Quantcast

Медия без
политическа реклама

Как да се пазим в горещите дни

Жегите са опасни и за хора с ниско кръвно налягане

10 Юли 2023
Pixabay
Широкополата шапка в летните дни е задължителна.

След дългите дъждове синоптиците обещават от тази седмица истинско лято и даже жеги от над 40 градуса. Високите температури са опасни за хора със сърдечни проблеми, хронични заболявания, бременни жени, възрастни, деца. Но те могат да създадат проблем и за съвсем здрави хора, ако не се спазват някои прости правила за тези горещи дни.

 

Кой е в риск

Особено рискови са бременните жени, децата, хронично болните и хората с наднормено тегло, високо кръвно налягане и други сърдечносъдови проблеми. Високите температури са опасни не само за хората с високо кръвно, а и за тези с ниско, казва в един полезен материал във "Фейсбук" страницата на ВМА доц. Недялко Григоров - ръководител на клиника "Вътрешни болести" на академията. Жегата разширява кръвоносните съдове, което допълнително сваля кръвното налягане и често пъти имаме усещането, че не можем да станем дори от леглото. При хората с високо кръвно налягане се наблюдава учестен пулс, който създава допълнително налягане върху съдовете.

Също така при резките промени в температурата – например като излезем от охладено с климатик помещение на горещините навън, се получават амплитуди от 10-15 градуса, които водят до шок и съответните неразположения в организма, подчертава доц. Григоров.

 

Какви са симптомите на слънчев и топлинен удар

Високите температури могат да причинят слънчев и топлинен удар, както и дехидратация. В първите два случая симптомите са сходни – виене на свят, зачервяване на кожата, обилно изпотяване, ускорено и затруднено дишане, отпадналост, гадене или повръщане, световъртеж и бучене в ушите. При по-тежки форми настъпват загуба на съзнанието, халюцинации и гърчове, обяснява доц. Григоров. При дехидратацията човек усеща сухота в устата, зачервяване, може да се стигне и до припадъци.

 

ПРАВИЛА

- Ако имате възможност, прекарвайте повече време в охладено помещение. Това се отнася и за случаите, в които сте принудени да прекарате дълго време навън - най-лесно ще предотвратите топлинен удар, ако от време на време се мушвате да разгледате някой климатизиран магазин. Разбира се, трябва много да се внимава за резки температурни разлики в тези случаи;

- Ако сте с хронични заболявания и сърдечни проблеми, при екстремни ситуации не разчитайте само на вентилатора, това може да бъде опасно за вас;

- Пийте повече вода от обикновено, без да чакате да ожаднеете;

- Проверете как са хората с повишен риск от проблеми около вас и помолете някой съсед да ви наглежда, ако имате хронични заболявания;

- Не включвайте уреди, които отделят много топлина - например фурна, сушилня, даже и прахосмукачка;

- Избягвайте големи натоварвания, както и резки движения;

- Хранете се на малки порции, избягвайте тежките храни, цигарите, алкохола, прекаляването с кофеина.

 

Дългите ръкави предпазват повече

Известно е, че в най-горещите точки на планетата традиционното облекло на местните народи покрива цялото тяло. И причините за това не са само религиозни. Когато е горещо, човек се поти, защото това е неговата естествена "климатична" система за охлаждане. Когато потта остане по кожата, тя става лепкава и влажна. Леката дреха от бързо попиваща материя отвежда потта от кожата и й позволява да изсъхне, като освен това предизвиква своеобразна въздушна вентилация между кожата и плата, която охлажда. Дрехата допълнително предпазва и от изгаряне и поражения от ултравиолетовите лъчи.

 

Топлите напитки и лютата храна помагат

Когато човек пие топли напитки, това повишава вътрешната му температура. Тази промяна на свой ред ускорява потенето. А то ни охлажда.

На същия принцип в горещи дни е препоръчителна и топлата храна, особено ако е и люта. Активната съставка в лютите чушлета - капсаицин, въздейства върху същите рецептори в устата и горната част на храносмилателната система, които отговарят за топлината и командват изпотяването.

 

Изпотяването не е толкова лесно

Има хора, за които изпотяването не е толкова лесно. При висока влажност например потта трудно се изпарява, а това пречи на тялото да се освобождава от топлината достатъчно бързо. Фактори за усложняване на този процес са още напредналата възраст, наднорменото тегло, дехидратацията, лошото кръвообращение, алкохолът, някои лекарства. Най-голям е рискът при хората на 65 и повече години, малките деца под 2-годишна възраст, хората с хронични проблеми.

Ключови думи:

здравословен живот