макаул - специалист УНГ. Според него, 9% от хората, които търсят помощ от УНГ лекар, се оплакват именно от този проблем. Медицината го нарича ринитис медикаментоза. Технически това не е зависимост, тъй като капките не променят химията на мозъка и поради това не се вместват в официалната дефиниция на зависимостта, обяснява алергологът д-р Джонатън Бърнстийн.

Въпреки че няма психическа зависимост, тялото ни действително привиква към определени капки/спрейове. Когато кръвоносните съдове в носа свикнат с тези капки, човек добива усещането, че без тях не може да диша - точно такива оплаквания ще видите и в българските групи за взаимопомощ.

Заради този риск лекарите съветват да четем много внимателно инструкциите на опаковката. Повечето продукти, които създават зависимост, се препоръчват за употреба максимум два пъти на ден и то за най-много три дни. Ако прекалите над този лимит, рискувате да си навлечете по-големи проблеми от една обикновена хрема. Подобни предупреждения ще ви ориентират, че трябва да сте с едно наум, но имайте предвид, че производителите ловко ги маскират като предимство, а не като недостатък. На един от тези продукти на пазара в България например пише, че употребата два пъти дневно е "достатъчна" да улесни дишането, а не че не трябва да го ползвате повече от два пъти.

 

Кои продукти водят до зависимост?

Внимавайте със спрейове и капки, които се водят назални деконгестанти и съдържат активни съставки като оксиметазолин (африн, синекс) и фенилефрин (неосинефрин, виброцил), казва д-р Макаул.

Деконгестантите временно ограничават притока на кръв в носа и свиват кръвоносните съдове, за да може по-лесно да дишате. Ако кръвоносните ви съдове обаче привикнат твърде много към тези активни съставки, те започват да се подуват веднага, щом престанете да ги ползвате, с което дишането ви става още по-затруднено.

Поради тези причини деконгестантите са идеални за съвсем кратка употреба. Обикновената настинка например е най-подходящият случай да ги ползваме. След няколко дни тя отшумява от само себе си, тъй че отпада и необходимостта да капете капки или да пръскате спрей в носа.

При хронично запушен нос и алергии специалистите съветват да стоим далеч от този тип продукти.

 

Кои спрейове не създават зависимост

Ако имате запушен нос повече от три последователни дни - примерно в сезона на алергиите, вероятно ще ви се наложи да ползвате по-дълго някакъв продукт. Тук на помощ вместо деконгестантите идват спрейове с активни съставки от групата на стероидите като мометазон и флутиказон. Те не предизвикват зависимост, но пък са стероиди и с тях също трябва да внимаваме. Тези спрейове също отпушват носа, но не действат толкова бързо като другите. Понякога е необходимо човек да ги ползва един месец, за да дадат ефект. Стероидните продукти обаче също трябва да се избягват за дългосрочна употреба.

Друга алтернатива са антихистаминовите спрейове, които съдържат азеластин. Те също не създават зависимост, а действат, като блокират хистаминовите рецептори в носа, които предизвикват сърбеж, кихане и сълзене на очите. Антихистаминовите спрейове са с по-бързо действие от стероидните. Лекарите ги смятат за безопасни при дългосрочна употреба, а някои хора са принудени да ги вземат цял живот заради алергиите си.

Солените разтвори - различните спрейове, съдържащи физиологичен разтвор, са най-безобидният вариант да си помогнем при хрема. В тях няма никакви лекарствени съставки и са напълно безопасни. На пазара има десетки продукти, които се рекламират с атрактивни твърдения, като например, че съдържат морска вода и др. В основата обаче стои все един и същ физиологичен разтвор, така че можете да заместите скъпите капки с пъти по-евтини ампули с физиологичен разтвор. Хубаво е да изберете продукт, в който не са вложени консерванти. Солените разтвори намаляват сухотата, прочистват носа и даже могат да ви бъдат съюзник срещу бацилите. Затова, ако предпочитате да подходите по-консервативно към лечението, можете да опитате първо само с тях.

Ако проблемите с носа са ежедневие за вас обаче, трябва да направите преди всичко консултация с алерголог. Всяка употреба на стероидни и антихистаминови лекарства също трябва да се свери с личния лекар.

 

Как да се избавим от зависимост

Ако усещате, че не можете да спрете употребата на даден спрей, лекарите казват, че е време да потърсите помощ при специалист. Прекомерната употреба на пристрастяващи спрейове може да увреди носната преграда, предупреждава д-р Бърнстийн. Не тръгвайте към самолечение, защото нещата могат да се объркат още повече. Личният лекар ще прецени ситуацията ви и ще ви насочи към алерголог или УНГ специалист. Много е вероятно да ви предпишат стероид, за да се намали подуването, докато борите зависимостта.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

здравословен живот