Quantcast
ЕМА потвърди рядък вид тромбози и при ваксината "Янсен" | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

ЕМА потвърди рядък вид тромбози и при ваксината "Янсен"

1 372
 ЕПА/БГНЕС

И при ваксината "Янсен" на "Джонсън и Джонсън" беше официално потвърдена връзка с рядък вид тромбози, обяви днес Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Комитетът на агенцията по безопасността (PRAC) заключи, че в листовката на ваксината трябва да се добави предупреждение, че са възможни необичайни тромбози с ниско ниво на тромбоцити като изключително рядък страничен ефект. Същата формулировка бе използвана и при ваксината на "АстраЗенека", при която по-рано имаше сигнали за тромбози.

Както и при "АстраЗенека", ЕМА отново подчерта, че ползите от ваксинирането срещу COVID-19 надвишават рисковете от странични ефекти. Няма указания за изтегляне на ваксината, както и препоръки тя да не се прилага върху определени групи пациенти. Подобен бе подходът на европейския регулаторен орган и към ваксината на "Оксфорд".

Анализът на случаите при "Янсен" не допринася с нова информация по въпроса - представителите на агенцията отново не откроиха специфични рискови фактори, които допринасят за развитието на тромбозите. Случаите са много сходни с тези при "АстраЗенека". Към момента обаче при "Янсен" има още по-малко такива проявления, отколкото при "АстраЗенека" - има осем съобщения от САЩ за сериозни проблеми с тромбози и ниски нива на тромбоцити, един от случаите е с фатален изход. Към 13 април ваксинираните с "Янсен" в САЩ са над 7 млн. души.

И осемте случая са сред хора под 60 години, повечето са жени, а проблемите са се проявили в рамките на три седмици след ваксинацията. На брифинг по темата от ЕМА съобщиха, че една от жените, развили тези тромбози, е вземала контрацептиви, които сами по себе си също са рисков фактор за тромбоза на мозъчен венозен синус (CVST). Извън това агенцията няма информация за специфични рискови фактори, каза Сабине Страус, шеф на комитета по безопасност.

Както е известно и от случаите с "АстраЗенека", кръвните съсиреци се проявяват на необичайни места - в мозъка, както е при CVST или в корема при (тромбоза на спланхниковата вена). Съчетават се с ниско ниво на тромбоцити, а понякога и с кървене. Едно потенциално обяснение за тази комбинация е в реакция на имунната система, наподобяваща хепарин индуцирана тромбоцитопения.

ЕМА подчертава важността на навременното лечение на тези проблеми. Бързата реакция на лекаря предотвратява усложнения и ускорява възстановяването на пациента, изтъкват оттам. И препоръчват на медиците да потърсят консултация от хематолози и специалисти по коагулация за правилна диагноза и правилно лечение - неколкократно бе изтъквано, че то е специфично за проблема и различно от обичайния подход към тромбозите.

На въпрос дали ще бъде извършен същия анализ за връзка с тромбози и на "Пфайзер" и "Модерна", д-р Страус каза, че броят на случаите сред ваксинираното население е толкова малък, че не заслужава проучване (честотата на проявление не надвишава тази при неваксинираните хора). До този момент са известни 25 случая на CVST при "Пфайзер" и пет случая при "Модерна".

България очакваше становището на ЕМА, за да реши какво да прави с ваксината на "Джонсън и Джонсън". На 15 април в страната пристигнаха 14 400 дози от този препарат. Доставените количества няма да бъдат разпределяни преди решение на Националния ваксинационен щаб и ще останат в склада на „БулБио-НЦЗПБ“, съобщиха тогава от министерството на здравеопазването.

 

СЪВЕТИ КЪМ ПАЦИЕНТИТЕ

Случаи на необичайни кръвни съсиреци с понижени тромбоцити са наблюдавани при хора, ваксинирани с ваксината "Янсен" в САЩ.

Рискът от този страничен ефект е много малък, но ваксинираните трябва да са наясно със симптомите, за да потърсят навременно лечение с цел предотвратяване на усложнения и по-бързо възстановяване.

Хората трябва да потърсят незабавна лекарска помощ, ако получат един от следните симптоми до три седмици след ваксинация с "Янсен":

- задух;

- болки в гърдите;

- подуване на краката;

- упорита болка в корема;

- неврологични симптоми като тежко и продължително главоболие или замъглено зрение;

- дребни кръвни петънца под кожата извън мястото на инжектиране.

 

Решението на нашите власти за употребата на "АстраЗенека" можете да прочетете тук.

Всичко за становището на ЕМА за връзката на "АстраЗенека" и тромбозите можете да прочетете тук.

Още

Шон Пен постави ултиматум за ваксините на NBC

23.07.2021

1580
Ерик Клептън отказва да свири пред "сегрегирана" публика

22.07.2021

4706
Готвят задължителни ваксинации за звездите в Холивуд

20.07.2021

483